Przepis na zupę Tom Kha

Zupa Tom kha to prosty przepis, który możesz wykonać. Możesz oprzeć go na dowolnej kombinacji składników lub użyć gotowych past, które zawierają galangal, trawę cytrynową i olej sojowy.

Zupa Tom Kha to pikantno-kwaśna zupa, która jest aromatyzowana mlekiem kokosowym. Jest to tajski wynalazek. Tradycyjne przepisy na zupę tom kha zazwyczaj zawierają mleko kokosowe, trawę cytrynową, galangal i kolendrę (lub koperek). Zazwyczaj dodaje się kurczaka, sos rybny i sok z limonki. Czasami można dodać prażone chili. Istnieje wiele wariantów tej zupy. Można również znaleźć przepis na zupę tomkha z owocami morza (tomkha mu), wieprzowiną (tomkha mu), tofu(tomkha taohu) lub samymi grzybami (tomkha het).

Tom kha nie była zupą pod koniec XIX wieku. To było danie z kurczaka lub kaczki, gotowane w lekkim kokosowym bulionie z dużą ilością galangalu. Kokosowy bulion dodawał słodyczy, a galangal łagodził zapach mięsa. Zupa Tom kha to popularne azjatyckie danie!

Tom Kha to proste i eleganckie danie, które przenosi orientalne smaki kremowej, jedwabistej zupy do Twojego domu. Daj szansę!

Lista zakupów:

  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 0,5 L bulionu z kurczaka
  • 2 liście kafiru
  • 1 łyżka posiekanego korzenia imbiru
  • 1 łyżka posiekanego galangalu
  • 30ml soku z limonki
  • 50g szalotki pokrojonej w piórka
  • 150g przycięte udka kurczaka bez skóry pokrojone w paski
  • 1 łyżka Tom Ka kopie
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 30 g grzybów słomkowych
  • Świeża kolendra lub tajska bazylia
  • 30 ml sosu rybnego

Sposób przygotowania:

Dodaj trawę cytrynową do bulionu z kurczaka. Następnie dodaj do bulionu imbir, galangal i sok z limonki. Doprowadzić do wrzenia.

Po 30 min. przecedzić bulion i dodać pokrojone udka z kurczaka, pastę Tom Ka (cukier), mleko kokosowe i pokrojone grzyby słomkowe. Kontynuować gotowanie przez 15 minut.

Przed podaniem do sosu rybnego dodać liście tajskiej bazylii lub kolendry.

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl