Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Bibimbap, znany również jako bibimbab, to jedna z najpopularniejszych koreańskich potraw. Inessa Kim, Koreanka mieszkająca od ponad 20 lat w Polsce i autorka książek kulinarnych, podzieliła się z nami swoim przepisem na bibimbap. Ten przepis i wiele innych pysznych przepisów znajdziecie w książce Inessy "Koreański ferment".
Koreański ryż z warzywami i jajkami często przygotowywany jest z mięsem, np. grillowaną wołowiną - bulgogi. Przygotowanie tej pozycji również można znaleźć tutaj. Wegetariański przepis na bibimbap jest idealny na wiosnę i lato, kiedy świeże warzywa są w najlepszym stanie.
Dosłownie bibimbap to "zmiksowany ryż". Tak właśnie powinno się go przyrządzać. Po przygotowaniu składników, należy połączyć je w misce za pomocą łyżki lub pałeczek. Dzięki temu ryż będzie mógł wchłonąć smaki przyprawionych warzyw, smażonych jajek i oryginalnej koreańskiej pasty na bazie pieprzu . To jedyny sposób, aby cieszyć się tym pysznym daniem. Koreański ryż z warzywami, jajkiem i plastrami wieprzowiny smakuje wyśmienicie, ale sprawdza się również z owocami morza, kurczakiem lub tofu. Przepis na bibimbap zazwyczaj zawiera następujące warzywa: marchew i kiełki fasoli, bakłażan, dynia, szpinak, różne rodzaje kapusty, domowe Kimchi, rzodkiewka i ogórek, a także cukinia, bakłażan, dynia i inne odmiany kabaczka.
Koreański ryż z warzywami i jajkami jest tradycyjnie podawany na kolację w przeddzień Chińskiego Nowego Roku. Gospodarz chętnie zużywa wszelkie resztki składników przed świątecznymi obchodami. Gospodarz podaje wtedy koreański ryż, warzywa i jajka w tradycyjnym kamiennym naczyniu. Przepis na bibimbap różni się pod wieloma względami. Chodzi nie tylko o smak, ale także o sposób przygotowania.
Lista sklepów:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepłucz kiełki zimną wodą. Zagotować 6 szklanek wody. Dodaj szczyptę soli do smaku. Wymieszać z kiełkami i gotować przez 2 minuty. Odcedzić je i przepłukać zimną wodą. Odsączone przełożyć do miski. Wymieszaj pół cebuli, pokrojonej w cienkie piórka, 1 łyżeczkę nasion sezamu, pieprz i 2 łyżki oleju sezamowego.
Umyj szpinak. Zagotuj 6 szklanek wody. Dodaj szczyptę soli. Szpinak umieścić w misce i pozostawić na 30 sekund. Należy go odcedzić i opłukać w zimnej wodzie. Należy go dobrze odcisnąć. Powinien być rozdrobniony na małe kawałki. Pozostałą połowę cebuli, pokrojoną w cienkie piórka, posiekany ząbek czosnku i 1 łyżeczkę nasion sezamu wymieszać z 1 łyżką oleju sezamowego i sosu sojowego.
Marchewki obrać i pokroić w cienkie paski (julienne). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać marchew i sól. Smażyć przez 2-3 minuty, często mieszając.
Cukinię pokroić w pół plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać na patelnię cukinię i smażyć przez 3-4 minuty.
W misce wymieszać 2 łyżki pasty gochujang, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i 1 łyżkę cukru. Dodaj 1 łyżkę wody, 1 łyżeczkę nasion sezamu, 1 ząbek czosnku, 1 szklankę octu jabłkowego i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Pozwól, aby składniki przez chwilę "zazębiły się".
Pozwól grzybom shitake zmięknąć w gorącej wodzie. Następnie za pomocą noża pokrój cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj grzyby i sól. Smażyć przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Przygotować jajka sadzone.
Umieść ryż w miseczkach. Na wierzchu ułożyć sałatki z kiełków i liści. Usmażyć obok siebie: marchew, cukinię, grzyby shitake i ostry sos. Umieść jedno jajko na wierzchu. Udekorować ziarnami sezamu, algami i nożyczkami. Podawać natychmiast
Smacznego!
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!