Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Naturalne tofu zachowuje swój kształt podczas smażenia lub gotowania, w przeciwieństwie do silkentofu. Świetnie nadaje się do dań z woka, takich jak smażone tofu z chili. Wyjątkowy smak smażonego tofu z chili to zasługa aromatycznych dodatków czosnku, sosu ostrygowego, słodkiego sosu i chrupiących chili w oliwie z oliwek.
Aby tofu zachowało swoją soczystość, jest pokryte panierką. Płatki chili i podwójne smażenie są tym, co nadaje mu chrupkości. Smażone tofu w chili można podawać z ulubionym azjatyckim makaronem np. soba lub ryżem (ugotowanym standardowo) lub na parze ).
Wyrazisty smak szczypiorku sprawia, że jest on świetną dekoracją i dodaje daniu charakteru.
Smażone tofu to świetna propozycja dla miłośników pikantnych potraw. Możesz sprawdzić przepis, aby przekonać się, jak łatwo je zrobić.
Lista zakupów:
Sposób przygotowania:
Pokrój tofu w kostkę, odsączając wodę. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z tofu i smaż na oliwie do uzyskania lekko złotego koloru. Przełóż tofu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Drobno posiekaj czosnek. Zrób marynatę z sosu ostrygowego, sosu sojowego i chrupiącego chili. Do marynaty dodać wodę. Doprawić czosnkiem. Podgrzewaj sos aż do zagotowania, a następnie dodaj tofu. Gdy wszystkie składniki zostaną połączone, a woda odparuje z sosu, przełóż danie na talerz i udekoruj szczypiorkiem.
Podawać z ulubionym makaronem lub ryżem.
Smacznego!
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!