Tom Yum - co to jest?

Tom Yum to tajska zupa, która jest pikantna i kwaśna. Zazwyczaj podawana jest na gorąco. Otrzymuje swoją nazwę od słów "tom", co oznacza gotowanie i "yum", co oznacza mieszanie. Tom Yum Yum powstaje poprzez zrównoważenie różnych kwaśnych smaków, pachnących przypraw i egzotycznych ziół.

Zupa jest zwykle przygotowywana ze świeżych składników, takich jak trawa cytrynowa, liście limonki i kolendra, a także sos rybny, sok z limonki, pasta rybna, sos rybny i pokrojone lub zmiażdżone chilli. Przepis na tom Yum nie jest trudny. Można go również ułatwić, używając gotowych past. Do takich przypraw należą trawa cytrynowa, ziele angielskie i olej sojowy, a także czosnek, szalotki i chili.

Galangal jest najciekawszą przyprawą w przepisie na tom-yum. Jest podobny do imbiru, ale ma gorzki i pieprzny smak. Galangal można dodać do wielu tajskich potraw, zup i dań z owoców morza, a także do dań mięsnych, sałatek i sosów. Galangal może być stosowany w wielu potrawach, w tym w zupach, gulaszach, daniach z owoców morza i daniach mięsnych. Po tym jak danie wchłonie jego intensywny smak, zwykle usuwa się go w kawałkach.

Tom Yum Yum zazwyczaj zawiera dodatki mięsne, takie jak krewetki (tomyum mah), kurczak (tomyum gai), ryby, wieprzowina (tomyum mu), mieszane owoce morza (tomyum trie) i mieszane owoce morza (tomyum thale). Najpopularniejszą wersją tom yum jest ta z krewetkami. Jest to sycące i smaczne danie, które można podawać przy każdej okazji.

Lista zakupów:

  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 0,5 L bulionu z kurczaka
  • 3 liście kafiru
  • 1 łyżka posiekanego galangalu
  • skórka z limonki
  • 1 tajska bezpestkowa papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
  • Czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka pasty TomYum
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 200g surowych krewetek
  • 2 cebule dymki
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Do gotującego się bulionu dodaj trawę cytrynową, rozgniatając ją. Całość przykryć i gotować przez około 10 minut.

Dodaj trawę cytrynową na patelnię wraz z galangalem, skórką z limonki, papryczkami chili i pieprzem, a następnie dodaj liście kafiru, liście kafiru i galangal. Na koniec dodaj sok z limonki, pastę Tom Yum i sok z limonki. Pozwól, aby całość dusiła się przez około 10 minut.

Dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem dodaj do dania cebulę dymkę i kolendrę.

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl