Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Pasta curry jest używana przede wszystkim do dania curry. Najczęściej podaje się ją z ryżem, wraz z warzywami i kurczakiem lub z tofu w wersji wegetariańskiej. Znajdź przepis na zielone curry z kurczakiem, jedno z najpopularniejszych dań orientalnych. Sprawi ono przyjemność Twoim kubkom smakowym. Pasta curry to świetny wybór dla każdego, kto kocha azjatyckie smaki. Może zastąpić wiele tradycyjnych potraw w Twoim menu.
Jest tylko kilka rzeczy, które będziesz musiał kupić, zanim będziesz mógł zrobić zielone curry z kurczakiem. Zielona pasta curry to pierwsza rzecz, której potrzebujesz. Zaopatrz się w filety z kurczaka, groszek cukrowy i świeżą bazylię. W naszym sklepie znajdziesz również inne produkty. Do tych produktów należą:
Zielone curry można przygotować również bez mięsa. Kurczaka można zastąpić tofu.
Czy wiesz, że istnieje wiele rodzajów pasty curry? Najpopularniejsze z nich to żółta, czerwona i zielona. Różnią się one kolorem i ostrością. Najbardziej pikantna jest zielona pasta curry, którą robi się z zielonych papryczek chili. Następna jest pasta czerwona - wykonana z czerwonych papryczek chili. Żółta jest najłagodniejszą pastą. Jej główny składnik, kurkuma, jest tym, co nadaje jej piękny kolor. Inne pasty curry to panang i massaman. Trudno jest określić ostrość tych past na podstawie ich skali. Każdy przepis jest wyjątkowy, ponieważ każdy składnik ma inne proporcje.
Lista zakupów:
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni podgrzej zieloną pastę curry i kurczaka. Dodaj kolby kukurydzy, groszek cukrowy i tajską paprykę. Gotuj warzywa, aż będą miękkie i chrupiące.
Dodaj sos rybny i pozwól mu odparować. Następnie dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez minutę.
Podawaj z ryżem, ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Udekoruj bazylią
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!