Przygotowany gluten: Seitan

Seitan z gotowego glutenu

Seitan, czyli gluten preparowany, to azjatycka podstawa diety, która sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Jest również świetną alternatywą dla mięsa. Gluten, który jest bazowym składnikiem tego produktu, cieszy się popularnością wśród wegan i wegetarian. Gluten można zrobić poprzez ugniatanie mąki pszennej w zimnej wodzie, aż do usunięcia całej skrobi. Można zaoszczędzić czas, robiąc seitan z gotowego glutenu.

Ciasto będzie lepkie, gdy będziesz wyrabiać seitan. Dzieje się tak dlatego, że jest to gluten w prawie czystej postaci. Można to zrobić w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj wody. Możesz stworzyć strukturę podobną w wyglądzie do białka mięsnego, zwijając ciasto w warkocz. Ułatwi to przygotowanie wegańskiego jerky we wszystkich jego formach.

Dowiedz się, jak proste może być zrobienie pysznego seitanu z wykorzystaniem gotowego glutenu.

Lista zakupów:

Składniki na seitana:

  • 500g glutenu pszennego
  • 600g wody

Przepisy na bulion:

  • 3 Litry wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 1 średni por
  • 1 prażona cebula
  • 5 ząbków pieczonego czosnku
  • 3 łyżki sosu sriracha z wędzonym chili
  • 3 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta kminku

Sposób przygotowania:

Mąkę i wodę wymieszać ze sobą i zagnieść tak jak przy robieniu pierogów. Podziel ciasto na trzy równe części i każdą z nich zwiń wokół własnej osi. Z kawałków ułóż jeden warkocz.

Zrób warkocz z ciasta i umieść go w misce. Niech odpocznie w lodówce przez co najmniej godzinę. W tym czasie upraż czosnek i cebulę.

Zrób bulion warzywny, dodając do niego marchew, seler, por oraz przygotowaną wcześniej cebulę, czosnek i zmiksuj z pietruszką, selerem naciowym. Do bulionu włożyć seitan. Przykryj garnek i gotuj przez 1,5 do 2 godzin.

Pozwól seitanowi ostygnąć w bulionie. Następnie możesz go rozdrobnić rękami lub pokroić na małe kawałki. Seitan możesz zrobić z gotowego glutenu, albo usmażyć.

Nasz przepis na Quinoa z Se/span>itanem znajdziecie tutaj. Jest to Quinoa z seitanem.

Smacznego!!!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl