Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Zupa Tom kha to prosty przepis, który możesz wykonać. Możesz oprzeć go na dowolnej kombinacji składników lub użyć gotowych past, które zawierają galangal, trawę cytrynową i olej sojowy.
Zupa Tom Kha to pikantno-kwaśna zupa, która jest aromatyzowana mlekiem kokosowym. Jest to tajski wynalazek. Tradycyjne przepisy na zupę tom kha zazwyczaj zawierają mleko kokosowe, trawę cytrynową, galangal i kolendrę (lub koperek). Zazwyczaj dodaje się kurczaka, sos rybny i sok z limonki. Czasami można dodać prażone chili. Istnieje wiele wariantów tej zupy. Można również znaleźć przepis na zupę tomkha z owocami morza (tomkha mu), wieprzowiną (tomkha mu), tofu(tomkha taohu) lub samymi grzybami (tomkha het).
Tom kha nie była zupą pod koniec XIX wieku. To było danie z kurczaka lub kaczki, gotowane w lekkim kokosowym bulionie z dużą ilością galangalu. Kokosowy bulion dodawał słodyczy, a galangal łagodził zapach mięsa. Zupa Tom kha to popularne azjatyckie danie!
Tom Kha to proste i eleganckie danie, które przenosi orientalne smaki kremowej, jedwabistej zupy do Twojego domu. Daj szansę!
Lista zakupów:
Sposób przygotowania:
Dodaj trawę cytrynową do bulionu z kurczaka. Następnie dodaj do bulionu imbir, galangal i sok z limonki. Doprowadzić do wrzenia.
Po 30 min. przecedzić bulion i dodać pokrojone udka z kurczaka, pastę Tom Ka (cukier), mleko kokosowe i pokrojone grzyby słomkowe. Kontynuować gotowanie przez 15 minut.
Przed podaniem do sosu rybnego dodać liście tajskiej bazylii lub kolendry.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!