Marchewki z bitą Fetą

To doskonały przykład na to, że nawet proste składniki można przekształcić w pyszne danie, które zachwyci wszystkich. Od pierwszego spróbowania urzekła mnie bita feta i marchewka. Znajdziesz tu wszystko, co możesz sobie wyobrazić: idealne połączenie słodkiego, pikantnego i słonego. Karmelizowane marchewki doskonale komponują się z kremową fetą.

Ta wersja marchewki jest wspaniałym dodatkiem do dania głównego, ale może być również stosowana jako samodzielna przekąska. Z tym przepisem nie można się pomylić.

if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = ;

Marchewki z bitą Fetą: Czym doprawić?

Główną przyprawą jest aromatyczny cynamon, który dobrze komponuje się z marchewką. Pokryłam ją również grecką mieszanką przypraw, która składa się głównie z różnych rodzajów papryki i oregano.

Do harrisy wybierzcie pastę, którą najbardziej lubicie - moja była bardzo ostra i wyjątkowo papkowata. Nie była dobrze zblendowana i zawierała duże kawałki papryki, które pięknie skarmelizowały się podczas pieczenia. Miód jest idealnym dopełnieniem całości - zdarzyło mi się mieć miód z cynamonem, który świetnie komponował się z pozostałymi przyprawami. Miód wielokwiatowy możecie zastąpić miodem lipowym, jeśli go nie posiadacie.

if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = ;

Z czym podawać pieczoną marchewkę?

Jak już wspomniałam, marchewki z bitąfetą są świetne jako przekąska lub kolacja. Kuskus i pieczone ziemniaki to świetne dodatki do tak przyrządzonej marchewki. Można ją również podać jako dodatek do kurczaka lub pieczonego łososia. Nie pożałujecie, jeśli popuścicie wodze fantazji.

if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = ;

Jak przechowywać marchewki z bitą Fetą

To danie można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Ważne jest, aby ser feta i pieczone marchewki były przechowywane w osobnych pojemnikach. Dzięki temu będzie można szybko odgrzać marchewki do kolejnego posiłku. Dobrym pomysłem jest, aby były one przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Zapobiegnie to wchłanianiu przez nie zapachów z innych produktów, a także zapobiegnie ich wysychaniu.

Marchewki z bitą Fetą

Przepis na marchewkę z bitą Fetą

Składniki: Marchewka z bitą Fetą

  • 8 marchewek
  • Duża łyżeczka cynamonu
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka greckiej mieszanki przyprawowej
  • Duża szczypta soli
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek
  • Ciecierzyca 200g
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki harrisy

Bita Feta:

  • Feta o wadze 280g
  • 200g gęstego jogurtu greckiego

Dodatkowe informacje:

  • Pesto to Serve

Jak zrobić marchewki z bitą Fetą

W pierwszej kolejności przygotuj marchewki. Jeśli to konieczne, obierz je. Młode marchewki nie mogą być myte. Przełóż marchewki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać marchewki oliwą z oliwek, cynamonem i ostrą przyprawą grecką. Aby obtoczyć warzywa w przyprawach, delikatnie potrząśnij naczyniem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut.

Gdy marchewki będą już lekko zrumienione, dodaj ciecierzycę i wróć do piekarnika. Piecz marchewki, aż będą miękkie. Do naczynia żaroodpornego dodaj miód i harrisę. Następnie potrząśnij całością, a potem wstaw do piekarnika na 5 minut, aby miód i harrisa lekko się skarmelizowały. W razie potrzeby możesz dolać wody do naczynia.

W tym czasie możesz przygotować ubitą Fetę. Zmiksuj jogurt grecki i fetę w blenderze, aż będą gładkie i puszyste.

Umieść ubitą masę serową na dużym talerzu. Następnie ułóż lekko przestudzone marchewki lub ciecierzycę. Na koniec udekoruj całe danie pesto.

Sprawdź inne przepisy na dania dodatkowe do obiadu

  • Pieczona brukselka
  • Paprykowe łódeczki ziemniaczane
  • Sałatka z zielonej fasoli
  • Glazurowane marchewki
  • Sałatka z kukurydzy
  • Puree z selera

Sprawdź te nowe przepisy

UWAGI

#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframe

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl