Makaron z sosem orzechowym

Ten prosty i pyszny przepis na makaron z sosem z masła orzechowego to obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika kuchni włoskiej. Orzechowe pesto to wspaniała przyprawa, która świetnie komponuje się z makaronami i kanapkami. Zawsze podczas podróży do Włoch zabieram ze sobą co najwyżej kilka opakowań. W końcu postanowiłam zrobić go w domu, żeby nie musieć jechać setki kilometrów po kolejną porcję.

var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=594885&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4680&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)

Skąd wziął się przepis na makaron z sosem z masła orzechowego?

Spaghetti z pesto orzechowym można zjeść w wielu częściach Włoch, ale najbardziej popularne jest w Wenecji. Przepis na nie zamieszczam poniżej. Najlepiej zjeść je popijając wino i obserwując lagunę. Nawet jeśli macie tylko widok na szary blok, ten makaron podniesie Was na duchu i przeniesie do słonecznej Italii.

Jakiego makaronu powinniście użyć do tego przepisu?

Najlepszym rozwiązaniem jest tradycyjny wenecki makaron bigoli. Jest on jednak trudny do znalezienia w Polsce. Alternatywą jest buccatini. Jest on grubszy od spaghetti, a sos dobrze się w nim klei. Najlepiej w tym przypadku użyć długiego makaronu. Można też zrobić własny makaron. Jest to świetny sposób na zabawę i nie jest to trudne, wbrew temu co mogłoby się wydawać.

var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=595834&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4691&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)

Jak długo należy gotować makaron?

Robiąc dania włoskie, nie należy przegotowywać makaronu. Robiąc makaron z sosem orzechowym, możesz polegać na świeżym domowym makaronie. Gotuj go przez 4 minuty. Suszony makaron ugotuj zgodnie z instrukcją producenta. Upewnij się, że jest on al dente. Proces ten trwa zazwyczaj 6-8 minut. Jednak różne marki mogą mieć inne instrukcje.

Jak podawać makaron z sosem z masła orzechowego?

To proste danie nie potrzebuje wielu dodatków i może być podawane samodzielnie. Można też podać je z kieliszkiem białego wina, o czym wspomniałam wcześniej. Miłośników sera nie zniechęci dodatkowy ser, którym można posypać makaron.

Makaron z sosem orzechowym

Makaron z sosem orzechowym przepis

Składniki na makaron z sosem z masła orzechowego

  • 400g makaronu bigola lub bucatini (zobacz też jak możesz zrobić własny makaron)
  • 160g orzechów włoskich
  • 20 g orzeszków piniowych lub nerkowców
  • 30g bochenka na zakwasie
  • 160 ml mleka
  • 160 ml śmietany 30%
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 40 g parmezanu
  • Małe ząbki czosnku
  • Sól, świeżo zmielony pieprz

Jak zrobić makaron z użyciem sosu orzechowego

Orzechy włoskie gotować w wodzie przez 10 minut. Odcedzić je i ułożyć na ręczniku. Należy je energicznie pocierać, aby ściągnąć większość skórki. Przełóż je do misy blendera i pozwól im ostygnąć.

Pokrój chleb na małe kawałki. Pozwól chlebowi namoczyć się w mleku. Przełóż chleb i płyn do orzechów. Możesz też dodać parmezan, orzeszki piniowe lub nerkowce oraz czosnek. Zmiksuj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką pastę. Następnie powoli dodawaj oliwę z oliwek i śmietanę. Blenduj jeszcze przez kilka minut, aby uzyskać gładki, jednolity sos. Na koniec dopraw go solą i pieprzem.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Makaron podawaj od razu na gorąco z sosem.

Sprawdź inne przepisy na makarony

  • Aglio e olio
  • Spaghetti napoli
  • Sos Bolognese
  • Makaron cacio e pepe
  • Makaron alla norma
  • Makaron z masłem szałwiowym

Sprawdź te nowe przepisy

UWAGI

#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframe

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl