Słodkie kulki ryżowe przepis

Słodkie kulki ryżowe polane słodkim syropem to jeden ze specjałów, które podaje się z okazji Chińskiego Nowego Roku, który jest jednym z najważniejszych świąt w Państwie Środka. Chińczycy cieszą się w tym czasie tradycyjnymi posiłkami i gromadzą się wokół rodzinnych stołów. Przygotowania do tego święta zaczynają się już na miesiąc przed wydarzeniem. Słodkie kulki ryżowe, nadziewane pysznym nadzieniem i kształtem przypominające pełny księżyc, przygotowywane są w 15 dniu obchodów. Ta chińska rozkosz kulinarna będzie hitem wśród Twoich dzieci! Nasz przepis na słodkie kulki ryżowe jest dostępny.

Lista zakupów:

  • 2 filiżanki ryżu kleistego
  • 400ml + 500ml wody
  • Sól
  • 90ml + 10ml syropu malinowego
  • 150g migdałów
  • 150g łuskanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ryż opłukać i ugotować w ciepłej wodzie z dodatkiem soli, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz. Ryż podzielić na dwie równe porcje. Jedną trzecią ryżu wymieszać z 90 ml syropu malinowego. Rękami uformować w kulki. Uszczelnić kulki migdałami. Drugą porcję ryżu uszczelnić orzechami laskowymi.

Do drugiej części wody dodać 10 ml syropu malinowego i sucre cane. Gotować przez 4 minuty. Dopraw słodki syrop dodając sok z cytryny. Podawaj syrop na dużych talerzach.

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl