Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Seitan, czyli gluten preparowany, to azjatycka podstawa diety, która sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Jest również świetną alternatywą dla mięsa. Gluten, który jest bazowym składnikiem tego produktu, cieszy się popularnością wśród wegan i wegetarian. Gluten można zrobić poprzez ugniatanie mąki pszennej w zimnej wodzie, aż do usunięcia całej skrobi. Można zaoszczędzić czas, robiąc seitan z gotowego glutenu.
Ciasto będzie lepkie, gdy będziesz wyrabiać seitan. Dzieje się tak dlatego, że jest to gluten w prawie czystej postaci. Można to zrobić w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj wody. Możesz stworzyć strukturę podobną w wyglądzie do białka mięsnego, zwijając ciasto w warkocz. Ułatwi to przygotowanie wegańskiego jerky we wszystkich jego formach.
Dowiedz się, jak proste może być zrobienie pysznego seitanu z wykorzystaniem gotowego glutenu.
Lista zakupów:
Składniki na seitana:
Przepisy na bulion:
Sposób przygotowania:
Mąkę i wodę wymieszać ze sobą i zagnieść tak jak przy robieniu pierogów. Podziel ciasto na trzy równe części i każdą z nich zwiń wokół własnej osi. Z kawałków ułóż jeden warkocz.
Zrób warkocz z ciasta i umieść go w misce. Niech odpocznie w lodówce przez co najmniej godzinę. W tym czasie upraż czosnek i cebulę.
Zrób bulion warzywny, dodając do niego marchew, seler, por oraz przygotowaną wcześniej cebulę, czosnek i zmiksuj z pietruszką, selerem naciowym. Do bulionu włożyć seitan. Przykryj garnek i gotuj przez 1,5 do 2 godzin.
Pozwól seitanowi ostygnąć w bulionie. Następnie możesz go rozdrobnić rękami lub pokroić na małe kawałki. Seitan możesz zrobić z gotowego glutenu, albo usmażyć.
Nasz przepis na Quinoa z Se/span>itanem znajdziecie tutaj. Jest to Quinoa z seitanem.
Smacznego!!!
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!