Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Prawie wszystkie kraje azjatyckie mają swoje własne zasady dotyczące etykiety kulinarnej. Mają osobne reguły dotyczące tego, jak układać jedzenie na stole, używać pałeczek i jak podawać jedzenie. Można zamówić produkty z oferty akcesoriów do podawania jedzenia w azjatyckim stylu, a następnie powtórzyć zasady w domu.
Pałeczki to najbardziej powszechny symbol Azji, ale łyżki i widelce można spotkać we wszystkich krajach. Obecność noży nie jest tak oczywista. Są one uważane za broń i powinny być traktowane z szacunkiem. Pałeczki używane są najczęściej do makaronu i ryżu. Łyżka służy do nakładania jedzenia na łyżkę. Dopiero potem bierze się kęs do ust. Najlepiej trzymać łyżkę w prawej ręce, a widelec w lewej. Lepki ryż i szaszłyki można często jeść palcami. Niektóre zupy można również spożywać prosto z miski.
Wprowadzenie azjatyckiej etyki kulinarnej nie powinno być trudne. Równie dobrze można ułożyć na dużych talerzach dania, które podajemy w domu. Wystarczy, że nie będziesz zjadać całego talerza na raz. Warstwowość Twojego posiłku będzie występowała tak samo jak w Azji. Podobnie jak u nas, nakładanie posiłku należy rozpocząć od ryżu i najstarszej osoby. Ważne jest, aby przyznać się do jedzenia.
Jak już pisaliśmy, istnieją konkretne zasady dotyczące spożywania wielu potraw, a także parzenia i picia herbaty. TUTAJ jest więcej informacji o sushi i specjalnych ceremoniach herbacianych. TUTAJ znajduje się więcej. TUTAJ znajduje się pełny opis azjatyckiej etykiety kulinarnej.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!