Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Mogłoby się wydawać, że zrobienie domowego sera jest trudne. Ten pysznie prosty pomidorowy serek kanapkowy zachwyca mnie za każdym razem. Polecam od razu zrobić większą porcję, bo będzie mógł towarzyszyć Wam na niejednym śniadaniu. Dobrze rozprowadza się na pieczywie i łatwo go modyfikować, więc nie znudzi się Wam.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=594885&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4680&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)Do tego przepisu niezbędny jest dobrej jakości jogurt naturalny. Powinien być gęsty, kremowy, najlepiej grecki lub co najmniej typu greckiego. Możesz go zastąpić lub wymieszać z jogurtem kozim lub owczym, aby nadać serkowi niepowtarzalny smak. Ważne jest, aby jogurt przypadł Wam do gustu. Bez dobrego produktu bazowego nie ma innych możliwości.
To nie jest przepis, który można wykonać w pośpiechu. Serek kanapkowy z pomidorami powinien być przygotowany co najmniej pięć minut przed rozpoczęciem śniadania. Serek jest łatwy do wykonania, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość i trzymać go w ryzach. Im więcej sera pozostawimy do zastygnięcia i im więcej serwatki z niego odsączyliśmy, tym twardszy się stanie. Można zrobić bardziej kremowy ser, skracając czas przygotowania, ale polecam pozwolić mu odpocząć przez co najmniej 2-3 dni.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=595834&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4691&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)Data ważności sera w tym przepisie jest taka sama jak innych produktów mlecznych. Najlepiej spożyć go szybko, czyli w ciągu kilku dni od przygotowania. Bezpieczniej jest przestać go jeść, jeśli zauważysz niewielką zmianę w jego smaku, zapachu lub wyglądzie.
Możesz przedłużyć świeżość i trwałość sera, przechowując go w odpowiednich warunkach. Trzymaj go zamkniętego w szczelnym pojemniku. Dzięki temu nie będzie wysychał i wchłaniał żadnych zapachów.
Ten przepis można modyfikować na wiele sposobów, o czym już wspomniałam. W poniższej wersji wykorzystano mieszankę suszonych pomidorów. Możesz jednak zastąpić tym, co masz. Możesz użyć suszonych ziół, pieczonej papryki i prażonej cebuli lub orzechów, a także suszonych owoców. Spróbujcie różnych kombinacji i zostawcie komentarz o swoim ulubionym połączeniu smakowym.
Serek kanapkowy z pomidorami
Dodatkowe informacje:
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, solą i ziołami prowansalskimi.
Nad miską lub garnkiem umieścić sitko wyłożone gazą. Na gazie ułożyć jogurty. Pozwól im odpocząć w lodówce przez 3-4 godziny. Po ich odsączeniu będziesz mógł łatwo związać rogi gazy.
Po godzinie dokręć gazę, pamiętając o wyciśnięciu serwatki. Serwatka pozostanie w misce i można ją wylać. Ser należy przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Po tym czasie stanie się bardzo twardy.
Serek kanapkowy z pomidorem można przechowywać w lodówce do 3 dni.
UWAGI
#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframetydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!