Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Kotlety z białkiem roślinnym i orientalnymi smakami, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Takie właśnie są falafle. Przepis na nie jest bardzo prosty. Powstają z ciasta smażonego w głębokim tłuszczu i występują w małych kawałkach. Warto zauważyć, że skład ciasta falafelowego różni się w zależności od kraju pochodzenia. W Egipcie przepis jest wykonywany z ciecierzycy, a w krajach Bliskiego Wschodu wykorzystuje się mieszankę ciecierzycy i bobu. Falafle są zwykle podawane w pitach z hummusem, sosami na bazie tahini lub z pitą. Są również pyszne z pieczonymi burakami, skropione cytryną i posypane kolendrą.
Jak można konserwować falafle po usmażeniu? Surowa ciecierzyca powinna być namoczona przez noc, aby zapewnić sukces. Rano możesz zblendować ciecierzycę w blenderze lub zmielić ją w robocie kuchennym.
Dzięki temu przepisowi możesz przygotować pyszne falafle w swoim domu. Dołącz do rosnącej liczby osób, które kochają ten pyszny wegański street food ze świata arabskiego. W naszym sklepie znajdziesz również większość aromatycznych przypraw, które będą Ci potrzebne do przygotowania pysznych falafli: chili, kminek, czosnek, kolendrę, pietruszkę.
Lista zakupów:
Sposób przygotowania:
Przez 12 godzin moczyć ciecierzycę w zimnej wodzie. Płyn należy odcedzić, a ciecierzycę zblendować do średniej konsystencji.
Następnie ciecierzycę obrać i posiekać na duże kawałki.
Wymieszać masę w misce. Dodać mąkę, poszatkowaną pietruszkę i sodę oczyszczoną. Uformować kulki. Smaż je na głębokim tłuszczu z kaszką kukurydzianą. Podawać z hummusem, sosem na bazie tahini, pszennym plackiem i świeżymi warzywami.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!