Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Każdy, kto choć raz był na Podlasiu, Mazurach lub w obu tych miejscach, miał okazję spróbować kartaczy. Znane są również pod nazwą cepeliny. Na Litwie również można spotkać podobne danie. Warto poświęcić na nie trochę czasu, ponieważ efekt końcowy jest absolutnie wart wysiłku.
Cepeliny to duże, nadziewane pierogi, które zazwyczaj mają około kilkunastu centymetrów długości. Są wydłużone i mają charakterystyczny wrzecionowaty kształt, który zwęża się ku końcom. Są tradycyjną polską potrawą wywodzącą się z Litwy.
Aby zrobić dobre kartacze, należy użyć ziemniaków wysokiej jakości. Najlepsze ziemniaki w tym przypadku to takie, które są skrobiowe i mączyste, a po ugotowaniu są suche i rozsypują się. Można wybrać Aster lub Bzurę, Kos lub Milę, a także inne odmiany oznaczone jako typ C.
Kształt jest główną różnicą między pyzami i kartaczy. Te pierwsze są zazwyczaj małe i okrągłe, podczas gdy te drugie są większe i podłużne. Rodzaj ciasta używanego w tych potrawach jest różny, ale to regionalna receptura i styl gotowania stanowią różnicę.
Tym razem zrobiłam kartacze nadziewane gotowanym mięsem. Można też wykorzystać do tego celu dowolne mięso pozostałe po gotowaniu rosołu. W bardziej tradycyjnej wersji cepeliny nadziewane są surowym mięsem. W ten sposób podczas gotowania klusek również powstanie rosół. Należy pamiętać, że w tej wersji kartacze powinny gotować się dłużej.
Można również przygotować wersję wegetariańską. W tym przypadku można przygotować farsz z pieczarek, twarogu lub kaszy manny.
kartaczeNadzienie:
Dodatkowo do
Włóż wołowinę i wieprzowinę do garnka i pokrój je na średniej wielkości kawałki. Dodaj do mięsa pietruszkę, marchew i liście laurowe. Całość zalej niewielką ilością wody, delikatnie przykrywając mięso. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.
Wyjmij ugotowane warzywa i mięso z bulionu za pomocą łyżeczki cedzakowej i umieść je w misce do ostygnięcia. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę. Podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju. Dodaj podsmażoną cebulę do mięsa.
Następnie za pomocą maszynki do mięsa zmiel masę dwukrotnie. Do masy dodać jajko, gałkę muszkatołową, majeranek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie dobrze wymieszaj, aby utworzyć jednorodną mieszaninę. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodaj trochę bulionu, który został użyty do gotowania mięsa.
Obierz ziemniaki. Po ostygnięciu przeciśnij ziemniaki przez praskę. Pozostałą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i umieścić w sitku.
Po 15 minutach odcedź płyn i połącz go z ziemniakami. Dodać mąkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.
Rozpłaszcz porcję na dłoni, aby uformować niezbyt gruby placek. Na środku ułożyć porcję farszu mięsnego. Złożyć brzegi i dokładnie je skleić, tworząc dużą kluskę w kształcie wrzeciona.
Takie kartacze można gotować w dużym garnku, przez 15-20 minut w zależności od wielkości i kształtu klusek. Kluski można również gotować w bulionie pozostałym po przygotowaniu farszu.
Podawać ze smażonymi skwarkami lub cebulką.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!