Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Jednym z wielu rodzajów kimchi jest kapusta chińska kimchi. Po kilku dniach kimchi jest gotowe, aby się nim cieszyć. Rodzaj użytego składnika decyduje o rodzaju kimchi. Jednakże, kwasowość może być również czynnikiem. Im dłużej stoi, tym bardziej staje się kwaśne. Dobry przepis na kimchi jest kluczem do sukcesu.
O czym należy pamiętać? Musisz przykryć kapustę wodą i sokiem zarówno podczas wstępnego moczenia, jak i procesu fermentacji. Kimchi należy umieścić w kamionkowym garnku lub wazie i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 do 3 dni przed włożeniem do lodówki, aby zatrzymać fermentację. Jeśli kimchi nadal smakuje zbyt kwaśno, pozwól mu posiedzieć w temperaturze pokojowej przez kolejny dzień. Możesz przechowywać kiszoną kapustę w lodówce przez długi okres czasu, korzystając z naszego przepisu na kimchi. Aby nadać przepisowi na kimchi smak umami i przyspieszyć fermentację, możesz dodać sos rybny.
Kimchi jest jednym z najzdrowszych pokarmów, jakie można jeść i można je dodać do prawie każdego wytrawnego dania. Pikantne zupy z bekonem, kimchi i grzybami shiitake to dobre opcje.
Lista zakupów:
Sposób przygotowania:
Umyj kapustę i pokrój ją poziomo na dwa kawałki. W dużej misce wymieszaj wodę, sól i cukier. Umieść w niej kapustę i dociśnij deską lub czymś ciężkim. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 12-24 h.
Połącz mąkę ryżową i wodę, a następnie gotuj mieszaninę, aż stanie się gruzełkowata. Pozostawić do ostygnięcia.
Zmiksuj czosnek, imbir i cebulę. Dodać kleik ryżowy. Ponownie zmiksować. Dodać sos rybny i pastę gochugaru. Obierz marchewkę i rzodkiewkę i pokrój je w długie, cienkie słupki. Wymieszaj pastę z batonami.
Odsącz kapustę z zalewy. Opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Ponownie osączyć. Przełożyć kapustę na sito. Pozostawić do odsączenia nadmiaru wody na co najmniej godzinę. Rozłóż masę równomiernie wśród liści, a następnie przełóż do kamionkowego garnka lub wazy. Dalej dociskać deską lub czymś ciężkim.
Garnek z kimchi powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej przez 2 do 3 dni. Po tym czasie należy go umieścić w lodówce, aby zatrzymać fermentację. Kimchi może być używane jako przystawka, dodatek do dań lub składnik wielu koreańskich potraw (zwanych banchan).
Smacznego!
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!