Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Koniecznie włącz przepis na paszteciki z grzybami do swojego świątecznego menu. Można je przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ są robione specjalnie na Boże Narodzenie. Są świetną przekąską lub dodatkiem do czerwonego barszczu. Jeśli zrobisz je w większej ilości, mogą być serwowane jako przekąska na imprezie sylwestrowej.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=647425&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=5470&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);Aby zrobić moje ulubione paszteciki wigilijne, rozwałkowuję prostokąt ciasta, umieszczam linię nadzienia na środku, a następnie sklejam brzegi. W ten sposób powinien powstać długi rulon z nadzieniem pośrodku. Następnie można go pokroić na mniejsze paszteciki.
Innym sposobem jest rozłożenie nadzienia na arkuszu, a następnie zwinięcie go. Później można go pokroić. W ten sposób uzyskasz efekt podobny do tych bułeczek z ciasta francuskiego.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=612327&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4929&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);Pamiętaj, że nadmiar ciasta możesz wykorzystać na wiele sposobów. Jest tak pyszne, że czasami celowo przygotowuję go więcej. Jak go wykorzystać? Jest świetnym dodatkiem do tostów i domowych zapiekanek. Może też posłużyć jako baza do sosu do makaronu z pieczarkami.
Można też przygotować pyszne pierożki z grzybami lub wigilijne krokiety.
O tym, jak przechowywać paszteciki z grzybami, decyduje czas ich przechowywania. Paszteciki można bez problemu przechowywać w temperaturze pokojowej do 1-2 dni roboczych. Aby zapobiec ich wysychaniu, można przykryć je np. folią spożywczą. Nieco dłuższe paszteciki wytrzymają dłużej w lodówce, jeśli zostaną umieszczone w szczelnym pojemniku. Należy pamiętać, że mogą one wchłaniać wilgoć z powietrza i absorbować zapachy.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=614749&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4952&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);Te szybkie paszteciki z grzybami na święta można przygotować z dużym wyprzedzeniem. W takiej sytuacji warto zamrozić paszteciki, ponieważ ciasto i farsz są odporne na niskie temperatury. Aby zapobiec przywieraniu, ułóż paszteciki najpierw na tacy, którą można szybko zamrozić. Po zamrożeniu przenieś je do dużego pojemnika z zamkiem błyskawicznym. W ten sposób można je bezpiecznie przechowywać przez kilka tygodni.
Paszteciki z grzybami
Około 35 sztuk
Ciasto na paszteciki:
Farsz grzybowy
Również:
Pokrój grzyby w kostkę. Drobno posiekaj cebulę.
Roztopić 2 łyżki masła na patelni z olejem. Dodaj grzyby i smaż, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Zajmie to 5-10 minut.
Dodaj cebulę i kontynuuj smażenie, aż cebula się zeszkli. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Farsz powinien być całkowicie suchy. Odstawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym i pulsacyjnie miksuj, aż dobrze się połączą. Powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
Przełożyć ciasto na stolnicę i szybko zagnieść. Po uformowaniu dużej kuli podziel ciasto na trzy części.
Każdą część rozwałkować na pasek o szerokości około 3-4 mm i grubości 4 mm. Uważaj, aby nie użyć zbyt dużej ilości farszu grzybowego. Roladki można formować sklejając brzegi ciasta. Podzielić je na paszteciki o długości około 4-5 cm.
Ułóż paszteciki z pieczarkami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp ziarnami sezamu i posmaruj rozmrożonym białkiem jajka. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Paszteciki muszą być złociste. Paszteciki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
UWAGI
#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframetydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!