Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Lubisz nietypowe smaki? Śledź po sułtańsku to idealna propozycja dla Ciebie. Ta prosta przekąska to pyszne połączenie słodkich i wytrawnych smaków. Ta przekąska będzie hitem każdego przyjęcia czy kolacji wigilijnej. Ostrzegam jednak, że najlepiej zrobić więcej niż jedną porcję na raz, bo szybko znikną ze stołu.
Istnieje wiele sposobów na podanie śledzia na przyjęciu lub świątecznym stole. Zawsze dobrze jest zaproponować kilka różnych wariantów, aby goście mogli wybrać swój ulubiony. Tradycjonaliści pokochają śledzie przygotowane po kaszubsku lub śledzie ze śmietaną. Pyszny będzie również śledź w musztardzie, z suszonymi pomidorami lub żurawiną. Moim osobistym faworytem jest śledź ze śliwkami i orzechami, śledź na ostro oraz śledź gajowy.
Podczas przygotowywania tej przekąski ważne jest, aby dać wystarczająco dużo czasu na połączenie smaków. Przekąskę można podawać natychmiast po przygotowaniu. Jednak pełny smak zostanie osiągnięty dopiero po mieszaniu się smaków przez 24 do 48 godzin. Najlepiej przygotować je z wyprzedzeniem.
Śledzie po sułtańsku mogą być przechowywane przez dłuższy czas po przygotowaniu. Możesz przechowywać je w lodówce do dwóch tygodni, jeśli umieścisz je w szczelnie zamkniętym słoiku. Pamiętaj, aby przykryć rybę sosem, aby zapobiec jej wysychaniu.
Niektóre świąteczne potrawy są trudne do zamrożenia, ponieważ tracą teksturę lub rozwarstwiają się po rozmrożeniu. W przypadku tej wersji nie ma tego problemu. Zarówno sos, jak i ryba dobrze się zamrożą. Pamiętaj, aby nie używać kuchenki mikrofalowej do rozmrażania ryby. Zamiast tego należy pozostawić ją do rozmrożenia w temperaturze pokojowej lub w lodówce.
śledź po sułtańskuRodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na 30 minut. Odcedź je.
Śledzie pokroić na trzycentymetrowe kawałki.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanym oleju wraz z odrobiną soli. Należy to robić na małym ogniu, aby uniknąć przypalenia. Powinna lekko zbrązowieć i zmięknąć. Dodać przecier pomidorowy, rodzynki i rodzynki. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Wymieszać posiekanego śledzia z sosem pomidorowym. Przełożyć do miski i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Śledzie w stylu sułtańskim można przechowywać w lodówce przez około tydzień.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!