Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
To doskonały przykład na to, że nawet proste składniki można przekształcić w pyszne danie, które zachwyci wszystkich. Od pierwszego spróbowania urzekła mnie bita feta i marchewka. Znajdziesz tu wszystko, co możesz sobie wyobrazić: idealne połączenie słodkiego, pikantnego i słonego. Karmelizowane marchewki doskonale komponują się z kremową fetą.
Ta wersja marchewki jest wspaniałym dodatkiem do dania głównego, ale może być również stosowana jako samodzielna przekąska. Z tym przepisem nie można się pomylić.
if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = ;Główną przyprawą jest aromatyczny cynamon, który dobrze komponuje się z marchewką. Pokryłam ją również grecką mieszanką przypraw, która składa się głównie z różnych rodzajów papryki i oregano.
Do harrisy wybierzcie pastę, którą najbardziej lubicie - moja była bardzo ostra i wyjątkowo papkowata. Nie była dobrze zblendowana i zawierała duże kawałki papryki, które pięknie skarmelizowały się podczas pieczenia. Miód jest idealnym dopełnieniem całości - zdarzyło mi się mieć miód z cynamonem, który świetnie komponował się z pozostałymi przyprawami. Miód wielokwiatowy możecie zastąpić miodem lipowym, jeśli go nie posiadacie.
if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = ;Jak już wspomniałam, marchewki z bitąfetą są świetne jako przekąska lub kolacja. Kuskus i pieczone ziemniaki to świetne dodatki do tak przyrządzonej marchewki. Można ją również podać jako dodatek do kurczaka lub pieczonego łososia. Nie pożałujecie, jeśli popuścicie wodze fantazji.
if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = ;To danie można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Ważne jest, aby ser feta i pieczone marchewki były przechowywane w osobnych pojemnikach. Dzięki temu będzie można szybko odgrzać marchewki do kolejnego posiłku. Dobrym pomysłem jest, aby były one przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Zapobiegnie to wchłanianiu przez nie zapachów z innych produktów, a także zapobiegnie ich wysychaniu.
Marchewki z bitą Fetą
Bita Feta:
Dodatkowe informacje:
W pierwszej kolejności przygotuj marchewki. Jeśli to konieczne, obierz je. Młode marchewki nie mogą być myte. Przełóż marchewki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać marchewki oliwą z oliwek, cynamonem i ostrą przyprawą grecką. Aby obtoczyć warzywa w przyprawach, delikatnie potrząśnij naczyniem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut.
Gdy marchewki będą już lekko zrumienione, dodaj ciecierzycę i wróć do piekarnika. Piecz marchewki, aż będą miękkie. Do naczynia żaroodpornego dodaj miód i harrisę. Następnie potrząśnij całością, a potem wstaw do piekarnika na 5 minut, aby miód i harrisa lekko się skarmelizowały. W razie potrzeby możesz dolać wody do naczynia.
W tym czasie możesz przygotować ubitą Fetę. Zmiksuj jogurt grecki i fetę w blenderze, aż będą gładkie i puszyste.
Umieść ubitą masę serową na dużym talerzu. Następnie ułóż lekko przestudzone marchewki lub ciecierzycę. Na koniec udekoruj całe danie pesto.
UWAGI
#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframetydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!