Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Idealne połączenie subtelnych smaków krewetek i chili w aromatycznym oleju sojowym tworzy pyszne danie. Dla miłośników kuchni azjatyckiej, smażony ryż z krewetkami w chili można przygotować szybko.
Zarówno krewetki jak i chili są afrodyzjakami. Danie to jest idealne na romantyczne kolacje we dwoje.
Upewnij się, że ryż nie jest zbyt rozgotowany podczas przygotowywania smażonego ryżu z krewetkami w chili. Ryż, który był ugotowany dzień wcześniej może być użyty - to jest azjatycki sposób nie marnowania jedzenia. Świeże smaki dania można przełamać dodając do potrawy pachnące zielone liście kolendry.
Lista zakupów:
Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. Przełożyć na talerz do ostygnięcia.
Usunąć ogony krewetek.
Zetrzeć na tarce imbir, czosnek i lekko podsmażyć w olejach roślinnych na złoty kolor. Do gorącego oleju dodać krewetki. Smażyć krewetki przez maksymalnie 2 sekundy. Doprawić solą i pieprzem.
Przełóż krewetki na talerz, a następnie dodaj ryż na patelnię. Wymieszaj z chili i smaż przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać krewetki do ryżu. Wymieszaj wszystkie składniki na patelni.
Udekoruj danie kolendrą.
Smacznego!
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!