Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Jaką przekąskę powinieneś podać na następnej imprezie świątecznej lub uroczystości? Wybierz śledzie z musztardą. Są łatwe w przygotowaniu, można je przygotować z wyprzedzeniem i świetnie smakują. Ich charakterystyczny, lekko kwaśny smak zapamiętasz na bardzo długo. Wybierz swoją ulubioną musztardę o wyrazistym smaku. Ja wybrałam sarepską, ale możesz poeksperymentować z różnymi rodzajami, aby uzyskać różne efekty.
Śledzie w musztardzie to jeden z wielu pomysłów na świąteczne śledzie. Pamiętaj, że wiele z tych przepisów nadaje się również na inne okazje, takie jak przyjęcia.
Śledź przygotowywany na sposób kaszubski jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych. Śledź korzenny to świetny wybór dla miłośników pierników. Śledź gajowy to z kolei faworyt miłośników grzybów. Miłośnikom tradycji przypadnie do gustu śledź w śmietanie. Ci, którzy wolą coś mniej oczywistego, mogą zdecydować się na śledzia faszerowanego suszonymi pomidorami, śledzia faszerowanego żurawiną lub śledzia faszerowanego orzechami i suszonymi śliwkami. Nie pożałujesz swojej decyzji.
Wcześniejsze przygotowanie tej przekąski to jedna z jej największych zalet. Jest to również konieczne. Przygotuj je co najmniej 12 godzin przed podaniem. Śledź w musztardzie zyska na smaku w miarę mieszania się smaków.
Śledzie można przechowywać w lodówce do 5 dni, ale z mojego doświadczenia wynika, że znikają znacznie szybciej.
Aby tak przygotowane śledzie jak najdłużej zachowały swój smak i świeżość, ważne jest, aby przechowywać je w lodówce. Pamiętaj, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku. W przeciwnym razie smak śledzi przeniesie się na wszystkie inne potrawy w lodówce.
Jeśli masz zbyt dużo śledzia do zjedzenia, zamrożenie go może być oczywistym rozwiązaniem. Nie zawsze jest to jednak dobry pomysł. Śledź w oleju lub musztardzie może być zamrożony. Wpłynie to jednak na teksturę i smak przekąski.
Śledź w musztardzieZacznij od bardzo drobnego posiekania cebuli. Pokrój plastry śledzia na dwucentymetrowe kawałki. Przełóż cebulę i śledzie do miski.
Przygotuj sos musztardowy. Wymieszaj oba rodzaje musztardy z miodem i śmietaną. Sprawdź, czy sos ma mocny smak musztardy, próbując go. W razie potrzeby można dodać więcej. Dopraw wszystko świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dodaj sos do cebuli i śledzia. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki, aby smaki się połączyły. Najlepszym sposobem na delektowanie się tym daniem jest świeże pieczywo, takie jak pumpernikiel lub świeży chleb.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!