Wieprzowina w stylu chińskim podawana z pikantnym ryżem

Czy wyobrażacie sobie wieprzowinę w stylu chińskim podaną z pikantnym ryżem? Nie ma najmniejszego problemu! Ten przepis powstał z myślą o tych, którzy mają dość tych samych starych przepisów. Oto szczegółowa lista ze wszystkimi składnikami oraz jak zrobić prawdziwą Azję na talerzu.

To pyszne danie wymaga wieprzowiny i ryżu. Potrzebne będą również sosy typowe dla kuchni orientalnej, takie jak ostrygowy, sos sojowy , (koniecznie ciemniejszy).

W tym przepisie nie uwzględniono sosu ostrygowego. Jest on bardzo polecany i najczęściej używany w Azji do tego typu mięsa. Nadaje wieprzowinie w stylu chińskim wyjątkowości i wydobywa smak umami (czyli "pyszny") po japońsku. Olej chili to kolejny ważny składnik, który warto mieć w swoim arsenale. Olej chili doda ostrości wieprzowinie w stylu chińskim. Potrzebny będzie również olej sambal (zrobiony z papryczek chili), pędy bambusa i por, a także odrobina mąki z tapioki.

Wieprzowinę w stylu chińskim możesz podać jako danie popisowe na przyjęciach w gronie najbliższych. Jest to również świetna propozycja na codzienne posiłki. Danie, które składa się z wieprzowiny, ryżu i warzyw, jest bogate w cenne witaminy i minerały.

Podstawowym daniem azjatyckim jest pikantna wieprzowina w stylu chińskim podawana z ryżem i warzywami. To już klasyka!

Lista zakupów:

  • 6 łyżek oleju chili
  • 500g wieprzowiny
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 150ml wody
  • 2 łyżki Sambal Oelek
  • 2 puszki pasków bambusowych
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 100ml wody
  • 1 mały wyciek
  • 400 g ryżu

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzej olej chili. Na oleju chili podsmaż drobno pokrojoną wieprzowinę. Wlać sos rybny, sos ostrygowy i ciemny sos sojowy. Całość powinna się smażyć przez kilka chwil. Sosy są gęste i szybko odparowują, więc dodaj wodę, aby je rozrzedzić, a następnie dodaj olej sambal. Dodać paski bambusa.

Mąkę z tapioki wymieszać z wodą i dodać do woka. Po chwili dodać posiekany kelk i wszystko razem wymieszać.

Podawać z ryżem, ugotowanym zgodnie z instrukcją w opakowaniu lub w urządzeniu do gotowania ryżu.

Smacznego!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl