Przepis na krewetki w sosie na bazie imbiru

Dla tych, którzy prowadzą zdrowy tryb życia, krewetki w sosie imbirowym to świetny wybór. Jest lekkostrawna i ma mało kalorii. Krewetki w sosie imbirowym są bogate w dobrze przyswajalne białko, witaminy i cenne minerały, takie jak fosfor, wapń i glikofosforan.

Przyprawy w przepisie na krewetki w sosie imbirowym mają również działanie rozgrzewające i pobudzające krążenie. Imbir, znane chińskie kłącze zioła, jest bogate w olejki eteryczne, które sprzyjają zdrowiu (gingerol, zinferon). Roślina ta znana jest również ze swoich właściwości przeciwbólowych, przeciwzapalnych. Uważana jest za superfood, ponieważ wzmacnia odporność i poprawia koncentrację.

Przedstawiamy dziś wyjątkowe połączenie tych składników: krewetki w sosie imbirowym podane na ryżu lub makaronie

Lista zakupów:

  • 4 posiekane cebule dymki
  • 1 posiekany korzeń imbiru (około 4 cm)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 30ml sherry (wzmocnione wino).
  • 30 ml sosu sojowego
  • 200 g krewetek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • Ryż lub makaron

Sposób przygotowania:

Cebulę dymkę pokroić w krążki. Korzeń imbiru należy obrać i bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki, oprócz krewetek i papryki, połączyć w rondlu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Dodać krewetki i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Gotować jeszcze przez 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub ulubionym makaronem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Smacznego!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl