Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Zaserwuj swoim bliskim jajka po florencku, jeśli chcesz zrobić na nich wrażenie. Ta wersja jest idealna do świętowania specjalnych okazji lub weekendu. Danie nie jest skomplikowane, mimo że składa się z kilku elementów, które należy przygotować osobno. Wymaga jedynie odrobiny zdrowego rozsądku i umiejętności. Zapraszamy do wypróbowania!
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=647425&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=5470&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);Wokół gotowania jajek w koszulkach narosło wiele mitów. Jednak w rzeczywistości jest to o wiele łatwiejsze niż myślisz. Potrzebujesz tylko trochę pewności siebie i stopera, aby nie otrzymać fantazyjnych jajek na twardo.
Woda nie powinna bulgotać ani gotować się energicznie, ponieważ uniemożliwi to jajkom zachowanie kształtu. Wiem, że wiele osób sugeruje mieszanie wody, aby stworzyć mały wir przed wlaniem jajek, ale myślę, że bezpieczniej jest rozbić jajka do miski, zalać gorącą wodą, a następnie delikatnie zebrać białka wokół żółtka. Reszta to po prostu kwestia pilnowania czasu.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=612327&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4929&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);W tym przypadku zależy to od osoby, ale celem powinno być ugotowanie białek, podczas gdy żółtko w środku powinno być nadal płynne i miękkie. Powinno to zająć od 2,5 do 3 minut. Czas mija szybko, więc warto mieć pod ręką stoper.
Prawidłowe ugotowanie jajek to tylko połowa sukcesu. Aby przygotować idealne jajka po florencku, należy również przygotować odpowiednie dodatki. Wybór pieczywa jest w tym przypadku kluczowy - najlepiej sprawdzi się bułka maślana lub brioszka. Dodaj duszony szpinak, aksamitny sos holenderski i masz idealne weekendowe śniadanie.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=614749&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4952&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);Chociaż przygotowanie wieloskładnikowego śniadania w weekend może być wyzwaniem, warto pamiętać, że wiele składników można przygotować z wyprzedzeniem.
Dobrym przykładem jest szpinak. Wystarczy go tylko później podgrzać. Nawet jajka w koszulce można przygotować z wyprzedzeniem. Wystarczy podgrzać je w gorącej wodzie na krótko przed podaniem. Najlepiej jest poczekać do ostatniej chwili, aby zrobić hollandaise i grillować chleb.
Jajka po florencku
Szpinak:
Sos holenderski
Najpierw przygotuj szpinak. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i lekko podsmaż plasterki czosnku. Upewnij się, że czosnek się nie przypala. Po kilku sekundach dodać szpinak. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kliknij tutaj, aby zobaczyć przepis na sos holenderski.
Bułeczki posmarować masłem i lekko zrumienić.
Przygotować jajko w koszulce. Doprowadź wodę do wrzenia w dużym garnku. Zmniejsz gaz, aż woda przestanie bulgotać. Dodaj sól i ocet. Wlej wrzącą wodę na jajko wbite do małego naczynia. W razie potrzeby delikatnie nakłuć łyżeczką białko, aby nie rozlało się zbyt daleko poza żółtko. Gotuj jajka w koszulce przez około 2,5-3 minuty, w zależności od tego, jak płynne jest żółtko. Jeśli jesteś doświadczonym kucharzem, możesz ugotować kilka jajek w tym samym garnku.
Teraz możesz złożyć jajka w stylu florenckim. Na opieczonej bułce ułóż porcję szpinaku, a następnie ostrożnie umieść na wierzchu ugotowane jajko w koszulce. Polej je sosem holenderskim i posyp świeżo startym pieprzem. Podawać natychmiast.
UWAGI
#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframetydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!