Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Niewiele jest rzeczy, których jestem tak pewna, jak tego, że gdy po raz pierwszy zrobisz czosnek confit, będziesz mieć go zawsze w swojej kuchni. Dzięki długiemu pieczeniu czosnek staje się kremowy i niezwykle delikatny. Traci swoją ostrość i zyskuje niesamowitą głębię i słodycz. Stanowi niezwykle wszechstronny dodatek do wielu potraw, choć tak naprawdę najlepiej smakuje po prostu rozsmarowany na kromce świeżego chleba.
Jeśli interesujesz się tradycyjnymi technikami gotowania, z pewnością spotkałeś się z terminem confit. Jest to jedna z klasycznych i bardzo starych metod przetwarzania żywności, która była szczególnie preferowana przez francuskich mistrzów kuchni.
Confit polega na gotowaniu produktów w głębokim tłuszczu, zwykle w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu produkty nie smażą się, ale powoli gotują. W rezultacie stają się bardzo delikatne, a nawet rozpływają się w ustach. Ponadto procedura ta umożliwia również przechowywanie ich przez bardzo długi czas.
Wbrew pozorom, potrawy confit wcale nie są tłuste - zazwyczaj produkty confit nie wchłaniają dużej ilości tłuszczu, a przed podaniem są odsączane z jego nadmiaru.
Według klasycznych przepisów najczęściej konfituje się mięso, takie jak piersi i uda z kaczki, gęsi lub kurczaka. To jednak nie wszystko. Z powodzeniem można w ten sposób przyrządzić również wiele warzyw, zaczynając od pomidorów, a kończąc na czosnku i cebuli. Gotowanie w tłuszczu pozwala wydobyć z nich naturalną słodycz i niesamowicie podkręcić ich smak.
Uwielbiam czosnek confit nie tylko za jego wspaniały smak, ale także za jego niesamowitą wszechstronność. Można używać go jako zamiennika masła, smarując upieczone ząbki na tostach. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zup, mięs, serów, sosów i sałatek. Świetnym pomysłem będzie również wykorzystanie pasty z pieczonego czosnku jako polewy do pizzy lub zapiekanek.
Pamiętaj również, aby nie marnować oliwy, w której czosnek był konfitowany. Ma on fantastyczny aromat, który przeniknie każdą potrawę, do której go dodamy.
Tłuszcz jest doskonałym środkiem konserwującym, dlatego każdy produkt przygotowany metodą confit ma bardzo długi okres przydatności do spożycia. Jeśli tak przygotowany czosnek wraz z oliwą umieścimy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, z powodzeniem możemy przechowywać go w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
Czosnek konfitowanyPodzielić główki czosnku na ząbki i obrać ze skórki. Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym. Możesz również przygotować je w garnku, który nie ma plastikowych części i nadaje się do włożenia do piekarnika.
Zalej ząbki czosnku oliwą z oliwek tak, aby je przykryła. Dodaj do garnka gałązki rozmarynu i posyp całość solą.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz przez około 1,5 godziny. W tym czasie ząbki czosnku powinny zmięknąć na tyle, by po naciśnięciu rozprowadzały się jak miękkie masło. Czas pieczenia zależy od wielkości ząbków, więc sprawdzaj je w trakcie pieczenia i w razie potrzeby skracaj lub wydłużaj czas.
Gotowy czosnek confit przełożyć do słoika lub szczelnie zamykanego pojemnika. Możesz przechowywać go nawet przez kilka miesięcy w lodówce.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!