Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Sernik jogurtowy stał się ulubieńcem miłośników słodkości. To świetny sposób na wykorzystanie jogurtów, które czasem zalegają w lodówce, a niedługo kończy się ich termin ważności. Jest tak prosty w wykonaniu, że nawet nowicjusz może go zrobić. Zachowaj przepis, bo będziesz z niego korzystać jeszcze nie raz.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=606182&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4807&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)Wiadomo, że tradycyjny sernik nie może powstać bez bogatego, najlepiej tłustego, twarogu. Dzięki niemu ciasto zyskuje niepowtarzalną konsystencję i smak. Co zrobić, gdy nie mamy go w ogóle? W takim przypadku wypróbujcie poniższy przepis na sernik jogurtowy. Gdybyście wypróbowali ten przepis w ciemno, gwarantuję, że nie uwierzylibyście, że nie zawiera on twarogu.
Niektórzy z nas z różnych powodów muszą zrezygnować z nabiału (np. W tej sytuacji możesz rozważyć zastąpienie sera składnikiem, który nada Twojemu kremowi odpowiednią konsystencję. Ser można zastąpić tofu, migdałami, nerkowcami, awokado lub serkiem sojowym.
var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=605473&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4790&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)Do wykonania tego ciasta użyłam gęstego i kremowego Jogurtu greckiego. Jeśli nie masz jogurtu greckiego, możesz użyć jogurtu naturalnego. Również w tym przypadku warto wybrać gęstszy. Możecie eksperymentować z rodzajem jogurtu, którego użyjecie w tym cieście. Za każdym razem uzyskasz inny efekt (ale i tak jest pyszny).
Wybierając jogurt, zwróć uwagę na etykietę. Od jakości produktu zależeć będzie smak Twojego ciasta. Wybierz produkt z najkrótszą listą składników. Powinien być pozbawiony konserwantów, a także słodzików, stabilizatorów i innych zbędnych dodatków.
Zrobiłam to ciasto używając brzoskwiń z puszki, które miałam pod ręką. Możesz je zastąpić dowolnymi innymi składnikami. Możesz też użyć innych owoców np. jabłek lub gruszek, albo malin, czy ananasów. Możesz też użyć suszonych owoców, orzechów lub innych rodzajów bakalii.
Dodaj do sernika różne przyprawy i aromaty, aby zmienić jego smak. Możesz dodać do sernika cynamon lub gałkę muszkatołową. Dzięki temu Twój sernik zyska wyrazisty i aromatyczny smak.
if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = ;Sernik można zamrozić, ale jego konsystencja zmieni się po rozmrożeniu. Pamiętaj, aby dobrze schłodzić ciasto przed zamrożeniem. Zapakuj je w folię aluminiową lub szczelne pojemniki, aby zapobiec przedostawaniu się zapachów i powietrza do zamrażarki. Pamiętaj, że nie powinieneś zamrażać sernika na zbyt długo. Najlepiej zamrażać go tylko przez 2-3 miesiące.
Sernik jogurtowyDla formy do pieczenia 21x30 cm
Ciasto kruche
Masa jogurtowa
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Wszystkie składniki do jego przygotowania wsyp do robota kuchennego i pulsuj nimi, aż wszystko będzie dobrze wymieszane i będzie miało konsystencję mokrego piasku. Umieść ciasto na stolnicy i szybko rozwałkuj je w kulę.
Możesz również zagnieść je ręcznie. Musisz jednak zrobić to szybko, aby uniknąć podgrzania masy.
Podziel ciasto na dwie części: 1/3 ciasta umieść w woreczku w zamrażarce. Pozostałe 2/3 użyj do wyłożenia formy w równej warstwie.
Piec formę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę do jogurtowego sernika. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać cukier waniliowy i cukier. Ponownie zmiksować do rozpuszczenia cukru. Do masy dodać proszek budyniowy i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać jogurty i wszystko zmiksować ostatni raz, aby wszystkie składniki były dobrze wymieszane.
Brzoskwinie dobrze odsączyć z zalewy i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodaj brzoskwinie do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Masę sernikową wylać na upieczony spód. Na wierzchu zetrzyj na tarce odłożoną wcześniej 1/3 zamrożonego ciasta. Najlepiej zrobić to na tarce o grubych oczkach, aby ciasto utworzyło na wierzchu jednolitą warstwę.
Sernik jogurtowy należy piec przez 40-45 minut w 180 stopniach. Wierzch ciasta powinien być ładnie zrumieniony. Następnie należy wyłączyć piekarnik i pozwolić ciastu całkowicie w nim ostygnąć.
Przed podaniem sernik lekko oprószyć cukrem pudrem granulowanym.
UWAGI
#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframetydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!