Ciasteczka kokosowe z czekoladą

Ciasteczka kokosowe z czekoladą to obowiązkowa pozycja dla miłośników deserów. Przygotowanie tych ciasteczek zajmuje zaledwie kilka minut, a efekt końcowy jest niebiański. Ciasteczka są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Mają kawałki kokosa i intensywny kokosowy smak. Nie czuj się źle, jeśli "przypadkowo", zjesz całą porcję zanim całkowicie ostygną. Są tak pyszne, że nie ma się co dziwić.

var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=594885&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4680&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)

Jak utrzymać ciasteczka w formie?

Na początek chcę zaapelować o miłość do wszystkich ciasteczek, nawet tych, które podczas pieczenia przybrały dziwne kształty. Nadal będą smakować wyśmienicie. Jeśli chcesz, aby były idealnie okrągłe, upewnij się, że przed włożeniem ich do piekarnika dobrze przejechałaś masą na dół. Najlepiej zamrozić kulki ciasta na kilka minut, aby nie zmieniły kształtu w piekarniku.

Możesz również użyć szklanki, aby nadać ciasteczkom okrągły kształt: połóż szklankę na wyjętym z piekarnika ciastku, tak jakbyś chciał wykrawać z niego pierogi. Następnie mocno przekręć ciasteczko w szklance, aż krawędzie się wyrównają i ciasteczko będzie idealnie okrągłe. To zawsze działa!

Jak długo należy piec ciasteczka z wiórkami kokosowymi?

Zabawnie jest myśleć, że ciastka zrobione z tego przepisu spędzają tyle samo czasu (a czasem więcej) w zamrażarce niż w piekarniku. Faktem jest, że nie wymagają one długiego czasu pieczenia. Wystarczy kwadrans, by je upiec, a i tak będą miękkie i delikatne w środku. Jeśli wolicie bardziej kruche ciasteczka, możecie wydłużyć czas pieczenia, ale uważajcie, żeby ich nie przypalić.

var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=595834&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4691&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)

Jak przechowywać ciasteczka kokosowe z wiórkami czekoladowymi?

Przechowywanie ciasteczek zrobionych z tego przepisu nie jest wielkim problemem, ponieważ znikają z talerza zanim ktokolwiek zdąży pomyśleć o ich przechowywaniu. Jeśli masz inną sytuację, warto, aby znalazły się w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku. Możesz dodać cząstkę jabłka, aby utrzymać ich wilgotność, ale wymieniaj ją często.

Jak udekorować ciasteczka?

Kiery robię czekoladowe ciasteczka kokosowe, ale nie zawracam sobie głowy ich dekorowaniem. Bardziej polegam na ich smaku. Jeśli chcesz je nieco bardziej urozmaicić, użyj swojej wyobraźni. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest użycie roztopionej czekolady. Możesz maczać w niej ciasteczka lub tworzyć wszelkiego rodzaju wzory. Możesz również posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami, aby dodać nowe smaki.

Czy ciasteczka można zamrozić?

Dla tych, którzy lubią robić zapasy, mam dobrą wiadomość: te ciasteczka można zamrozić zarówno przed, jak i po upieczeniu. Możesz podzielić surowe ciasto na porcje i zamrozić je na tacy. Kiedy już całkowicie stwardnieją, możesz je przełożyć do zamykanego słoika. Możesz upiec tyle ciasteczek, ile potrzebujesz, kiedy tylko chcesz.

Ciasteczka kokosowe z czekoladą

Przepis na ciasteczka kokosowe z czekoladą

Składniki dla Ciasteczek kokosowych z czekoladą

Około 18 sztuk

  • 200 g Czekolada mleczna
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 120 g cukru
  • Duża szczypta soli
  • Proszek do pieczenia, 1/3 łyżeczki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Jak zrobić ciasteczka kokosowe z użyciem czekolady

W dużej misce miksera ubij masło i cukier, aż powstanie puszysta masa. Dodaj jajko i kontynuuj ubijanie przez 5 minut.

Dodaj przesianą mąkę do miski. Szybko wymieszać, aby powstała jednorodna masa.

Posiekaj grubo czekoladę i dodaj ją do masy. Wymieszaj wszystko delikatnie szpatułką, aby składniki równomiernie rozłożyły się na cieście. Wstawić do lodówki na 15-20 minut.

Dwie blachy wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Ze schłodzonej masy uformuj 18 kulek. Każda kulka to około 2 łyżki stołowe. Umieść kulki na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi kilka centymetrów i lekko spłaszczając.

Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 160°. Po 15 minutach pieczenia wyjmij foremki i pozwól im ostygnąć. Ciasteczka będą miękkie po wyjęciu z piekarnika. Potem trochę stwardnieją.

Dostępne są również inne przepisy na ciasteczka.

  • Ciasteczka Brownie
  • Ciasteczka z Lemon Curd
  • Ciasteczka z migdałami
  • Ciasteczka z masłem orzechowym
  • Miętowe i czekoladowe pocałunki
  • Cytrynowe krążki

Nowe przepisy

UWAGI

#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframe

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl