Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Koktajle na bazie naparu Matcha to mieszanka zielonej herbaty matcha, ananasa, bazylii, goiberries i soku z cytryny. Koktajle na bazie naparu matcha mogą poprawić pamięć i koncentrację, a także zwiększyć poziom energii.
Smoothies na bazie naparu matcha zawierają wszystkie składniki prozdrowotne, ale najskuteczniejsza jest matcha. Ta zielona herbata w proszku jest bogata w katechiny, które zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto uspokaja i relaksuje. Matcha jest najsilniej pobudzającą herbatą i zawiera sporą ilość kofeiny. Z tego powodu uważana jest za zdrowszą opcję dla kawy. Liście są suszone i mielone na proszek. Proszek ten dodaje się następnie do koktajlu na bazie matchy. (O tym, jak wyglądają ceremonie parzenia herbaty matcha, pisaliśmy w osobnym akapicie).
Autorką przepisu na koktajl z dodatkiem matchy jest Julka Cymbaluk. Jest ona nastoletnią zwyciężczynią programu MasterChef Junior. Multimedialny e-book "SmaczneGO!" zawiera ten przepis. Lunch boxy dla małych i dużych" zawiera 30 przepisów, w tym inspirowane Azją obiady i zdrowe przekąski.
Lista zakupów:
Metoda przygotowania:
Przygotuj napar z matchy. Dodaj do niego jagody goi. Pozwól im się namoczyć przez jakiś czas. Zmiksuj mieszankę w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego!!!
*view photo
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!