Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Jeśli chcesz zjeść smaczny obiad bez mięsa, spróbuj krokietów ze szpinakiem. To danie, które wszyscy uwielbiają. Możesz zrobić dużą porcję i zamrozić ją, aby użyć jej w dowolnym momencie.
Przygotowując krokiety ze szpinakiem należy pamiętać, że muszą one mieć odpowiednią konsystencję. Nie mogą być zbyt cienkie ani zbyt grube, ponieważ albo nie utrzymają farszu i rozerwą się z jednej strony, albo zaczną pękać i łamać się podczas zwijania.
Ciasto używane do krokietów powinno być nieco gęstsze, ale nadal puszyste niż klasyczne. Oto mój sprawdzony przepis na krokiety.
Podobnie jak w przypadku wielu innych rzeczy, zwijanie krokietów wymaga trochę praktyki i dobrej techniki. W tym przypadku używam tej samej metody, której używam do robienia wrapów i sajgonek. Staram się nie przesadzić z ilością farszu, który rozprowadzam na spodzie. Następnie składam boki i ciasno zwijam. W ten sposób krokiety nie stracą swojego kształtu podczas smażenia.
Podczas zamrażania krokietów zawsze używam dokładnie tej samej metody, co podczas zamrażania pierogów. Ułóż je na tacy, upewniając się, że się nie stykają i nie sklejają. Przełóż je do torebki z zamkiem błyskawicznym lub szczelnie zamkniętego pojemnika dopiero po wstępnym zamrożeniu. Ta metoda zapewni, że krokiety ze szpinakiem nie połamią się i pozwoli na wyjęcie z lodówki dokładnie takiej ilości porcji, jaka jest potrzebna.
Podczas rozmrażania krokietów najlepiej uzbroić się w cierpliwość. Wystarczy pozostawić je w lodówce na noc lub na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Do piekarnika nadają się tylko rozmrożone, usmażone lub upieczone krokiety. Ta metoda zapewni, że krokiety nie przypalą się na zewnątrz, pozostając zamrożone w środku.
Krokiety ze szpinakiemNadzienie
Powłoka
Oprócz
Przygotuj naleśniki według tego przepisu.
Odlej nadmiar wody i rozmroź szpinak.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
Rozgrzać masło i olej na patelni i podsmażyć na nich cebulę. Dodaj czosnek, a po kilku sekundach szpinak, sok z cytryny i gałkę muszkatołową. Smażyć przez kilka chwil, a następnie dokładnie wymieszać.
Na środku, na spodzie każdego naleśnika, umieść porcję szpinakowego nadzienia. Złóż boki do środka i zwiń naleśnik w rulon.
Każdy krokiet obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Przełóż je na rozgrzaną patelnię, złożoną stroną do dołu. Smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!