Azjatycka kultura spożywania posiłków

Prawie wszystkie kraje azjatyckie mają swoje własne zasady dotyczące etykiety kulinarnej. Mają osobne reguły dotyczące tego, jak układać jedzenie na stole, używać pałeczek i jak podawać jedzenie. Można zamówić produkty z oferty akcesoriów do podawania jedzenia w azjatyckim stylu, a następnie powtórzyć zasady w domu.

Pałeczki to najbardziej powszechny symbol Azji, ale łyżki i widelce można spotkać we wszystkich krajach. Obecność noży nie jest tak oczywista. Są one uważane za broń i powinny być traktowane z szacunkiem. Pałeczki używane są najczęściej do makaronu i ryżu. Łyżka służy do nakładania jedzenia na łyżkę. Dopiero potem bierze się kęs do ust. Najlepiej trzymać łyżkę w prawej ręce, a widelec w lewej. Lepki ryż i szaszłyki można często jeść palcami. Niektóre zupy można również spożywać prosto z miski.

Wprowadzenie azjatyckiej etyki kulinarnej nie powinno być trudne. Równie dobrze można ułożyć na dużych talerzach dania, które podajemy w domu. Wystarczy, że nie będziesz zjadać całego talerza na raz. Warstwowość Twojego posiłku będzie występowała tak samo jak w Azji. Podobnie jak u nas, nakładanie posiłku należy rozpocząć od ryżu i najstarszej osoby. Ważne jest, aby przyznać się do jedzenia.

Jak już pisaliśmy, istnieją konkretne zasady dotyczące spożywania wielu potraw, a także parzenia i picia herbaty. TUTAJ jest więcej informacji o sushi i specjalnych ceremoniach herbacianych. TUTAJ znajduje się więcej. TUTAJ znajduje się pełny opis azjatyckiej etykiety kulinarnej.

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl