Mięso kartacze

Każdy, kto choć raz był na Podlasiu, Mazurach lub w obu tych miejscach, miał okazję spróbować kartaczy. Znane są również pod nazwą cepeliny. Na Litwie również można spotkać podobne danie. Warto poświęcić na nie trochę czasu, ponieważ efekt końcowy jest absolutnie wart wysiłku.

Czym są kartaczes?

Cepeliny to duże, nadziewane pierogi, które zazwyczaj mają około kilkunastu centymetrów długości. Są wydłużone i mają charakterystyczny wrzecionowaty kształt, który zwęża się ku końcom. Są tradycyjną polską potrawą wywodzącą się z Litwy.

Jakich ziemniaków najlepiej użyć do kartaczy?

Aby zrobić dobre kartacze, należy użyć ziemniaków wysokiej jakości. Najlepsze ziemniaki w tym przypadku to takie, które są skrobiowe i mączyste, a po ugotowaniu są suche i rozsypują się. Można wybrać Aster lub Bzurę, Kos lub Milę, a także inne odmiany oznaczone jako typ C.

Jaka jest różnica między pyzami a kartacze?

Kształt jest główną różnicą między pyzami i kartaczy. Te pierwsze są zazwyczaj małe i okrągłe, podczas gdy te drugie są większe i podłużne. Rodzaj ciasta używanego w tych potrawach jest różny, ale to regionalna receptura i styl gotowania stanowią różnicę.

Jakiego rodzaju nadzienia używa się do wyrobu kartaczy?

Tym razem zrobiłam kartacze nadziewane gotowanym mięsem. Można też wykorzystać do tego celu dowolne mięso pozostałe po gotowaniu rosołu. W bardziej tradycyjnej wersji cepeliny nadziewane są surowym mięsem. W ten sposób podczas gotowania klusek również powstanie rosół. Należy pamiętać, że w tej wersji kartacze powinny gotować się dłużej.

Można również przygotować wersję wegetariańską. W tym przypadku można przygotować farsz z pieczarek, twarogu lub kaszy manny.

kartacze

Przepis na kartacze

Składniki na kartacze

  • Ziemniaki 2 kg
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • Sól i pieprz

Nadzienie:

  • Wieprzowina (np. szynka)
  • 300 g wołowiny, np. udziec
  • Cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała marchewka
  • 2 liście laurowe
  • Ziele angielskie - 3-4 ziarna
  • kilka ziaren pieprzu
  • Pół łyżeczki majeranku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Jeden mały ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz

Dodatkowo do

  • 1 cebula
  • Olej do smażenia

Jak zrobić kartacz?

Przygotować farsz mięsny

Włóż wołowinę i wieprzowinę do garnka i pokrój je na średniej wielkości kawałki. Dodaj do mięsa pietruszkę, marchew i liście laurowe. Całość zalej niewielką ilością wody, delikatnie przykrywając mięso. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.

Wyjmij ugotowane warzywa i mięso z bulionu za pomocą łyżeczki cedzakowej i umieść je w misce do ostygnięcia. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę. Podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju. Dodaj podsmażoną cebulę do mięsa.

Następnie za pomocą maszynki do mięsa zmiel masę dwukrotnie. Do masy dodać jajko, gałkę muszkatołową, majeranek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie dobrze wymieszaj, aby utworzyć jednorodną mieszaninę. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodaj trochę bulionu, który został użyty do gotowania mięsa.

Przygotowanie ciasta na placki ziemniaczane

Obierz ziemniaki. Po ostygnięciu przeciśnij ziemniaki przez praskę. Pozostałą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i umieścić w sitku.

Po 15 minutach odcedź płyn i połącz go z ziemniakami. Dodać mąkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.

Uformować placki ziemniaczane

Rozpłaszcz porcję na dłoni, aby uformować niezbyt gruby placek. Na środku ułożyć porcję farszu mięsnego. Złożyć brzegi i dokładnie je skleić, tworząc dużą kluskę w kształcie wrzeciona.

Takie kartacze można gotować w dużym garnku, przez 15-20 minut w zależności od wielkości i kształtu klusek. Kluski można również gotować w bulionie pozostałym po przygotowaniu farszu.

Podawać ze smażonymi skwarkami lub cebulką.

Zobacz także przepisy na kolację

  • Pierogi z nadzieniem z sera pleśniowego, gruszki i
  • Pikantna zupa dyniowa
  • Pierogi w sosie kurkowym
  • Jajka po szkocku
  • Naleśniki z cukinii od Ewy Wachowicz
  • Parmigiana z bakłażana

Nowe przepisy dostępne również na stronie

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini
  • Dorsz w cieście orzechowym
  • Musztarda z nutą musztardy
  • Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym
  • Świąteczny likier
UWAGI

Zobacz także

Ciasta świąteczne - 12 UlubionePuffsMaxi King Cake bez pieczenia Piwo .

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl