Indyjska herbata masala chai

Masala Chai, znana również jako masala chai, masala cai lub masala cai, to najbardziej uwielbiana herbata Indii. Ma mocny, ostry smak i jest najbardziej uwielbianą herbatą Indii. Jest to specjalna mieszanka stworzona z przypraw. Słowo masala w języku hindi odnosi się właśnie do mieszanki przypraw. Każda indyjska rodzina przyrządza ją inaczej. Przepis na masala chai opiera się na czarnej herbacie, mleku i słodziku (biały lub brązowy cukier, miód, melasa lub melasa). To pozostaje niezmienne. Chociaż proporcje mieszanek masala chai mogą się różnić, zazwyczaj znajdziemy w nich kardamon i cynamon, imbir, cały lub mielony czarny pieprz, goździki, kolendrę.

Mocha chai lub mocha-chai, wariacja na temat masala chai, to pyszna wersja wzbogacona o kakao. Podaje się ją z bitą śmietaną i posypką z cukru cynamonowego.

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie masala chai. Zapoznaj się z naszą propozycją!

Lista zakupów:

  • 400ml wody (100ml + 300ml)
  • 10g czarnej herbaty
  • 100ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4 goździki

Metoda przygotowania:

Dodaj cukier i przyprawy do 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia. Zaparz herbatę w 300 ml wody. Następnie do gotującej się wody dodaj mleko i przyprawy. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Pozwól, aby masala chai parzyła się przez chwilę przed dodaniem jej do herbaty. Smacznego!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl