Onigiri z tuńczykiem, majonezem i tuńczykiem

Japońskie onigiri mogą zastąpić kanapki. Możecie zobaczyć krok po kroku jak łatwo je przygotować. W naszym sklepie znajdziesz niemal wszystkie potrzebne składniki.

Onigiri może być czymś więcej niż tylko przekąską. Możesz zawinąć ryż z ulubionymi dodatkami w nowy sposób. Możesz zrobić onigiri z azjatyckim mun, grzybami shiitake i tofu. Możesz też polubić onigiri z zupą chowder z tofu. Onigiri z majonezem z tuńczyka to również świetna opcja! Możesz eksperymentować ze swoimi ulubionymi składnikami. Azjaci często podają je z tykwą lub ikrą .

Te "ryżowe kanapki" mogą być używane jako lekkie lunche, obiady lub kolacje. Są uniwersalne i na tyle praktyczne, że można je zabrać do pracy, szkoły czy na wakacje. Można je również zrobić w wielu różnych kształtach. Daj im szansę!

Składniki:

  • 160 g tuńczyka z puszki z sosem własnym (ok. 200g)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka Sriracha lub Sosu Wasabi
  • 1 łyżka octu + 8 łyżek do ryżu
  • 400g ryżu do przygotowania sushi
  • 600 ml wody
  • 1 kawałek algi kombu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 liście nori
  • 1 torebka nasion czarnego sezamu

Metoda przygotowania

Za pomocą sitka odsącz tuńczyka z marynaty. W misce wymieszaj tuńczyka z octem ryżowym i majonezem.

Ryż przepłukać jeszcze trzy razy w zimnej wodzie, aż stanie się przejrzysty. Zalej ryż zimną wodą w stosunku 1:1. Odstaw na 10 minut, a następnie dodaj sól.

Dzięki temu kombu uwolni swój aromat. Przykryj ryż kombu i przykryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje, usuń kombu. Ponownie przykryj garnek i pozwól mu gotować się przez 10 minut. Po 10 minutach wyłącz ogień. Przykryj ryż i pozostaw na 15 minut.

Zrób dressing, mieszając ocet i cukier z solą.

Gorący ryż umieścić na dużej drewnianej desce. Dodać zaprawę. Za pomocą drewnianej łopatki delikatnie wymieszaj ryż. Pozwól ryżowi ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie przykryj go wilgotnym ręcznikiem.

Arkusz nori należy pociąć na paski. Umieścić nasiona czarnego sezamu na małym talerzyku.

Na drugiej desce ułożyć kwadraty folii klingowej. Na środku deski rozsypać dużą łyżkę płaskiego ryżu. Na jej środku umieścić farsz, a następnie przykryć go drugą łyżką ryżu. Rogi folii powinny się połączyć. Całość zwinąć w kulkę. Następnie poluzować folię i spłaszczyć ją, tworząc trójkąt.

Przyklej pasek nori do przekąski. Onigiri z tuńczykiem i majonezem są gotowe!

Smacznego!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl