Manty

Manty to pozycja obowiązkowa, jeśli kiedykolwiek odwiedziłeś Wschód. Chciałam odtworzyć smak moich podróży we własnej kuchni. Te pyszne pierogi wypełnione mięsem nigdy ci się nie znudzą, ponieważ są nie tylko pyszne, ale także piękne.

Co to jest manta?

Manty, czyli duże pierogi, są spożywane w wielu krajach Wschodu, w tym na Kaukazie, w Azji Środkowej i innych częściach Azji. Znajdziesz w nich farsz mięsny, a rodzaj mięsa zależy od tego, kto je przygotowuje. Zwykle jest to baranina lub wołowina, ale im bliżej "zachodu", tym bardziej prawdopodobne jest, że manty są przyrządzane z wieprzowiny.

Podczas gotowania na parze mięso gotuje się w pierożkach, dzięki czemu są one niezwykle soczyste i delikatne, ale nie wytwarzają tego rodzaju bulionu, jaki znajdujemy w chinkali.

Jak formować manty?

Pierogi te mogą być formowane na różne sposoby. Jednym z najczęstszych sposobów formowania tych pierogów jest sklejanie mant w krzyż. W bardziej wyrafinowanej wersji, sklejamy manty ze sobą tak, aby tworzyły ósemkę na górze.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby uformować manty podobne do naszych polskich pierogów. Wystarczy elegancki szpikulec. Podczas gotowania należy zawsze pamiętać, że wierzch pierogów to miejsce, w którym ciasto powinno być sklejone.

Jaki jest najlepszy sposób podawania mant?

Bogaty, mięsny farsz nie wymaga wielu dodatkowych składników. Manty można podawać z roztopionym masłem, śmietaną lub z obydwoma dodatkami. Można również posypać je drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, aby wzmocnić smak pierożków.

Jak zamrażać manty

Można je zamrażać w taki sam sposób, jak tradycyjne pierogi. Pierogi można zamrozić przed lub po ugotowaniu. Ja wolę mrozić je na surowo. Rozłóż je najpierw na tacy, aby szybko zamrozić, ale uważaj, aby ich nie dotknąć. Przełóż je dopiero po wstępnym zamrożeniu do woreczka strunowego lub pudełka.

manty

Przepis na manty

Składniki manty

Ciasto:

  • 300 g mąki (+ trochę do posypania)
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • Duża szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g mięsa mielonego (np. boczku).
  • 150 g cebuli
  • 60 g masła
  • Sól i pieprz

Do podania:

  • Roztopione masło
  • Świeżo zmielony pieprz

Jak przyrządzić manty

Przygotuj ciasto na pierogi. Przesiej mąkę do dużej miski za pomocą sitka. Dodaj ciepłą wodę, odrobinę soli i roztrzepane jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj i ugniataj, aż uzyskasz jednolite i gładkie ciasto. Uformuj kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Pozostawić na 30 minut.

W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać i połączyć z mięsem. Dopraw wszystko sporą ilością soli i pieprzu.

Podziel ciasto na kwadraty o długości około 10 cm. Na każdy kwadrat nałóż po łyżce farszu. Na wierzchu położyć mały kawałek masła. Sklej przeciwległe rogi, a następnie sklej krawędzie, tworząc kształt litery "x".

Gotuj manty na parze przez około 30-35 minut, aż farsz będzie gotowy (czas gotowania zależy od ilości farszu). Podawać z roztopionym masłem, świeżo zmielonym pieprzem i posypką z granulowanego cukru.

Zobacz także inne przepisy na pierogi, kluski i kluseczki

  • Pierogi z dynią
  • Pierogi śląskie
  • Pierogi z farszem z kapusty i grzybów
  • Pierogi wigilijne
  • Pieczone pierogi z kaszą gryczaną
  • Kopytka

Zobacz również nowe przepisy

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini
  • Dorsz w cieście orzechowym
  • Musztarda z nutą musztardy
  • Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym
  • Świąteczny likier
UWAGI

Zobacz także

Pierogi Różowe z serem pleśniowym i gruszką jajkaPanzanella - chleb sałatkaMięso Ciasta

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl