Quinoa z seitanem

Quinoa z seitanem to azjatyckie danie. Jest to uniwersalny składnik, który może zastąpić mięso. Rozwałkowane i ugotowane ciasto z glutenu i przypraw nada mu włóknistą konsystencję. Seitan jest chętnie wybierany przez wegan i wegetarian. Może smakować jak duszony gulasz, lub szarpana wieprzowina, w zależności od sposobu gotowania i użytej marynaty.

Dobrym pomysłem jest sparowanie seitana z quinoa, aby stworzyć posiłek, który ma dużo więcej wartości odżywczych. Quinoa z seitanem jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, jak również zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów takich jak magnez, fosfor i potas.

Quinoa z seitanem świetnie komponuje się z warzywami. Chociaż nasz przepis opiera się na słodkiej papryce, możesz ją zastąpić lub uzupełnić dowolnym innym warzywem. Możesz też użyć kapusty pekińskiej lub cukinii.

Lista zakupów:

Składniki na seitan:

  • 300g ugotowanego seitana - pokrojonego w kostkę, lub rozdrobnionego

Zobacz przepis na seitan z gotowanego glutenu

Składniki sosu:

  • 70 ml sake
  • 30 g sosu (pasty) z czarnego pieprzu
  • 30 ml jasnego sosu sojowego
  • 30 g cukru palmowego lub trzcinowego

Dodatkowe składniki:

  • 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 100g zielonej papryki
  • 100g czerwonej papryki
  • 1 chili
  • 3 łyżki oleju
  • Duża szczypta pieprzu syczuańskiego
  • 2 filiżanki quinoa

Sposób przygotowania:

Przygotuj seitan korzystając z przepisu Seitan z przygotowanego glutenu.

Połącz wszystkie składniki w misce. Dobrze wymieszać.

Wyszarpany seitan wymieszać z mąką kukurydzianą.

Czosnek drobno posiekać, a imbir obrać.

Pokrój zieloną, czerwoną i chili paprykę w małe paski.

Rozgrzać olej na patelni lub w woku. Dodać pokrojony lub rozdrobniony seitan i imbir. Podsmaż czosnek i imbir przez kilka sekund, uważając, aby się nie przypalił. Następnie dodaj zieloną i białą paprykę, paprykę syczuańską i chili. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, dodaj sos. Zredukuj sos do pożądanej konsystencji.

Ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawać z seitanem

Danie możesz przyozdobić szczypiorkiem.

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl