5 szlifierek kuchennych, które powinieneś mieć

Trudno o bardziej niepozorne urządzenia niż młynki kuchenne w naszych domach. Wiele osób je zaniedbuje. Mogą one uprzyjemnić nam codzienne gotowanie, a także odciążyć nas od wielu obowiązków lub znacznie przyspieszyć ich wykonanie.

Młynek do mielenia siemienia lnianego

Siemię lniane jest doskonałym źródłem składników odżywczych dla zdrowego odżywiania. Ma leczniczy wpływ na układ pokarmowy, o czym wie każdy fan zdrowego odżywiania. Aby wydobyć z tego produktu to, co najlepsze, ważna jest jego odpowiednia obróbka. Eksperci zalecają spożywanie świeżego, rozdrobnionego siemienia, dzięki czemu nie jest ono zjełczałe, a wszystkie jego cenne składniki są łatwo przyswajalne przez organizm.

Warto wydać na młynek do siemienia lnianego, który pozwoli Ci zmielić małe ziarenka bez konieczności ich podgrzewania czy kruszenia. W większości młynków możesz regulować grubość mielenia. Dzięki temu jest to świetny dodatek do sałatek i smoothies, a także zup, zupek i wypieków. Możesz zmielić dokładnie tyle siana, ile potrzebujesz.

Młynek do sera

Tarka do sera będzie Twoim najlepszym przyjacielem, jeśli na Twoim stole gości wiele różnych rodzajów makaronów, pizzy i zapiekanek. Jest to znacznie wygodniejsze narzędzie niż zwykła tarka i nie musisz się martwić, że przetniesz paznokcie lub spowodujesz uszkodzenia. Te kuchenne tarki są świetne do twardych serów, takich jak parmezan i grana padano. Jednak poradzą sobie również z innymi rodzajami. Należy pamiętać, że nie nadają się one do mielenia dużych kawałków sera ze względu na ich rozmiar.

Urządzenie to wygląda jak mały bęben z uchwytami i obracającą się korbą. Umieszczasz ser w bębnie i obracasz korbą, aż ze środka młynka wypłyną idealne wiórki serowe. Mówimy tu zazwyczaj o bardzo drobnym mieleniu. Jednak modele w wersji "bogatszej" pozwalają nam wymienić tarczę cierną i dostosować wielkość oczek do naszych potrzeb.

Młynek do kawy

Ten temat wart jest wielogodzinnych dyskusji. Koneserzy kawy od lat dyskutują o tym, jak zrobić w domu idealną kawę. Jest ona równie dobra, a nawet lepsza od tego, co można dostać w kawiarniach. Można wydobyć z ziaren kawy najwięcej smaku i mieć pewność, że w porannym kubku znajdzie się najświeższy, najbardziej aromatyczny napar. Warto zainwestować w mały młynek do kawy.

W tej kategorii jest wiele opcji, więc z łatwością znajdziesz odpowiedni produkt dla siebie. Do wyboru masz ręczny, prosty młynek, jakiego używały nasze babcie lub w pełni automatyczne urządzenie podobne do tego, którego używają profesjonalni bariści. Weź pod uwagę rozmiar i poziomy regulacji młynka do kawy ziarnistej, który powinien być kompatybilny z preferowaną przez Ciebie metodą parzenia.

Młynek do orzechów i ziaren

Młynek to także przydatne narzędzie do mielenia różnego rodzaju orzechów, nasion i ziaren. Można z nim zrobić wszelkiego rodzaju posypki do ciast i deserów, smoothie, sałatek i innych potraw. Moim zdaniem najlepszym zastosowaniem takich młynków jest przygotowanie domowej mąki, która może posłużyć do zrobienia naleśników, racuchów i chlebów. Takie sprzęty mogą być wykorzystane w kuchni każdego, kto nie je glutenu, ale także tych, którzy uwielbiają gotować od A-Z.

Ważne jest, aby przy wyborze młynka zwrócić uwagę na dwa aspekty: wielkość orzechów i regulację mielenia. Mały ręczny młynek jest najlepszy, jeśli planujesz używać urządzenia sporadycznie i mielić tylko symboliczne ilości orzechów. Jeśli jednak planujesz często robić mąkę orzechową, konieczne jest większe, bardziej zautomatyzowane urządzenie. W tym przypadku będziesz potrzebował dużej regulacji ostrzy, aby zachować kontrolę nad grubością produktu końcowego.

Młynek do przypraw

Nie potrzebujesz w swojej kuchni jednego młynka do przypraw. Zrób z niego wielofunkcyjny młynek do przypraw. Mogę zagwarantować, że nigdy nie wrócisz do starych metod, jeśli zaczniesz używać świeżo zmielonych przypraw. Możesz wydobyć olejki eteryczne i aromaty z suszonych ziół poprzez ich rozgniecenie. Świeżo zmielony czarny pieprz jest zdecydowanie lepszy od jego sproszkowanego odpowiednika w torebce. Domowy młynek może być również używany do tworzenia unikalnych mieszanek przypraw, które podniosą jakość Twoich potraw. Ważne jest, aby nie używać tego samego młynka do wszystkich ziół. W przeciwnym razie ich smaki mogą się zmieszać i stracić na wartości.

Zobacz także:

UWAGI

#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframe

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl