Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Zrób we własnej kuchni makaron chow mein z wieprzowiną i warzywnym dodatkiem. Jest to domowa wersja popularnego dania ulicznego z Azji. Makaron chow mein można przygotować z delikatnymi, chrupiącymi pędami bambusa, bogatymi w składniki odżywcze kiełkami fasoli mung i małą odmianą kolb kukurydzy. Podstawa dania, wieprzowina, jest zwykle słodzona lub karmelizowana w kuchni azjatyckiej. Często jest używana jako zamiennik kurczaka i kaczki, a także konkuruje z nieoczywistą baraniną.
Do podstawowych składników makaronu chow-meat z wieprzowiną dopasuj podstawowe azjatyckie sosy, takie jak sos ostrygowy, sos sojowy, sos grzybowy i sos rybny. Sambal oelek jest jedną z najbardziej wyróżniających się przypraw w tym daniu. Jest to indonezyjski sos robiony z ostrych papryczek chili. Nie zapomnij uwzględnić makaronu chow mein, który jest popularną chińską potrawą. Dowiedz się, jak łatwo zrobić makaron chow mein ze świnią!
Lista zakupów:
Sposób przygotowania:
Karkówkę wieprzową pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na oleju. Do oleju w trakcie smażenia dodaj sos ostrygowy, sos rybny, mini kolby kukurydzy, pokrojone wzdłuż, oraz bambus. Wlej tyle wody, aby przykryć mięso. Gotuj aż będzie miękkie (około 20 minut span>.
Dodać sambal, pieprz i sól do smaku. W wodzie wymieszaj mąkę ziemniaczaną i tapiokę. Następnie powoli wlewaj płyn do wywaru. Energicznie wymieszaj. Pozostawić na chwilę, aby sos zgęstniał.
Mięso podawaj z makaronem chow-mong, który gotował się w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Danie posypać kiełkami fasoli mung.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!