Przepis na kurczaka w tempurze z warzywami

Marzysz o kurczaku w tempurze Poniżej przedstawiamy przepis! Tempura to japońska, oryginalna panierka wykonana z mąki pszennej i tapioki. Można w niej panierować warzywa i owoce morza, a także grzyby, ryby i inne potrawy. Prawdziwym hitem jest tempura z kurczaka. Korzystając z przepisu i wysokiej jakości składników, możesz przygotować pyszne, chrupiące danie.

Aby uzyskać chrupiące kawałki kurczaka, przygotuj ciasto używając lodowatej wody. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Pamiętaj, aby pokroić kurczaka na równej wielkości kawałki. Ważne jest, aby rozgrzać olej do temperatury 170oC. Co jest lepsze od chrupiącego, aromatycznego kurczaka w tempurze? Ten przepis powie Ci wszystko!

Lista zakupów:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz mielony - do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 papryka
  • 5 pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 50g groszku
  • 200ml bulionu z kurczaka - zgodnie z opakowaniem
  • 1 łyżka sosu Chili Sriracha
  • 100g tempury
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżeczki nasion sezamu

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i mieszamy w misce z jajkiem, mąką, solą, pieprzem i posiekaną trawą cytrynową.

Na dużej patelni podsmaż warzywa (paprykę i pieczarki, marchew, cebulę i groszek) na oleju sezamowym. Następnie dodaj do garnka bulion. Gdy mieszanka dojdzie do wrzenia dodaj sos Chilli Sriracha. Pozwól, aby całość gotowała się jeszcze przez kilka minut.

Umieść tempurę w osobnej misce. Umieść tempurę w osobnej misce i usmaż kurczaka w oleju. Aby zagęścić sos, dodaj skrobię ziemniaczaną.

Podawać z ryżem, ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posypać nasionami sezamu.

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl