Tofu w sosie pomarańczowym

Często spotykam się z opinią, że tofu brakuje zainteresowania i wyrazu. Tofu w sosie pomarańczowym nie jest nudne. To wspaniałe połączenie słodkich i cierpkich smaków, do którego warto często wracać. Stanie się stałym elementem Waszego kulinarnego repertuaru, jeśli tylko dacie mu spróbować.

var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=594885&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4680&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)

Który rodzaj tofu powinieneś wybrać?

Ten przepis będzie dobrze działał tylko z twardym, jędrnym tofu. Powinno się ono łatwo kroić i nie będzie się rozpadać podczas smażenia. Możesz mieć problem z opiekaniem lub smażeniem bardzo miękkiego tofu.

Dobrze jest też wybrać tofu o neutralnym smaku, które nie zmieni smaku sosu pomarańczowego. Należy unikać wyboru wędzonego tofu lub takiego, które zostało zamarynowane przez producenta, ponieważ może ono kolidować ze smakiem pozostałych składników.

Jak smakuje tofu?

Tradycyjne tofu nie ma charakterystycznego ani wyrazistego smaku. Smakuje bardzo podobnie do soi lub, w uproszczeniu, trochę jak biała fasola. Jest w stanie bardzo dobrze przyjąć inne smaki. Najlepiej jest je zamarynować lub podać w sosie.

var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=595834&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4691&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)

Jaki jest najlepszy sposób na jedzenie tofu z sosem pomarańczowym?

Istnieje wiele opcji dla tego dania. Jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia. Oczywistym wyborem jest zwykły, ugotowany ryż. Możesz też użyć bulguru lub kuskusu. Tofu można również podać w sosie pomarańczowym z azjatyckim makaronem soba, udon lub chow mie. Dobrym pomysłem jest również podanie go z mieszanką smażonych na patelni i gotowanych na parze warzyw. Zawsze dobrze sprawdzi się prosta sałatka z orientalnym dressingiem (np. pastą miso lub tahini).

W jakiej ilości sosu pomarańczowego należy smażyć tofu?

Tofu nie wymaga długiego czasu gotowania, więc nie należy go przesadzać. Tofu powinno być smażone do momentu, aż będzie równomiernie złote z każdej strony. Ważne jest, aby tofu było ciepłe. Nie należy kroić go na duże kawałki, które zbyt długo się nagrzewają.

Tofu w sosie pomarańczowym

Przepis na tofu w sosie pomarańczowym

Składniki na tofu w sosie pomarańczowym

  • 2 opakowania tofu (około 500 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Sos pomarańczowy:

  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Do podania:

  • ziarna sezamu
  • świeża kolendra
  • ryż

Jak zrobić tofu w sosie pomarańczowym

W dużej misce wymieszaj 1,5 łyżki sosu sojowego, 1,5 łyżeczki octu ryżowego, 0,5 łyżeczki białego octu winnego, wyciśnięty ząbek czosnku, skórkę pomarańczową i 1 łyżeczkę miodu.

Pokrój tofu na kawałki o średnicy 1,5 cm. Następnie wymieszać marynatę z tofu i dobrze połączyć. Należy ją przechowywać w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie odsączyć nadmiar płynu z tofu i obtoczyć każdy kawałek w skrobi kukurydzianej.

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy olej się rozgrzeje, smaż kawałki tofu na złoty kolor. Aby uniknąć przywierania, smaż je w razie potrzeby partiami. Po usmażeniu, zdejmij tofu z patelni.

Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą dobrze połączone i utworzą gładką, pozbawioną grudek masę. W dużym rondlu podgrzej sos. Kontynuuj energiczne mieszanie. Doprowadzić sos do wrzenia. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż zgęstnieje. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj do sosu usmażone tofu. Wymieszaj wszystko razem i podawaj natychmiast ze świeżymi listkami kolendry i nasionami sezamu.

Sprawdź inne azjatyckie przepisy

  • Kokosowe kotlety z kurczaka
  • Spring rolls z kurczakiem i ananasem
  • Ramen z kurczakiem
  • Dim sum
  • Zupa kokosowa z kurczakiem
  • Szybkie czerwone curry

Sprawdź te nowe przepisy

UWAGI

#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframe

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl