Chicken wrap z sosem hoisin

Wrap z kurczakiem w sosie hoisin stanowi świetną opcję lunchową. Wielu fanów kuchni chińskiej będzie zaskoczonych połączeniem chrupiących warzyw i wyrazistych sosów.

Sos hoisin jest kluczowym składnikiem kuchni chińskiej. Można go użyć do marynowania mięsa, wietnamskiej zupy Pho czy sajgonek. Sos Hoisin można wykorzystać na wiele sposobów. Można go używać do smażenia, polewania lub maczania mięs, a nawet do glazurowania ich przy pieczeniu. Sos Hoisin sprawia, że zawijasy z kurczaka są przepyszne.

Drugi sos w przepisie to Sriracha Chili-Mayo. To połączenie klasycznego, ostrego sosu Sriracha i kremowego wegańskiego majonezu. Można go użyć do wzbogacenia smaku niemal wszystkich potraw. Można go również wykorzystać jako dodatkowy sos w wrapach z kurczaka z hoisinem.

Ciesz się tym orientalnym połączeniem!

Lista zakupów:

  • 200g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki sosu hoisin
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu chili-mayo sriracha
  • 25g liści sałaty
  • 10g posiekanej kolendry
  • 4 łodygi cebuli dymki, pokrojone na 1 cm kawałki
  • 10 cm świeżego ogórka
  • 1 pomidor
  • 1/2 awokado
  • 4 chusty do tortilli

Metoda przygotowania:

Zamarynuj piersi z kurczaka sosem hoisin przez 15 min. Piersi z kurczaka piec na blasze posmarowanej olejem przez 15 minut lub do momentu ugotowania.

Ułóż wrapy płasko na talerzu i polej sosem hoisin lub sosem sriracha chili mayo. Rozłóż równomiernie sałatę i posiekaną kolendrę na wrapie. Pokrój łodygi cebuli na 1-calowe kawałki. Ogórek, pomidor i awokado obrać drobno i dodać do warzyw jak poprzednio.

Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki. Rozłóż składniki na wrapie. Możesz zwinąć ciasno i przekroić wrapa na pół lub na mniejsze porcje, na ciepło lub schłodzone.

Smacznego!!!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl