Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Słodkie kulki ryżowe polane słodkim syropem to jeden ze specjałów, które podaje się z okazji Chińskiego Nowego Roku, który jest jednym z najważniejszych świąt w Państwie Środka. Chińczycy cieszą się w tym czasie tradycyjnymi posiłkami i gromadzą się wokół rodzinnych stołów. Przygotowania do tego święta zaczynają się już na miesiąc przed wydarzeniem. Słodkie kulki ryżowe, nadziewane pysznym nadzieniem i kształtem przypominające pełny księżyc, przygotowywane są w 15 dniu obchodów. Ta chińska rozkosz kulinarna będzie hitem wśród Twoich dzieci! Nasz przepis na słodkie kulki ryżowe jest dostępny.
Lista zakupów:
Sposób przygotowania:
Ryż opłukać i ugotować w ciepłej wodzie z dodatkiem soli, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz. Ryż podzielić na dwie równe porcje. Jedną trzecią ryżu wymieszać z 90 ml syropu malinowego. Rękami uformować w kulki. Uszczelnić kulki migdałami. Drugą porcję ryżu uszczelnić orzechami laskowymi.
Do drugiej części wody dodać 10 ml syropu malinowego i sucre cane. Gotować przez 4 minuty. Dopraw słodki syrop dodając sok z cytryny. Podawaj syrop na dużych talerzach.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!