Sushi z łososiem - Przepis z awokado

Zrób sushi z łososiem w domu! Przepis z awokado to świetny początek Twojej podróży z tradycyjnym japońskim sushi! Z naszego przepisu na sushi z łososiem powstanie 20 futomaki, z wodorostami na jednym końcu rolki o szerokości 4-6 cm. Zalecamy przygotowanie połowy rolek ze świeżym łososiem i podanie ich z marynowanym imbirem lub wasabi. Druga połowa może być podana z pieczonym łososiem i sosem kabayaki.

Japonia przykłada dużą wagę do prezentacji sushi. Niektórzy mistrzowie sushi uważają, że niewłaściwe jest podawanie łososia z sushi w sposób dekoracyjny . Ten przepis z awokado ma wyjątkowe połączenie pastelowych kolorów, które przywołują wiosnę w Kraju Kwitnącej Wiśni. A więc podawaj go pięknie! Podając łososia z sushi zadbaj o elegancję, prostotę i minimalizm. Ceramiczne talerze z pasującymi miseczkami na sos sojowy będą świetnie wyglądać z przepisami na awokado.

Być może zastanawiasz się, jaki ryż powinieneś wybrać do sushi z łososiem. Nie musisz płukać ryżu do sushi w krystalicznie czystej wodzie. Możesz przepłukać ryż w chłodnej wodzie przez cztery do pięciu razy. Możesz jednak użyć okrężnych ruchów rękami podczas płukania. Dzięki temu usuniesz nadmiar skrobi i sprawisz, że ryż pozostanie puszysty. Można go ugotować w zwykłym garnku, ale lepiej użyć elektrycznej kuchenki do ryżu. Choć zaraz po ugotowaniu ryż może wydawać się trudny, po ostudzeniu i dodaniu marynaty stanie się idealnie miękki.

Zrób Sushi z łososiem już teraz! Przepis z awokado jest pyszny i delikatny!

Lista zakupów:

Ryż do zrobienia sushi:

  • 1 kg ryżu do sushi
  • 1,2 L wody do ugotowania ryżu

Polewanie ryżu:

  • 250ml octu ryżowego
  • 125g cukru
  • 1 szczypta soli

Składniki na futomaki z surowego łososia :

  • 5 listków nori
  • 650g surowego łososia (z przodu)
  • 1 awokado
  • Poszatkowana sałata
  • 400 g sera philadelphia

Futomaki z pieczonym łososiem:

  • 5 listków nori
  • 800g surowego łososia do upieczenia (przód fileta).
  • Poszatkowana sałata

Przepisy na sos kabayaki

  • 2 części miodu (np. 50 ml)
  • 1 część sosu sojowego (np. 25 ml)

Dodatkowe aromaty do wyboru według gustu:

  • marynowany różowy i biały imbir
  • wasabi
  • sos sojowy

Metoda przygotowania:

Przygotowanie ryżu

Ryż umieścić w naczyniu do gotowania ryżu. Następnie przepłucz ryż pod zimną bieżącą wodą i wymieszaj okrężnymi ruchami. Gdy garnek będzie pełny, odcedź wodę i powtórz proces 4-5 razy. Włącz profesjonalne urządzenie do gotowania ryżu i ustaw timer (około 25 minut). Po około 25 minutach, garnek automatycznie przełączy się na tryb utrzymywania ciepła. Jeśli używasz garnka, który ma grube dno, doprowadź ryż do wrzenia na średnim ogniu. Gdy ryż się zagotuje, zmniejsz płomień do niskiego i gotuj przez 15 minut. Pozwól ostygnąć na kuchence przez około 15 minut, a następnie przykryj i pozostaw pod przykryciem przez kolejne 15-20 minut.

Przygotuj swoją marynatę do ryżu:

Połącz w misce ocet ryżowy, cukier i sól. Mieszaj trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Odwróć ryż do góry nogami i przenieś go do dużego pojemnika. Rozprowadź marynatę na ryżu. Użyj drewnianej łyżki, aby pokryć każde ziarno. Po pierwszym etapie pozwól ryżowi usiąść na 5 minut, a następnie wymieszaj go ponownie, pracując od dołu. Pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej przygotować go do zawijania. Zbyt ciepły może to utrudnić.

Przygotowanie łososia:

Należy odciąć część szerszego końca łososia, o szerokości około 11-12 cm. Jest to szerokość dłoni. Robi się to za pomocą długiego, ostrego noża zwanego sashimi. Odcięta wzdłuż część powinna być mniej więcej w połowie długości. Zatrzymaj nóż przy skórze łososia i zmień kierunek ruchu, aby odciąć porcję. Powtórz ten proces po przeciwnej stronie. Należy usunąć kręgosłup i nadmiar tłuszczu. Pokrój mięso na małe paski. Upewnij się, że nie ma żadnych ości.

Zawijanie rolki sushi:

Liście nori powinny być cięte wzdłuż linii w ich fakturze. Należy unikać zamoczenia liści. Będą się szybko zwijać utrudniając pracę.

Aby zapobiec przyklejaniu się ryżu do rąk, załóż rękawiczki nitrylowe. Namocz palce w wodzie i wytrzyj jej nadmiar. Weź około 75g ryżu i uformuj kulkę. Rozprowadź ryż na liściu nori, zaczynając od szorstkiej strony. Gładką stronę pozostaw w spokoju. Jeśli masz za dużo, wyjmij nadmiar. Ryż powinien być miękki i mieć widoczne oddzielne ziarna. Powinien być rozciągnięty do 3/4 długości.

Środek listka powinien być szerokości serka. Należy położyć porcję przygotowanego surowego łososia i serka philadelphia. Na koniec na środku należy umieścić plaster dojrzałego awokado o grubości 1 cm. Na koniec należy dodać poszatkowaną sałatę. Podczas skręcania rolki ważne jest, aby liście sałaty nie wystawały poza rolkę. Jest to zarówno element stabilizujący na końcach, jak i dekoracyjny w futomaki.

Zawijaj rolkę zaczynając od części wypełnionej ryżem, a kończąc na wolnym końcu liścia. Użyj palców, aby docisnąć rolkę tak mocno, jak tylko możesz. Nie ściskaj; po prostu zawiń ciasno. Możesz zwilżyć liść nori wodą, aż będzie miał około 1 cm długości. Następnie trzymaj całą rolkę w drugiej ręce. Utrzymuj rolkę na miejscu, dociskając jej końce. Liść nori, który jest wolny, będzie przylegał do całej rolki. Po chwili zawiń rolkę w clingfilm i nadaj jej kształt kwadratu. Przyciśnij delikatnie. Wyrównaj koniec maty z końcem rolki i wciśnij wystający lekko ryż do środka. Powtórz proces po przeciwnej stronie. Zrób więcej roladek i pokrój je przed podaniem.

Łosoś:

Część łososia można upiec w naczyniu żaroodpornym, lub w folii aluminiowej. Piec w temperaturze 200oC przez 12-15 min w zależności od tego jak gruby jest łosoś. Podziel mięso na równe porcje. Zawiń mięso w taki sam sposób jak surowego łososia z tym, że na wierzchu łososia umieścisz tylko poszatkowaną sałatę.

Jak przygotować sos kabayaki

W rondelku połącz miód i sos sojowy. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Ostudź, a następnie polej gęstym sosem rolki sushi z upieczonym łososiem.

Pozwól, aby woda spływała po ostrzu noża. Zapobiegnie to przyklejaniu się noża do ryżu. Aby zrobić sześć porcji, przetnij rolkę na pół. Ułóż rolkę na bambusowej desce lub talerzu jak domino. Dodaj marynowany różowy imbir i biały imbir do swoich upodobań.

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl