Twaróg cytrynowy

Po wielu latach kupowania lemon curd, postanowiłam zrobić go sama. Jest nie tylko tańszy i łatwiejszy, ale również smaczniejszy. Krem cytrynowy to pyszny dodatek do wielu deserów. Spodoba się każdemu, kto kocha cytrusy i orzeźwiające słodkości. Ostrzegam, raz spróbujesz i możesz się uzależnić.

Czym jest twaróg?

Jeśli nigdy wcześniej nie jadłeś twarogu, powinieneś wiedzieć, że jest to bardzo aksamitny, słodki i intensywnie cytrynowy krem, który przypomina budyń lub kisiel. Resztę przygotowuje się w podobny sposób. Bardzo ważne jest, aby krem nie przypalił się ani nie zbrylił podczas gotowania. Zrujnuje to cały efekt.

Jak używać kremu cytrynowego?

Ten pyszny krem cytrynowy jest podstawą wielu klasycznych wypieków. Można go używać do nadziewania ciasteczek lub pokrywania ciast. Wypróbuj ten przepis na ciasteczka z kremem cytrynowym - są przepyszne! Ten przepis jest idealny do wszelkiego rodzaju deserów warstwowych podawanych w pucharkach.

Jak przechowywać lemon curd

Lemon curd można wykorzystać do przygotowania deserów natychmiast po jego przygotowaniu. Jeśli chcesz zrobić go więcej, przelej go do słoika i dokładnie zakręć. Przechowuj go w lodówce do dwóch tygodni.

Czy lemon curd można zamrozić?

Możesz zamrozić lemon curd, aby przedłużyć jego trwałość. Pozwoli to na przechowywanie go przez około 3-4 miesiące. Nie wymaga to żadnej specjalnej filozofii, ponieważ wystarczy umieścić lemon curd w pojemniku i umieścić go w zamrażarce. Podzielić lemon curd na mniejsze porcje, aby można go było użyć później.

Lemon curd

Przepis na lemon curd

Składniki na lemon curd

  • 3 cytryny
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 100 g cukru

Jak zrobić lemon curd

Wycisnąć sok z cytryny i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach.

Cukier i jajka wymieszać ze skórką i sokiem za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej masy. Masę przelać do metalowego naczynia, a następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.

Doprowadź wodę do wrzenia w małym garnku. Umieść metalową miskę nad garnkiem. Uważaj, aby woda nie dotykała dna. Energicznie mieszając trzepaczką, zacznij gotować mieszankę cytryny i jajek.

Po ubijaniu przez około 10-15 minut, krem zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zamiast tego powinien być gładki i pozbawiony grudek. Jeśli się pojawią, można je przetrzeć przez sitko.

Przełóż twaróg do zakręcanego słoika i przechowuj w lodówce.

Zobacz także inne przepisy na przetwory

  • Dżem bez mieszania
  • Dżem truskawkowy
  • Małże suszone
  • Galaretka z płatków róży
  • Likier kawowy
  • Dżem z piekarnika

Zobacz także nowe przepisy

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini
  • Dorsz w cieście orzechowym
  • Musztarda z nutą musztardy
  • Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym
  • Świąteczny likier
UWAGI

Zobacz także

Faworki na piwieMakarony cacio e pepeCiasteczka Wielkanocne c ciastka - 12 przepisów .

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl