Jak zrobić pad thai?

Pad Thai to popularne danie na całym świecie. Przygotowuje się ją z makaronu ryżowego, który smaży się w woku. Możesz zrobić pad thai w domu i cieszyć się "pierwszym tajskim fast foodem" bez konieczności wychodzenia do restauracji.

Pad thai dosłownie oznacza "makaron ryżowy w stylu tajskim". Pad thai to popularne danie. Istnieje wiele sposobów na jego przyrządzenie. Można ją przygotować z wieprzowiną, mięsem z kurczaka, krewetkami lub tofu. Sos bazowy Pad thai jest wykonany z miazgi tamaryndowca i sosu rybnego. Ma on aksamitną konsystencję. Bazą sosu pad thai może być również sok z limonki, ocet, sos sojowy i cukier trzcinowy.

Pad thai jest wyjątkowy, ponieważ łączy w sobie wszystkie pięć smaków, słodki, słony i ostry, a także umami, dzięki smakowi ryby. Robi się go z trzema podstawowymi przyprawami: pokruszonymi orzeszkami ziemnymi, płatkami chili i ćwiartkami limonki. Każda z nich podawana jest osobno, aby każdy mógł cieszyć się smakami według własnego gustu.

Który przepis na pad thai wybierzesz? Przekonasz się, próbując każdego z nich!

Lista zakupów:

  • 200g makaronu ryżowego (wstążki 3 mm).
  • 1 cebula szalotka
  • 60g marynowanej żółtej rzodkwi
  • 1 pęczek szczypiorku (najlepiej czosnkowego).
  • 100g prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
  • 200ml sosu Pad Thai lub sos zrobiony przez Ciebie z poniższych składników:

Sos Pad Thai:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca
  • 5 krążków cukru palmowego lub 2 łyżki zwykłego cukru
  • 1 łyżeczka sosu Sriracha
  • 50ml zimnej wody
  • opcjonalnie dodatkowo: 1 łyżka sosu ostrygowego
  • Opcjonalnie dodatkowo: 1 łyżeczka pasty z orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia, i więcej w razie potrzeby
  • 8 krewetek (obranych, oczyszczonych), lub 100g naturalnego tofu. 1 pokrojona w kostkę pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 filiżanka kiełków fasoli mung i więcej do dekoracji
  • plasterek limonki
  • suszone chili w proszku

Sposób przygotowania:

Pozwól makaronowi ryżowemu namoczyć się w ciepłej wodzie przez około 10-15 minut, aż będzie miękki. Odsącz.

Drobno posiekać szalotki i rzodkiewkę. Posiekać szczypiorek na kawałki o długości 5 cm. Uprażone orzeszki ziemne drobno posiekać. Zostawić wszystko w spokoju.

Połącz wszystkie składniki na sos Pad Thai w misce i dobrze wymieszaj, aż cukier i koncentrat tamaryndowy się rozpuszczą.

Rozgrzać wok na dużym ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju do woka. Następnie dodać krewetki. Smażyć przez około 1 minutę z każdej strony. Odłóż na bok krewetki z woka.

W tym samym woku smaż szalotki, rzodkiewki i czosnek przez około 2 minuty. Dodaj makaron i przygotowany wcześniej sos. Smaż makaron, aż wchłonie cały sos, a na dnie woka nie pozostanie żaden płyn (ok. 2 min). Dodaj 2 łyżki wody, aby zwiększyć zdolność makaronu do wchłaniania sosu. Jeśli kluski za bardzo się sklejają, dodaj 1 łyżkę oleju.

Aby zrobić miejsce na wbicie jajka, przesuń wszystko na bok. Do woka z łyżką oleju dodać 2 jajka. Nie mieszaj ich od razu, ale poczekaj aż żółtka i białka zostaną ubite. Wymieszaj jajecznicę z resztą składników w woku.

Dodaj kiełki fasoli, szczypiorek, orzeszki ziemne i krewetki. Smażyć wszystko przez 1 minutę. Przełożyć na talerze i zdjąć z ognia.

Danie można podawać z kiełkami fasoli, posiekanymi orzeszkami ziemnymi i suszonym tajskim chili w proszku.

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl