Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Quinoa z seitanem to azjatyckie danie. Jest to uniwersalny składnik, który może zastąpić mięso. Rozwałkowane i ugotowane ciasto z glutenu i przypraw nada mu włóknistą konsystencję. Seitan jest chętnie wybierany przez wegan i wegetarian. Może smakować jak duszony gulasz, lub szarpana wieprzowina, w zależności od sposobu gotowania i użytej marynaty.
Dobrym pomysłem jest sparowanie seitana z quinoa, aby stworzyć posiłek, który ma dużo więcej wartości odżywczych. Quinoa z seitanem jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, jak również zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów takich jak magnez, fosfor i potas.
Quinoa z seitanem świetnie komponuje się z warzywami. Chociaż nasz przepis opiera się na słodkiej papryce, możesz ją zastąpić lub uzupełnić dowolnym innym warzywem. Możesz też użyć kapusty pekińskiej lub cukinii.
Lista zakupów:
Składniki na seitan:
Zobacz przepis na seitan z gotowanego glutenu
Składniki sosu:
Dodatkowe składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotuj seitan korzystając z przepisu Seitan z przygotowanego glutenu.
Połącz wszystkie składniki w misce. Dobrze wymieszać.
Wyszarpany seitan wymieszać z mąką kukurydzianą.
Czosnek drobno posiekać, a imbir obrać.
Pokrój zieloną, czerwoną i chili paprykę w małe paski.
Rozgrzać olej na patelni lub w woku. Dodać pokrojony lub rozdrobniony seitan i imbir. Podsmaż czosnek i imbir przez kilka sekund, uważając, aby się nie przypalił. Następnie dodaj zieloną i białą paprykę, paprykę syczuańską i chili. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, dodaj sos. Zredukuj sos do pożądanej konsystencji.
Ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawać z seitanem
Danie możesz przyozdobić szczypiorkiem.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!