Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Manty to pozycja obowiązkowa, jeśli kiedykolwiek odwiedziłeś Wschód. Chciałam odtworzyć smak moich podróży we własnej kuchni. Te pyszne pierogi wypełnione mięsem nigdy ci się nie znudzą, ponieważ są nie tylko pyszne, ale także piękne.
Manty, czyli duże pierogi, są spożywane w wielu krajach Wschodu, w tym na Kaukazie, w Azji Środkowej i innych częściach Azji. Znajdziesz w nich farsz mięsny, a rodzaj mięsa zależy od tego, kto je przygotowuje. Zwykle jest to baranina lub wołowina, ale im bliżej "zachodu", tym bardziej prawdopodobne jest, że manty są przyrządzane z wieprzowiny.
Podczas gotowania na parze mięso gotuje się w pierożkach, dzięki czemu są one niezwykle soczyste i delikatne, ale nie wytwarzają tego rodzaju bulionu, jaki znajdujemy w chinkali.
Pierogi te mogą być formowane na różne sposoby. Jednym z najczęstszych sposobów formowania tych pierogów jest sklejanie mant w krzyż. W bardziej wyrafinowanej wersji, sklejamy manty ze sobą tak, aby tworzyły ósemkę na górze.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby uformować manty podobne do naszych polskich pierogów. Wystarczy elegancki szpikulec. Podczas gotowania należy zawsze pamiętać, że wierzch pierogów to miejsce, w którym ciasto powinno być sklejone.
Bogaty, mięsny farsz nie wymaga wielu dodatkowych składników. Manty można podawać z roztopionym masłem, śmietaną lub z obydwoma dodatkami. Można również posypać je drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, aby wzmocnić smak pierożków.
Można je zamrażać w taki sam sposób, jak tradycyjne pierogi. Pierogi można zamrozić przed lub po ugotowaniu. Ja wolę mrozić je na surowo. Rozłóż je najpierw na tacy, aby szybko zamrozić, ale uważaj, aby ich nie dotknąć. Przełóż je dopiero po wstępnym zamrożeniu do woreczka strunowego lub pudełka.
mantyCiasto:
Nadzienie:
Do podania:
Przygotuj ciasto na pierogi. Przesiej mąkę do dużej miski za pomocą sitka. Dodaj ciepłą wodę, odrobinę soli i roztrzepane jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj i ugniataj, aż uzyskasz jednolite i gładkie ciasto. Uformuj kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Pozostawić na 30 minut.
W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać i połączyć z mięsem. Dopraw wszystko sporą ilością soli i pieprzu.
Podziel ciasto na kwadraty o długości około 10 cm. Na każdy kwadrat nałóż po łyżce farszu. Na wierzchu położyć mały kawałek masła. Sklej przeciwległe rogi, a następnie sklej krawędzie, tworząc kształt litery "x".
Gotuj manty na parze przez około 30-35 minut, aż farsz będzie gotowy (czas gotowania zależy od ilości farszu). Podawać z roztopionym masłem, świeżo zmielonym pieprzem i posypką z granulowanego cukru.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!