Przekąska filo

Przepis, który pokażę, wykorzystuje fetę. Pewnego razu użyłam sera capri i było świetnie. Ta przekąska z phyllo jest idealna na każdą imprezę, a nawet wieczór filmowy w domu.

Zachęcam do eksperymentowania z tym przepisem. Możesz eksperymentować z tym przepisem, dodając swoje ulubione warzywa do farszu lub dodając inny rodzaj sera. Za każdym razem uzyskasz inny rezultat, ale będzie on pyszny.

var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=612326&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4894&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);

Co to jest phyllo?

Ciasto filo jest również znane jako phyllo i jest cienkim, półprzezroczystym, kruchym ciastem, które pochodzi z kuchni Bałkanów i wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego. Słowo "filo", które po grecku oznacza "liść", pochodzi z języka greckiego. Ciasto składa się z bardzo cienkich warstw, oddzielonych papierem lub plastikiem.

Tradycyjne ciasto filo przygotowuje się poprzez wielokrotne wałkowanie ciasta, aż do uzyskania pożądanej grubości. Raz przygotowane ciasto filo może być używane do przyrządzania różnych potraw, zarówno słonych, jak i słodkich.

var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=612327&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4929&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);

Jak przechowywać filo?

Należy ostrożnie obchodzić się z ciastem filo, aby uniknąć jego rozerwania lub wysuszenia.

Ważne jest, aby ciasto było wilgotne podczas pracy z nim. Przykryj nieużywane ciasto ręcznikiem papierowym lub wilgotną ściereczką, aby utrzymać jego wilgotność.

var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=614749&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4952&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script);

Co można zrobić z ciasta filo?

W kuchni greckiej i tureckiej ciasto filo jest używane w potrawach takich jak baklava, spanakopita i tiropita, które są nadziewane serem i solą. W innych regionach może być używane do przyrządzania dań mięsnych i warzywnych oraz nadziewane na różne sposoby. Moimi ulubionymi przekąskami są małe, łatwe do zrobienia przekąski filo, takie jak szparagi w filo lub ta poniżej.

Przekąska filo

Przepis: przekąska z ciasta filo

Składniki: przekąski z ciasta filo

  • Ser Capri (około 210 g)
  • 6 arkuszy ciasta filo
  • Nasiona sezamu
  • Liście tymianku
  • Oliwa z oliwek

Jak zrobić przekąskę z ciasta filo

Pokroić ser na 6 plastrów średniej grubości.

Posmaruj pierwszy arkusz oliwą z oliwek i posyp ziarnami sezamu i tymiankiem. Rozłóż na nim kolejny arkusz i lekko dociśnij. Przeciąć go wzdłuż na pół, tworząc dwa paski. Umieść plasterek sera capri na każdej krawędzi. Złóż krawędzie do środka, a następnie zawiń tak, aby ser był całkowicie przykryty.

Powtórz powyższe czynności z pozostałym ciastem i serem. Ułóż wszystkie paczuszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdą paczuszkę większą ilością oliwy z oliwek.

Piecz ciasto przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż ładnie się zarumieni. W połowie pieczenia odwróć przekąski na drugą stronę, aby obie strony równomiernie się zrumieniły.

Tę przekąskę z phyllo najlepiej podawać na ciepło z lekkim sosem jogurtowym lub miodowym.

Zobacz także inne przepisy na przekąski:

  • Kulki serowe
  • Jajka po szkocku
  • Dynia serowa
  • Roladki z szynki z chrzanem
  • Jajka faszerowane z curry
  • Śledzie z suszonymi pomidorami

Dostępne są również nowe przepisy:

UWAGI

#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframe

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl