Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Twój świąteczny aromatyczny likier będzie przyjemniejszy, jeśli będziesz cieszyć się świąteczną ucztą. Znajdziesz w niej wszystkie aromaty, które kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem - suszone owoce, przyprawy i cytrusy. Nalewka ta nie wymaga długiego leżakowania, więc można ją przygotować na kilka tygodni przed świętami.
Im dłużej dojrzewa, tym lepiej. Zarezerwuj co najmniej trzy tygodnie przed świętami na jego przygotowanie. Przelać do butelek i odcedzić przed podaniem. Zajmuje to tylko kilka minut.
Zacznij przygotowywać świąteczną nalewkę już w listopadzie, jeśli chcesz, aby miała bardziej intensywny i głębszy smak. Nalewka dojrzeje w ciągu około 6 tygodni. Możesz wydłużyć ten czas o kilka tygodni.
Ta nalewka to esencja Świąt Bożego Narodzenia i wszystkich ich aromatów. Warto więc dodać do niej przyprawy i dodatki, które kojarzą nam się ze świętami. W moim przepisie znalazły się między innymi pomarańcze, cynamon, imbir i anyż. Można jednak puścić wodze fantazji i trochę poeksperymentować.
Dodać mandarynki, ziarna kawy, orzechy lub inne przyprawy. Ilość i rodzaj składników można dostosować do własnych upodobań.
Ten likier jest tak dobry, że nie potrzebuje żadnych specjalnych dodatków. Likier najlepiej smakuje w szklankach z szerokim dnem, takich jak te używane do whisky lub koniaku. Dodaj kostkę lodu i potrzyj ścianki szklanki pomarańczą, aby wzmocnić aromat i odczucie likieru.
Po zabutelkowaniu nalewkę należy szczelnie zakorkować i przechowywać w ciemnym i suchym miejscu. Zapewni to zachowanie mocy i aromatu nalewki przez długi czas. Zachowa ona również swój bursztynowy kolor.
Pamiętaj, że świąteczna nalewka to także wspaniały prezent dla rodziny i przyjaciół. Możesz rozlać ją do mniejszych butelek i dodać ozdobną wstążkę. Dodaj prostą etykietę, aby stworzyć praktyczny i pyszny prezent w postaci domowej nalewki.
Nalewka świątecznaPokrój pomarańcze, imbir i cytrynę. Laskę wanilii można przeciąć wzdłuż, zachowując wszystkie nasiona.
Wymieszaj wodę i spirytus w dużym słoiku. Dodaj suszone owoce, imbir, cytrusy i wszystkie przyprawy. Wszystko razem wymieszać.
Zakręć słoik i umieść go w ciemnym miejscu (np. w starym barze) na co najmniej 3 tygodnie. Im dłużej nalewka będzie leżakować, tym lepszy będzie jej smak.
Po upływie tego czasu należy dokładnie przecedzić nalewkę przez sito, aby usunąć wszystkie dodatki. Przelej ją do butelek i umieść w swoim barku.
Nie wyrzucaj suszonych owoców z nalewki. Będą one świetnym dodatkiem do ciast i deserów.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!