Smażone tofu z chilli

Naturalne tofu zachowuje swój kształt podczas smażenia lub gotowania, w przeciwieństwie do silkentofu. Świetnie nadaje się do dań z woka, takich jak smażone tofu z chili. Wyjątkowy smak smażonego tofu z chili to zasługa aromatycznych dodatków czosnku, sosu ostrygowego, słodkiego sosu i chrupiących chili w oliwie z oliwek.

Aby tofu zachowało swoją soczystość, jest pokryte panierką. Płatki chili i podwójne smażenie są tym, co nadaje mu chrupkości. Smażone tofu w chili można podawać z ulubionym azjatyckim makaronem np. soba lub ryżem (ugotowanym standardowo) lub na parze ).

Wyrazisty smak szczypiorku sprawia, że jest on świetną dekoracją i dodaje daniu charakteru.

Smażone tofu to świetna propozycja dla miłośników pikantnych potraw. Możesz sprawdzić przepis, aby przekonać się, jak łatwo je zrobić.

Lista zakupów:

  • 450g naturalnego tofu
  • 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 Tbsp posiekane chili w oleju
  • 3 łyżki wody
  • szczypiorek do przybrania

Sposób przygotowania:

Pokrój tofu w kostkę, odsączając wodę. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z tofu i smaż na oliwie do uzyskania lekko złotego koloru. Przełóż tofu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Drobno posiekaj czosnek. Zrób marynatę z sosu ostrygowego, sosu sojowego i chrupiącego chili. Do marynaty dodać wodę. Doprawić czosnkiem. Podgrzewaj sos aż do zagotowania, a następnie dodaj tofu. Gdy wszystkie składniki zostaną połączone, a woda odparuje z sosu, przełóż danie na talerz i udekoruj szczypiorkiem.

Podawać z ulubionym makaronem lub ryżem.

Smacznego!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl