Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Masala Chai, znana również jako masala chai, masala cai lub masala cai, to najbardziej uwielbiana herbata Indii. Ma mocny, ostry smak i jest najbardziej uwielbianą herbatą Indii. Jest to specjalna mieszanka stworzona z przypraw. Słowo masala w języku hindi odnosi się właśnie do mieszanki przypraw. Każda indyjska rodzina przyrządza ją inaczej. Przepis na masala chai opiera się na czarnej herbacie, mleku i słodziku (biały lub brązowy cukier, miód, melasa lub melasa). To pozostaje niezmienne. Chociaż proporcje mieszanek masala chai mogą się różnić, zazwyczaj znajdziemy w nich kardamon i cynamon, imbir, cały lub mielony czarny pieprz, goździki, kolendrę.
Mocha chai lub mocha-chai, wariacja na temat masala chai, to pyszna wersja wzbogacona o kakao. Podaje się ją z bitą śmietaną i posypką z cukru cynamonowego.
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie masala chai. Zapoznaj się z naszą propozycją!
Lista zakupów:
Metoda przygotowania:
Dodaj cukier i przyprawy do 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia. Zaparz herbatę w 300 ml wody. Następnie do gotującej się wody dodaj mleko i przyprawy. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Pozwól, aby masala chai parzyła się przez chwilę przed dodaniem jej do herbaty. Smacznego!
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!