Krokiety ze szpinakiem

Jeśli chcesz zjeść smaczny obiad bez mięsa, spróbuj krokietów ze szpinakiem. To danie, które wszyscy uwielbiają. Możesz zrobić dużą porcję i zamrozić ją, aby użyć jej w dowolnym momencie.

Jak zrobić krokiety z naleśników?

Przygotowując krokiety ze szpinakiem należy pamiętać, że muszą one mieć odpowiednią konsystencję. Nie mogą być zbyt cienkie ani zbyt grube, ponieważ albo nie utrzymają farszu i rozerwą się z jednej strony, albo zaczną pękać i łamać się podczas zwijania.

Ciasto używane do krokietów powinno być nieco gęstsze, ale nadal puszyste niż klasyczne. Oto mój sprawdzony przepis na krokiety.

Jak zawinąć krokiety w szpinak?

Podobnie jak w przypadku wielu innych rzeczy, zwijanie krokietów wymaga trochę praktyki i dobrej techniki. W tym przypadku używam tej samej metody, której używam do robienia wrapów i sajgonek. Staram się nie przesadzić z ilością farszu, który rozprowadzam na spodzie. Następnie składam boki i ciasno zwijam. W ten sposób krokiety nie stracą swojego kształtu podczas smażenia.

Jak zamrozić krokiety ze szpinakiem

Podczas zamrażania krokietów zawsze używam dokładnie tej samej metody, co podczas zamrażania pierogów. Ułóż je na tacy, upewniając się, że się nie stykają i nie sklejają. Przełóż je do torebki z zamkiem błyskawicznym lub szczelnie zamkniętego pojemnika dopiero po wstępnym zamrożeniu. Ta metoda zapewni, że krokiety ze szpinakiem nie połamią się i pozwoli na wyjęcie z lodówki dokładnie takiej ilości porcji, jaka jest potrzebna.

Jak rozmrozić zamrożone krokiety ze szpinakiem?

Podczas rozmrażania krokietów najlepiej uzbroić się w cierpliwość. Wystarczy pozostawić je w lodówce na noc lub na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Do piekarnika nadają się tylko rozmrożone, usmażone lub upieczone krokiety. Ta metoda zapewni, że krokiety nie przypalą się na zewnątrz, pozostając zamrożone w środku.

Krokiety ze szpinakiem

Przepis na krokiety ze szpinakiem

Składniki na krokiety ze szpinakiem

  • Naleśniki krokietowe według tego przepisu

Nadzienie

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • Łyżka masła
  • Łyżka oleju
  • Sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Powłoka

  • 1 jajko
  • Bułka tarta

Oprócz

  • Olej do smażenia

Jak zrobić krokiety ze szpinakiem?

Przygotuj naleśniki według tego przepisu.

Odlej nadmiar wody i rozmroź szpinak.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.

Rozgrzać masło i olej na patelni i podsmażyć na nich cebulę. Dodaj czosnek, a po kilku sekundach szpinak, sok z cytryny i gałkę muszkatołową. Smażyć przez kilka chwil, a następnie dokładnie wymieszać.

Na środku, na spodzie każdego naleśnika, umieść porcję szpinakowego nadzienia. Złóż boki do środka i zwiń naleśnik w rulon.

Każdy krokiet obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Przełóż je na rozgrzaną patelnię, złożoną stroną do dołu. Smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło.

Zobacz także inne przepisy na kolację

  • Pierogi z nadzieniem z sera pleśniowego, gruszki i
  • Pikantna zupa dyniowa
  • Pierogi w sosie kurkowym
  • Jajka po szkocku
  • Naleśniki z cukinii od Ewy Wachowicz
  • Parmigiana z bakłażana

Zobacz także nowe przepisy

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini
  • Dorsz w cieście orzechowym
  • Musztarda z nutą musztardy
  • Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym
  • Świąteczny likier
UWAGI

Zobacz także

Boże Narodzenie Wigilia ciastaRolady Łatwa w przygotowaniu szynka z pestkami słonecznika Ciasta na Dzień Matki: 5 pomysłówChałupa Ser naleśniki

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl