Musztarda z nutą musztardy

Jaką przekąskę powinieneś podać na następnej imprezie świątecznej lub uroczystości? Wybierz śledzie z musztardą. Są łatwe w przygotowaniu, można je przygotować z wyprzedzeniem i świetnie smakują. Ich charakterystyczny, lekko kwaśny smak zapamiętasz na bardzo długo. Wybierz swoją ulubioną musztardę o wyrazistym smaku. Ja wybrałam sarepską, ale możesz poeksperymentować z różnymi rodzajami, aby uzyskać różne efekty.

Jak zrobić śledzie w święta?

Śledzie w musztardzie to jeden z wielu pomysłów na świąteczne śledzie. Pamiętaj, że wiele z tych przepisów nadaje się również na inne okazje, takie jak przyjęcia.

Śledź przygotowywany na sposób kaszubski jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych. Śledź korzenny to świetny wybór dla miłośników pierników. Śledź gajowy to z kolei faworyt miłośników grzybów. Miłośnikom tradycji przypadnie do gustu śledź w śmietanie. Ci, którzy wolą coś mniej oczywistego, mogą zdecydować się na śledzia faszerowanego suszonymi pomidorami, śledzia faszerowanego żurawiną lub śledzia faszerowanego orzechami i suszonymi śliwkami. Nie pożałujesz swojej decyzji.

Jak długo może stać śledź w musztardzie?

Wcześniejsze przygotowanie tej przekąski to jedna z jej największych zalet. Jest to również konieczne. Przygotuj je co najmniej 12 godzin przed podaniem. Śledź w musztardzie zyska na smaku w miarę mieszania się smaków.

Śledzie można przechowywać w lodówce do 5 dni, ale z mojego doświadczenia wynika, że znikają znacznie szybciej.

Jak przechowywać śledzie z musztardą?

Aby tak przygotowane śledzie jak najdłużej zachowały swój smak i świeżość, ważne jest, aby przechowywać je w lodówce. Pamiętaj, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku. W przeciwnym razie smak śledzi przeniesie się na wszystkie inne potrawy w lodówce.

Czy ryby śledziowe można mrozić?

Jeśli masz zbyt dużo śledzia do zjedzenia, zamrożenie go może być oczywistym rozwiązaniem. Nie zawsze jest to jednak dobry pomysł. Śledź w oleju lub musztardzie może być zamrożony. Wpłynie to jednak na teksturę i smak przekąski.

Śledź w musztardzie

Przepis na śledzia w musztardzie

Składniki śledzia w musztardzie

  • ok. 500 g śledzia w occie
  • 150 g śmietany 18
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 3 czubate łyżki musztardy francuskiej
  • 1 średnia cebula
  • Miód w płynie 2 łyżeczki
  • Świeżo zmielony pieprz

Jak zrobić śledzie w musztardzie?

Zacznij od bardzo drobnego posiekania cebuli. Pokrój plastry śledzia na dwucentymetrowe kawałki. Przełóż cebulę i śledzie do miski.

Przygotuj sos musztardowy. Wymieszaj oba rodzaje musztardy z miodem i śmietaną. Sprawdź, czy sos ma mocny smak musztardy, próbując go. W razie potrzeby można dodać więcej. Dopraw wszystko świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Dodaj sos do cebuli i śledzia. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki, aby smaki się połączyły. Najlepszym sposobem na delektowanie się tym daniem jest świeże pieczywo, takie jak pumpernikiel lub świeży chleb.

Zobacz także inne przepisy na śledzie

  • Śledź z suszonymi pomidorami
  • Śledź z przyprawami
  • Śledź z suszonymi śliwkami i orzechami
  • Śledź ze śmietaną
  • Śledź z żurawiną
  • Śledź z Zagajnika

Zobacz także nowe przepisy

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini
  • Dorsz w cieście orzechowym
  • Musztarda z nutą musztardy
  • Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym
  • Świąteczny likier
UWAGI

Zobacz także

Sernik piernikowy z musem piernikowym Pigwa likierBoże Narodzenie ciasta - 12 przepisówRolady Szynka ze słonecznikiem pestkami.

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl