Krakersy z pastą serową

Goście zapowiedzieli wizytę, a Ty nie wiesz czym ich poczęstować? Krakersy z pastą serową z pewnością zachwycą Twoich bliskich. Doskonale sprawdzą się nawet jako przekąska na imprezie sylwestrowej lub innym przyjęciu. Właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je po prostu do pochrupania podczas oglądania filmu z rodziną.

Przygotowanie tej przekąski zajmie Ci bardzo mało czasu, a efekt jest przepyszny. Gwarantuję, że ten przepis na długo zagości w Twoim kulinarnym repertuarze.

Z jakim wyprzedzeniem przygotować krakersy z pastą serową?

Przygotowanie tej przekąski nie zajmuje wiele czasu, a krakersy z pastą serową można podać gościom od razu po przygotowaniu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić je z wyprzedzeniem - kilkugodzinnym lub nawet kilkudniowym.

W takim przypadku na ostatnią chwilę należy zostawić jedynie złożenie całości, czyli wyłożenie pasty serowej na krakersy. Samą pastę możesz przygotować wcześniej - pamiętaj tylko, aby przechowywać ją w odpowiedni sposób. Zabezpiecz ją przed wyschnięciem, wkładając do szczelnie zamykanego pojemnika lub owijając miseczkę folią spożywczą.

Pamiętaj, że pasta serowa z czasem zgęstnieje. Jeśli okaże się, że stała się zbyt gęsta i trudna do rozsmarowania na krakersach, dodaj do niej odrobinę letniej wody. Rób to stopniowo, aż uzyskasz zadowalającą konsystencję.

Czym można zastąpić krakersy w tym przepisie?

Ta prosta przekąska daje duże pole do eksperymentów. Możesz przygotować pastę serową, mieszając różne rodzaje sera w różnych proporcjach. Najprostszym sposobem na odmienienie tej przekąski jest jednak zastąpienie krakersów czymś równie smacznym.

Doskonałą alternatywą dla krakersów będzie cienko opieczony chleb pszenny, pumpernikiel lub tortille. Zdrowszą wersją jest podanie pasty na plasterkach ogórka lub kalarepy. Pastę serową można również potraktować jako dip, w którym goście będą maczać np. chipsy lub warzywa.

Jak przechowywać krakersy z pastą serową?

Przygotowaną wcześniej pastę serową należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przynajmniej pod przykryciem. Jeśli przygotowujesz całość z wyprzedzeniem, zadbaj o ochronę krakersów przed wyschnięciem (a dokładniej pasty). Możesz na przykład przykryć je folią spożywczą, uważając, aby nie zgnieść ich zbyt mocno. Gotowe krakersy można przechowywać w temperaturze pokojowej.

Jakie przekąski podać na przyjęciu?

Te smaczne i proste krakersy z pastą serową można podawać jako samodzielną przekąskę lub jako część większego bufetu lub deski przekąsek. Twoi goście będą również zadowoleni z przekąsek w postaci pomidorków koktajlowych, eleganckich kulek serowych z żurawiną, roladek z szynki z ziarnami słonecznika, przekąsek z tortilli lub bardziej tradycyjnych przekąsek z szynki.

Świetnym pomysłem (szczególnie w okresie świątecznym) będzie także przygotowanie prostych przekąsek ze śledzia, takich jak śledź na ostro, śledź z orzechami i suszonymi śliwkami czy śledź z suszonymi pomidorami. Doskonale sprawdzą się także różnego rodzaju jajka faszerowane, np. z musztardą, z pieczarkami, z curry czy jajka sadzone.

Oczywiście na przyjęciach warto też zaserwować gościom różnego rodzaju sałatki, np. hawajską, królewską, tortellini z awokado, soba czy ziemniaczaną z rzodkiewką.

Krakersy z pastą serową

Przepis na krakersy z pastą serową

Składniki na krakersy z pastą serową

  • ok. 30 krakersów

Pasta serowa:

  • 250 g sera sałatkowego feta
  • 100 g sera śmietankowego
  • 100 g sera żółtego (np. cheddar)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki niesłodzonego masła orzechowego - polecam >> to <<

Do dekoracji:

  • listki tymianku
  • ostra papryka
  • czarny sezam

Jak zrobić krakersy z pastą serową

Zacznij od przygotowania pasty serowej. Serek śmietankowy i ser feta ucieramy razem na gładką masę. Następnie dodaj do nich starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.

Na sam koniec dodaj do masy masło orzechowe i ponownie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Im więcej masła orzechowego dodasz, tym gęstsza będzie pasta. Odstaw pastę do lodówki na około 30 minut, aby dobrze zastygła.

Rozłóż krakersy na desce do serwowania. Nałóż łyżeczką porcję pasty serowej na środek każdego z nich. Możesz to zrobić za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.

Udekoruj krakersy pastą serową, posypując je papryką, tymiankiem i ziarnami sezamu. Można je podawać natychmiast.

Zobacz także inne przepisy na przekąski

  • Kulki serowe
  • Jajka po szkocku
  • Przekąski z tortilli
  • Roladki z szynki z chrzanem
  • Jajka faszerowane z curry
  • Śledzie z suszonymi pomidorami

Zobacz także nowe przepisy

  • Sałatka z tortellini i wędzonym kurczakiem
  • Dorsz w cieście orzechowym
  • Śledź w musztardzie
  • Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym
  • Świąteczny likier
UWAGI

Zobacz także:

Dynia serowaKulki serowe w przyprawachPączki od stu lat agoPuffs

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl