Tradycyjny japoński przepis na tamagoyaki

Japoński omlet tamagoyaki, znany jest również jako japoński naleśnik. Jest to japoński przysmak, który podaje się do nigiri i na śniadanie. Jego nazwa pochodzi od prostokątnego tamagojaka, w którym jest gotowany. Ważna wskazówka przy robieniu japońskiego tamagoyaki: upewnij się, że dokładnie podgrzejesz tamago, aby nie przywarło do patelni.

Japońskie tamagoyaki było rzadkim daniem przed XVIII wiekiem. W obecnej formie gotowane jest dopiero od drugiej połowy XIX wieku. Choć przepis jest prosty, przygotowanie tego dania wymaga wprawy. Nie zniechęcaj się, jeśli nie uda Ci się za pierwszym razem.

Pamiętaj, aby do każdego jajka dodać jedną łyżeczkę dashi. Możesz dostosować składniki, aby japońskie tamagoyaki było nieco bardziej aromatyczne.

Lista zakupów:

  • 3 duże jajka
  • 3 łyżeczki dashi
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mirin
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka soli

Akcesoria:

  • Patelnia Tamago z pokrywką
  • Pałeczki
  • Bambusowy lub plastikowy dywanik
  • Kawałek ręcznika papierowego nasączony 2 łyżkami oleju

Metoda przygotowania:

Umieść jajka w misce. Za pomocą miksera lub pałeczki zygzakowatej zmiksuj jajka na gładką masę. W osobnej misce wymieszaj pozostałe składniki: cukier, mirin i sos sojowy + opcjonalnie szczyptę soli do smaku. Połącz obie mieszanki ze sobą i delikatnie wymieszaj. W misce lub pojemniku z uchwytem wymieszać składniki.

Rozgrzej patelnię ze średnim olejem. Użyj tłustego ręcznika papierowego do wytarcia patelni. Wlej niewielką ilość mieszanki na patelnię. Jeśli mieszanka zacznie bulgotać, oznacza to, że patelnia została dobrze rozgrzana. Rozprowadź cienką warstwę mieszanki na całej patelni. Gdy masa lekko stwardnieje, ale nadal będzie miękka, zwiń ją w kłębek z jednej strony na drugą.

Rozprowadź olej pałeczkami na płaskiej powierzchni. Następnie przewróć omlet na bok. Naoliw resztę patelni i dodaj kolejną warstwę masy jajecznej. Musisz połączyć nową warstwę mieszanki jajecznej z przewróconym omletem. Użyj pałeczek, aby go podnieść i przechylić patelnię, aby rozprowadzić mieszaninę.

Kontynuuj olejowanie patelni, dodając kolejne warstwy mieszanki w miarę upływu czasu, aż patelnia będzie sucha.

Ciepły omlet należy zdjąć z patelni. Zawinąć omlet na bambusową matę do sushi. Zawinąć tamagoyaki w matę na 5 minut. Matę można związać na środku sznurkiem, aby nadać tamagoyaki piękny kształt.

Pokrój omlet na 1-2 cm plastry. Twoje japońskie tamagoyaki jest już gotowe!

Aby danie wyglądało elegancko, ułóż pokrojone tamagoyaki na zbyt dużym talerzu. Pokrojone tamagoyaki można wykorzystać do sushi, zarówno w formie nigiri, jak i maki.

Smacznego!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl