Śledź po sułtańsku

Lubisz nietypowe smaki? Śledź po sułtańsku to idealna propozycja dla Ciebie. Ta prosta przekąska to pyszne połączenie słodkich i wytrawnych smaków. Ta przekąska będzie hitem każdego przyjęcia czy kolacji wigilijnej. Ostrzegam jednak, że najlepiej zrobić więcej niż jedną porcję na raz, bo szybko znikną ze stołu.

Ciekawe pomysły na śledzie

Istnieje wiele sposobów na podanie śledzia na przyjęciu lub świątecznym stole. Zawsze dobrze jest zaproponować kilka różnych wariantów, aby goście mogli wybrać swój ulubiony. Tradycjonaliści pokochają śledzie przygotowane po kaszubsku lub śledzie ze śmietaną. Pyszny będzie również śledź w musztardzie, z suszonymi pomidorami lub żurawiną. Moim osobistym faworytem jest śledź ze śliwkami i orzechami, śledź na ostro oraz śledź gajowy.

Z jakim wyprzedzeniem przygotować śledzie po sułtańsku?

Podczas przygotowywania tej przekąski ważne jest, aby dać wystarczająco dużo czasu na połączenie smaków. Przekąskę można podawać natychmiast po przygotowaniu. Jednak pełny smak zostanie osiągnięty dopiero po mieszaniu się smaków przez 24 do 48 godzin. Najlepiej przygotować je z wyprzedzeniem.

Jak długo można przechowywać śledzie?

Śledzie po sułtańsku mogą być przechowywane przez dłuższy czas po przygotowaniu. Możesz przechowywać je w lodówce do dwóch tygodni, jeśli umieścisz je w szczelnie zamkniętym słoiku. Pamiętaj, aby przykryć rybę sosem, aby zapobiec jej wysychaniu.

Czy śledź po sułtańsku może być mrożony?

Niektóre świąteczne potrawy są trudne do zamrożenia, ponieważ tracą teksturę lub rozwarstwiają się po rozmrożeniu. W przypadku tej wersji nie ma tego problemu. Zarówno sos, jak i ryba dobrze się zamrożą. Pamiętaj, aby nie używać kuchenki mikrofalowej do rozmrażania ryby. Zamiast tego należy pozostawić ją do rozmrożenia w temperaturze pokojowej lub w lodówce.

śledź po sułtańsku

Przepis na śledzia po sułtańsku

Składniki do przygotowania śledzia po sułtańsku

  • 400 g marynowanych filetów śledziowych
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 150 g rodzynek sułtańskich
  • 3 cebule
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • Sok z cytryny 2 łyżki stołowe
  • Pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • Sól, świeżo zmielony pieprz

Jak zrobić śledzia po sułtańsku

Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na 30 minut. Odcedź je.

Śledzie pokroić na trzycentymetrowe kawałki.

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanym oleju wraz z odrobiną soli. Należy to robić na małym ogniu, aby uniknąć przypalenia. Powinna lekko zbrązowieć i zmięknąć. Dodać przecier pomidorowy, rodzynki i rodzynki. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

Wymieszać posiekanego śledzia z sosem pomidorowym. Przełożyć do miski i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Śledzie w stylu sułtańskim można przechowywać w lodówce przez około tydzień.

Zobacz także inne przepisy na śledzie

  • Śledź z suszonymi pomidorami
  • Śledź z przyprawami
  • Śledź z suszonymi śliwkami i orzechami
  • Śledź ze śmietaną
  • Śledź z żurawiną
  • Śledź z Zagajnika

Zobacz także nowe przepisy

  • Sylwestrowe przekąski na 15 różnych sposobów
  • Kompot z suszu
  • Ryba po grecku
  • Przepisy na śledzie - 9 pomysłów
  • Śledź po sułtańsku
UWAGI

Zobacz także

Hering w musztardzie Jajko faszerowane dynią Możesz również dowiedzieć się więcej o naszych przepisach. - 7 pomysłówŚledź Możesz również dowiedzieć się więcej o naszych przepisach. - 9 pomysłów .

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl