Przepis na zielone curry z kurczakiem i kolbami kukurydzy

Pasta curry jest używana przede wszystkim do dania curry. Najczęściej podaje się ją z ryżem, wraz z warzywami i kurczakiem lub z tofu w wersji wegetariańskiej. Znajdź przepis na zielone curry z kurczakiem, jedno z najpopularniejszych dań orientalnych. Sprawi ono przyjemność Twoim kubkom smakowym. Pasta curry to świetny wybór dla każdego, kto kocha azjatyckie smaki. Może zastąpić wiele tradycyjnych potraw w Twoim menu.

Jest tylko kilka rzeczy, które będziesz musiał kupić, zanim będziesz mógł zrobić zielone curry z kurczakiem. Zielona pasta curry to pierwsza rzecz, której potrzebujesz. Zaopatrz się w filety z kurczaka, groszek cukrowy i świeżą bazylię. W naszym sklepie znajdziesz również inne produkty. Do tych produktów należą:

  • mini kolby kukurydzy,
  • limonki (znane również jako kafir),
  • papryczki chili,
  • sos rybny,
  • mleko kokosowe.

Zielone curry można przygotować również bez mięsa. Kurczaka można zastąpić tofu.

Czy wiesz, że istnieje wiele rodzajów pasty curry? Najpopularniejsze z nich to żółta, czerwona i zielona. Różnią się one kolorem i ostrością. Najbardziej pikantna jest zielona pasta curry, którą robi się z zielonych papryczek chili. Następna jest pasta czerwona - wykonana z czerwonych papryczek chili. Żółta jest najłagodniejszą pastą. Jej główny składnik, kurkuma, jest tym, co nadaje jej piękny kolor. Inne pasty curry to panang i massaman. Trudno jest określić ostrość tych past na podstawie ich skali. Każdy przepis jest wyjątkowy, ponieważ każdy składnik ma inne proporcje.

Lista zakupów:

  • 2 łyżki stołowe zielonej pasty curry
  • 200g piersi z kurczaka
  • 100g kukurydzy minicolbs
  • 100g groszku cukrowego
  • Kilka liści kafiru porwanych na kawałki
  • 1 tajska papryka chili pokrojona w paski
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 800ml mleka kokosowego
  • świeża bazylia
  • 200g ryżu - Ugotowany zgodnie z przepisem w opakowaniu

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni podgrzej zieloną pastę curry i kurczaka. Dodaj kolby kukurydzy, groszek cukrowy i tajską paprykę. Gotuj warzywa, aż będą miękkie i chrupiące.

Dodaj sos rybny i pozwól mu odparować. Następnie dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez minutę.

Podawaj z ryżem, ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Udekoruj bazylią

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl