Przepis na Falafele

Kotlety z białkiem roślinnym i orientalnymi smakami, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Takie właśnie są falafle. Przepis na nie jest bardzo prosty. Powstają z ciasta smażonego w głębokim tłuszczu i występują w małych kawałkach. Warto zauważyć, że skład ciasta falafelowego różni się w zależności od kraju pochodzenia. W Egipcie przepis jest wykonywany z ciecierzycy, a w krajach Bliskiego Wschodu wykorzystuje się mieszankę ciecierzycy i bobu. Falafle są zwykle podawane w pitach z hummusem, sosami na bazie tahini lub z pitą. Są również pyszne z pieczonymi burakami, skropione cytryną i posypane kolendrą.

Jak można konserwować falafle po usmażeniu? Surowa ciecierzyca powinna być namoczona przez noc, aby zapewnić sukces. Rano możesz zblendować ciecierzycę w blenderze lub zmielić ją w robocie kuchennym.

Dzięki temu przepisowi możesz przygotować pyszne falafle w swoim domu. Dołącz do rosnącej liczby osób, które kochają ten pyszny wegański street food ze świata arabskiego. W naszym sklepie znajdziesz również większość aromatycznych przypraw, które będą Ci potrzebne do przygotowania pysznych falafli: chili, kminek, czosnek, kolendrę, pietruszkę.

Lista zakupów:

  • 400g suszonej ciecierzycy
  • 3 średnie cebule
  • 4 większe goździki
  • Sól i pieprz mielony
  • 0,5 łyżeczki oleju palmowego z papryką chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
  • 1,5 łyżeczki mąki z kminu rzymskiego
  • 1,5 łyżeczki kolendry w proszku
  • 2 garście pietruszki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżeczki mąki z ciecierzycy
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • kasza kukurydziana użyta do obtoczenia
  • Hummus
  • Pszenny placek

Sposób przygotowania:
Przez 12 godzin moczyć ciecierzycę w zimnej wodzie. Płyn należy odcedzić, a ciecierzycę zblendować do średniej konsystencji.

Następnie ciecierzycę obrać i posiekać na duże kawałki.

Wymieszać masę w misce. Dodać mąkę, poszatkowaną pietruszkę i sodę oczyszczoną. Uformować kulki. Smaż je na głębokim tłuszczu z kaszką kukurydzianą. Podawać z hummusem, sosem na bazie tahini, pszennym plackiem i świeżymi warzywami.

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl