Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Co można wykorzystać do zrobienia jesiennych kanapek? W tym przypadku świetnie sprawdzi się pasta z dyni. Jest pyszna sama w sobie, ale można ją również podawać z serami, wędlinami i warzywami. Ta prosta pasta z dyni jest również świetnym dodatkiem do naleśników lub wrapów.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=647425&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=5470&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);Moim faworytem do tego przepisu jest dynia Hokkaido. Upieczona ma słodki i lekko orzechowy smak. Miąższ jest kremowy i łatwy do przygotowania pasty. Dynia Hokkaido nie wymaga obierania, co jest kolejnym powodem, dla którego uważam, że ta odmiana jest lepsza od wszystkich innych.
Ja użyłam dojrzewającego sera bursztynowego, który ma orzechowy smak i dobrze komponuje się z dynią. Jeśli nie masz pod ręką żadnego dojrzewającego sera, możesz użyć dowolnego innego dojrzewającego rodzaju sera. Powinien on mieć intensywny i wyrazisty smak, który będzie wyróżniał się na tle innych składników pasty.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=612327&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4929&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);Jak wspomniałem powyżej, jednym z najprostszych sposobów wykorzystania pasty są kanapki. Rozsmaruj grubą warstwę pasty na chlebie i dodaj ulubione dodatki, takie jak pieczone warzywa lub wędliny. Lubię też używać jej jako pasty do naleśników lub wrapów.
Warto zauważyć, że pasta z dyni jest również świetną bazą do przygotowania sosu do makaronu. W tym przypadku wystarczy dodać odrobinę wody do wody z gotowania makaronu, aby rozcieńczyć sos. Pozostaje tylko dodać trochę sera, oliwy z oliwek i makaronu, aby przygotować pyszny obiad.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=614749&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4952&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);Ta pasta może być przechowywana w lodówce przez długi czas. Wytrzyma nawet tydzień, jeśli będzie przechowywana w szczelnym pojemniku. Teoretycznie można ją również zamrozić. Jednak nie polecam tego, ponieważ pasta zmieni swoją konsystencję po rozmrożeniu i może zawierać dużo wody.
Pokrój dynię na ćwiartki i usuń pestki oraz włókna. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec przez 15-20 minut, aż dynia będzie miękka i lekko brązowa. Odstaw do ostygnięcia.
Pokrój ser na duże kawałki. Lekko podprażyć pestki dyni na suchej patelni. Odstaw je na kilka chwil do ostygnięcia.
Umieść nasiona, ser i dynię w robocie kuchennym. Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Dodaj odrobinę wody dla uzyskania lepszej konsystencji. Doprawić pastę świeżo zmielonym pieprzem, solą i cynamonem. Dobrze wymieszać.
Pasta z dyni będzie przechowywana w lodówce przez około tydzień. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku w lodówce. Można jej używać do wszelkiego rodzaju przekąsek, wrapów i naleśników.
UWAGI
#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframetydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!