Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
To jeden z moich ulubionych przepisów. Te pyszne i proste babeczki marchewkowe można podawać do kawy lub jako alternatywę dla różnego rodzaju ciast na przyjęciach. Zasmakują dzieciom i dorosłym, a ich przygotowanie jest tak proste, że poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.
Desery nie muszą być przeładowane cukrem. Możesz polegać na naturalnej słodyczy muffinek marchewkowych. Można również wzmocnić słodycz, dodając miód lub inny zamiennik cukru. Możesz również użyć melasy lub ksylitolu, w zależności od gustu i tego, co masz w kuchni.
Najważniejszą rzeczą do zrobienia jest pilnowanie czasu pieczenia. Zbyt krótki czas spowoduje, że muffinki będą surowe w środku. Z drugiej strony, zbyt długi czas spowoduje, że muffinki wyschną i staną się kruche. Dodaj marchewkę do ciasta, aby uzyskać idealne muffiny. Ich naturalna wilgoć przeniknie do ciasta, nadając mu wyjątkową konsystencję.
Mamy dużą swobodę twórczą, jeśli chodzi o dekorowanie ciast. Nie potrzeba wiele, aby przekształcić je w miniaturowe dzieło sztuki. Poniżej przedstawiam przepis na babeczki marchewkowe z marcepanem, idealne na jesień i zimę, a zwłaszcza na Boże Narodzenie. Możesz również wybrać krem waniliowy lub śmietankowy.
Jeśli nie chcesz używać kremu, możesz wybrać najprostszą dekorację, taką jak cukier puder lub roztopiona ciemna czekolada. Obiecuję, że będą smakować równie dobrze.
Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią robić zapasy: Muffiny z poniższego przepisu można doskonale zamrozić. Możesz zrobić dużą partię, zamrozić je, a następnie wyjąć dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
Ważne jest, aby nie zamrażać ich z kremem, ponieważ krem może się rozwarstwić lub stracić swoją konsystencję. Należy to zrobić w ostatniej chwili. Najlepiej jest zamrozić babeczki najpierw na tacy, a następnie przenieść je do torby lub pojemnika. Dzięki temu nie będą się sklejać.
Babeczki marchewkoweOkoło 12 sztuk
Babeczki:
Krem marcepanowy:
Przygotuj ciasto na muffinki. Zetrzyj marchewki na tarce o drobnych oczkach. Grubo posiekaj orzechy.
Mąkę przesiać przez sito i wsypać do dużej miski. Dodaj do miski pozostałe suche składniki, tj. przyprawy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszać.
W osobnej misce wymieszaj pozostałe składniki na muffiny. Do mąki dodaj marchewkę, orzechy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała gęsta masa bez grudek.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Wlej porcję do każdej foremki, wypełniając ją do około 3/4 wysokości. Wstaw marchewkowe muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 25 minut lub do momentu, aż patyczek będzie suchy. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Podczas gdy babeczki stygną, przygotuj krem do ich dekoracji. Zetrzyj marcepan za pomocą tarki o drobnych oczkach, a następnie połącz go z mascarpone, aby uzyskać gładką masę. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Partiami dodawać masę marcepanową i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany marcepan przełożyć do rękawa cukierniczego i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekoruj każdą babeczkę. Do dekoracji można użyć posypki cukrowej.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!