Kuchnia orientalna zaczyna się od azjatyckich składników

Kuchnie azjatyckie oferują szeroki wachlarz opcji smakowych. Możesz stworzyć wyjątkowe dania, używając orientalnych składników. Smak umami jest charakterystyczny dla dań azjatyckich. Jest on nie tylko słony, słodki i kwaśny, ale także gorzki. Delektuj się Azją we wszystkich pięciu formach!

Przyprawa mirin jest głównym źródłem słodkiego smaku w kuchniach azjatyckich. Źródłem słodkiego smaku w daniach azjatyckich jest przyprawa mirin. Indyjski tamaryndowiec jest odpowiedzialny za gorzki posmak w daniach orientalnych. Roślina ta jest wyjątkowa, ponieważ nadaje potrawom kwaśny smak. Sos sojowy to świetny sposób na podkreślenie smaku umami.

Te i inne składniki są popularne w Azji. Wszystkie te składniki mają jedną wspólną cechę: ich intensywny smak. Te opcje mogą nadać Twoim potrawom niepowtarzalny smak. Możesz nadać swoim potrawom chiński charakter za pomocą sosu chili i japoński za pomocą oleju sezamowego lub marynowanego imbiru. Kolendra, trawa cytrynowa i liście limonki nadadzą Twoim potrawom tajski klimat. Ze słodkim cynamonem, anyżem lub wietnamską miętą możesz odtworzyć smak kuchni wietnamskiej.

Przenikanie się wszystkich tych smaków jest tym, co czyni kuchnie azjatyckie tak wyjątkowymi. Z tymi smakami możesz stworzyć niesamowite dania.

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl