Azjatycka zupa z kwasem i przyprawami

Jesteście fanami kuchni azjatyckiej?

Lubisz połączenie hot & sour? Jeśli tak, to orientalne nuty nie są Ci obce. Mamy coś dla Ciebie! Posiadamy najlepsze aromatyczne i rozgrzewające dania. Azjatycka pikantna zupa może być wykorzystana na obiad, kolację lub jako danie centralne dla grupy przyjaciół. To świetna alternatywa dla tradycyjnych zup, które tak chętnie goszczą w domach na co dzień.

Sekret azjatyckiej zupy

Aromatyczny bulion jest podstawą azjatyckiej kwaśnej lub pikantnej zupy. Przygotowuje się go z autentycznymi orientalnymi przyprawami, takimi jak sos ostrygowy, sos rybny i sos sojowy.

Dodatkowe składniki do azjatyckiej zupy to:

  • Twój ulubiony makaron (polecamy makaron z batatów , makaron błyskawiczny w stylu chińskim ),
  • mięso mielone,
  • pędy bambusa,
  • jajka.

Jeśli wolisz potrawy wegetariańskie, możesz zastąpić mięso tofu. Połączenie tych elementów sprawia, że azjatycka zupa kwaśno-korzenna to uczta dla kubków smakowych. Rosół z jajkiem, mieloną wołowiną i makaronem jest bardzo pożywny i rozgrzewający. Jest też przepyszny! Nasz przepis na azjatycką zupę z makaronem sprawi, że zapomnisz o zupie pomidorowej czy tradycyjnym rosole. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy uwielbiają ostre smaki. Możesz ją ugotować tak, jak lubisz!

Lista zakupów:

  • 500g makaronu ze słodkich ziemniaków lub chow mains
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego z karkówki
  • 2 łyżki Sambal Oelek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 150ml wody
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 80 g grzybów mun
  • 1 puszka bambusa
  • 200g papryki konserwowej
  • 1 filiżanka marynaty z papryki konserwowej
  • 3 papryczki chili
  • 3 ubite jajka

Sposób przygotowania:

Upewnij się, że oddzielisz makaron ze słodkich ziemniaków.

Umieść mięso w osobnym garnku i zacznij je smażyć. Dodaj przecier pomidorowy i olej sambal. Wymieszaj z wodą i doprowadź do wrzenia. Doprawić sosem ostrygowym lub rybnym i sosem sojowym. Dodaj posiekane grzyby mun, pędy bambusa i paprykę konserwową. Dodać marynatę z papryki. Wmieszaj posiekaną papryczkę chili, a następnie dodaj ubite jajka.

Umieść makaron ze słodkich ziemniaków w garnku z zupą. Podawać w głębokich talerzach.

Smacznego!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl