Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Trudno o bardziej niepozorne urządzenia niż młynki kuchenne w naszych domach. Wiele osób je zaniedbuje. Mogą one uprzyjemnić nam codzienne gotowanie, a także odciążyć nas od wielu obowiązków lub znacznie przyspieszyć ich wykonanie.
Siemię lniane jest doskonałym źródłem składników odżywczych dla zdrowego odżywiania. Ma leczniczy wpływ na układ pokarmowy, o czym wie każdy fan zdrowego odżywiania. Aby wydobyć z tego produktu to, co najlepsze, ważna jest jego odpowiednia obróbka. Eksperci zalecają spożywanie świeżego, rozdrobnionego siemienia, dzięki czemu nie jest ono zjełczałe, a wszystkie jego cenne składniki są łatwo przyswajalne przez organizm.
Warto wydać na młynek do siemienia lnianego, który pozwoli Ci zmielić małe ziarenka bez konieczności ich podgrzewania czy kruszenia. W większości młynków możesz regulować grubość mielenia. Dzięki temu jest to świetny dodatek do sałatek i smoothies, a także zup, zupek i wypieków. Możesz zmielić dokładnie tyle siana, ile potrzebujesz.
Tarka do sera będzie Twoim najlepszym przyjacielem, jeśli na Twoim stole gości wiele różnych rodzajów makaronów, pizzy i zapiekanek. Jest to znacznie wygodniejsze narzędzie niż zwykła tarka i nie musisz się martwić, że przetniesz paznokcie lub spowodujesz uszkodzenia. Te kuchenne tarki są świetne do twardych serów, takich jak parmezan i grana padano. Jednak poradzą sobie również z innymi rodzajami. Należy pamiętać, że nie nadają się one do mielenia dużych kawałków sera ze względu na ich rozmiar.
Urządzenie to wygląda jak mały bęben z uchwytami i obracającą się korbą. Umieszczasz ser w bębnie i obracasz korbą, aż ze środka młynka wypłyną idealne wiórki serowe. Mówimy tu zazwyczaj o bardzo drobnym mieleniu. Jednak modele w wersji "bogatszej" pozwalają nam wymienić tarczę cierną i dostosować wielkość oczek do naszych potrzeb.
Ten temat wart jest wielogodzinnych dyskusji. Koneserzy kawy od lat dyskutują o tym, jak zrobić w domu idealną kawę. Jest ona równie dobra, a nawet lepsza od tego, co można dostać w kawiarniach. Można wydobyć z ziaren kawy najwięcej smaku i mieć pewność, że w porannym kubku znajdzie się najświeższy, najbardziej aromatyczny napar. Warto zainwestować w mały młynek do kawy.
W tej kategorii jest wiele opcji, więc z łatwością znajdziesz odpowiedni produkt dla siebie. Do wyboru masz ręczny, prosty młynek, jakiego używały nasze babcie lub w pełni automatyczne urządzenie podobne do tego, którego używają profesjonalni bariści. Weź pod uwagę rozmiar i poziomy regulacji młynka do kawy ziarnistej, który powinien być kompatybilny z preferowaną przez Ciebie metodą parzenia.
Młynek to także przydatne narzędzie do mielenia różnego rodzaju orzechów, nasion i ziaren. Można z nim zrobić wszelkiego rodzaju posypki do ciast i deserów, smoothie, sałatek i innych potraw. Moim zdaniem najlepszym zastosowaniem takich młynków jest przygotowanie domowej mąki, która może posłużyć do zrobienia naleśników, racuchów i chlebów. Takie sprzęty mogą być wykorzystane w kuchni każdego, kto nie je glutenu, ale także tych, którzy uwielbiają gotować od A-Z.
Ważne jest, aby przy wyborze młynka zwrócić uwagę na dwa aspekty: wielkość orzechów i regulację mielenia. Mały ręczny młynek jest najlepszy, jeśli planujesz używać urządzenia sporadycznie i mielić tylko symboliczne ilości orzechów. Jeśli jednak planujesz często robić mąkę orzechową, konieczne jest większe, bardziej zautomatyzowane urządzenie. W tym przypadku będziesz potrzebował dużej regulacji ostrzy, aby zachować kontrolę nad grubością produktu końcowego.
Nie potrzebujesz w swojej kuchni jednego młynka do przypraw. Zrób z niego wielofunkcyjny młynek do przypraw. Mogę zagwarantować, że nigdy nie wrócisz do starych metod, jeśli zaczniesz używać świeżo zmielonych przypraw. Możesz wydobyć olejki eteryczne i aromaty z suszonych ziół poprzez ich rozgniecenie. Świeżo zmielony czarny pieprz jest zdecydowanie lepszy od jego sproszkowanego odpowiednika w torebce. Domowy młynek może być również używany do tworzenia unikalnych mieszanek przypraw, które podniosą jakość Twoich potraw. Ważne jest, aby nie używać tego samego młynka do wszystkich ziół. W przeciwnym razie ich smaki mogą się zmieszać i stracić na wartości.
UWAGI
#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframetydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!