Świąteczny alkohol

Twój świąteczny aromatyczny likier będzie przyjemniejszy, jeśli będziesz cieszyć się świąteczną ucztą. Znajdziesz w niej wszystkie aromaty, które kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem - suszone owoce, przyprawy i cytrusy. Nalewka ta nie wymaga długiego leżakowania, więc można ją przygotować na kilka tygodni przed świętami.

Z jakim wyprzedzeniem należy przygotować świąteczną nalewkę?

Im dłużej dojrzewa, tym lepiej. Zarezerwuj co najmniej trzy tygodnie przed świętami na jego przygotowanie. Przelać do butelek i odcedzić przed podaniem. Zajmuje to tylko kilka minut.

Zacznij przygotowywać świąteczną nalewkę już w listopadzie, jeśli chcesz, aby miała bardziej intensywny i głębszy smak. Nalewka dojrzeje w ciągu około 6 tygodni. Możesz wydłużyć ten czas o kilka tygodni.

Jakie przyprawy mogę dodać do nalewki, aby była bardziej aromatyczna?

Ta nalewka to esencja Świąt Bożego Narodzenia i wszystkich ich aromatów. Warto więc dodać do niej przyprawy i dodatki, które kojarzą nam się ze świętami. W moim przepisie znalazły się między innymi pomarańcze, cynamon, imbir i anyż. Można jednak puścić wodze fantazji i trochę poeksperymentować.

Dodać mandarynki, ziarna kawy, orzechy lub inne przyprawy. Ilość i rodzaj składników można dostosować do własnych upodobań.

Jak podawać świąteczny likier

Ten likier jest tak dobry, że nie potrzebuje żadnych specjalnych dodatków. Likier najlepiej smakuje w szklankach z szerokim dnem, takich jak te używane do whisky lub koniaku. Dodaj kostkę lodu i potrzyj ścianki szklanki pomarańczą, aby wzmocnić aromat i odczucie likieru.

Jak przechowywać nalewkę bożonarodzeniową

Po zabutelkowaniu nalewkę należy szczelnie zakorkować i przechowywać w ciemnym i suchym miejscu. Zapewni to zachowanie mocy i aromatu nalewki przez długi czas. Zachowa ona również swój bursztynowy kolor.

Pamiętaj, że świąteczna nalewka to także wspaniały prezent dla rodziny i przyjaciół. Możesz rozlać ją do mniejszych butelek i dodać ozdobną wstążkę. Dodaj prostą etykietę, aby stworzyć praktyczny i pyszny prezent w postaci domowej nalewki.

Nalewka świąteczna

Przepis: Likier świąteczny

Składniki likieru bożonarodzeniowego

  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 2 średniej wielkości pomarańcze
  • 1 cytryna
  • Miód 5 łyżek stołowych
  • ok. świeżego imbiru o długości 3-4 cm
  • 50 g suszonych śliwek
  • Laski cynamonu - 2-3 laski
  • 5 ziaren kardamonu
  • laska wanilii
  • 8 goździków
  • Anyż gwiaździsty
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli

Jak zrobić: Nalewka bożonarodzeniowa

Pokrój pomarańcze, imbir i cytrynę. Laskę wanilii można przeciąć wzdłuż, zachowując wszystkie nasiona.

Wymieszaj wodę i spirytus w dużym słoiku. Dodaj suszone owoce, imbir, cytrusy i wszystkie przyprawy. Wszystko razem wymieszać.

Zakręć słoik i umieść go w ciemnym miejscu (np. w starym barze) na co najmniej 3 tygodnie. Im dłużej nalewka będzie leżakować, tym lepszy będzie jej smak.

Po upływie tego czasu należy dokładnie przecedzić nalewkę przez sito, aby usunąć wszystkie dodatki. Przelej ją do butelek i umieść w swoim barku.

Nie wyrzucaj suszonych owoców z nalewki. Będą one świetnym dodatkiem do ciast i deserów.

Zobacz również inne przepisy na nalewki

  • Likier piernikowy
  • Likier świąteczny
  • Likier jarzębinowy
  • Likier czekoladowy
  • Likier kawowy
  • Świąteczny likier pomarańczowy

Zobacz także nowe przepisy

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini
  • Dorsz w cieście orzechowym
  • Musztarda z nutą musztardy
  • Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym
  • Świąteczny likier
UWAGI

Zobacz także

Boże Narodzenie Grzyb wigilijny Pikantna zupa RingMustard Smażone śledzie Jajka z curry .

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl