Smażony ryż z krewetkami w chili

Idealne połączenie subtelnych smaków krewetek i chili w aromatycznym oleju sojowym tworzy pyszne danie. Dla miłośników kuchni azjatyckiej, smażony ryż z krewetkami w chili można przygotować szybko.

Zarówno krewetki jak i chili są afrodyzjakami. Danie to jest idealne na romantyczne kolacje we dwoje.

Upewnij się, że ryż nie jest zbyt rozgotowany podczas przygotowywania smażonego ryżu z krewetkami w chili. Ryż, który był ugotowany dzień wcześniej może być użyty - to jest azjatycki sposób nie marnowania jedzenia. Świeże smaki dania można przełamać dodając do potrawy pachnące zielone liście kolendry.

Lista zakupów:

  • 200 g ryżu do sushi
  • 300 g obranych krewetek (przed usunięciem około 600 g)
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka startego czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 4 tbsp. chili Crunchy w oleju
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Kilka listków świeżej kolendry do przybrania

Sposób przygotowania:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. Przełożyć na talerz do ostygnięcia.

Usunąć ogony krewetek.

Zetrzeć na tarce imbir, czosnek i lekko podsmażyć w olejach roślinnych na złoty kolor. Do gorącego oleju dodać krewetki. Smażyć krewetki przez maksymalnie 2 sekundy. Doprawić solą i pieprzem.

Przełóż krewetki na talerz, a następnie dodaj ryż na patelnię. Wymieszaj z chili i smaż przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodać krewetki do ryżu. Wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

Udekoruj danie kolendrą.

Smacznego!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl