Przepis na bibimbap, koreański ryż z warzywami i jajkami

Bibimbap, znany również jako bibimbab, to jedna z najpopularniejszych koreańskich potraw. Inessa Kim, Koreanka mieszkająca od ponad 20 lat w Polsce i autorka książek kulinarnych, podzieliła się z nami swoim przepisem na bibimbap. Ten przepis i wiele innych pysznych przepisów znajdziecie w książce Inessy "Koreański ferment".

Koreański ryż z warzywami i jajkami często przygotowywany jest z mięsem, np. grillowaną wołowiną - bulgogi. Przygotowanie tej pozycji również można znaleźć tutaj. Wegetariański przepis na bibimbap jest idealny na wiosnę i lato, kiedy świeże warzywa są w najlepszym stanie.

Dosłownie bibimbap to "zmiksowany ryż". Tak właśnie powinno się go przyrządzać. Po przygotowaniu składników, należy połączyć je w misce za pomocą łyżki lub pałeczek. Dzięki temu ryż będzie mógł wchłonąć smaki przyprawionych warzyw, smażonych jajek i oryginalnej koreańskiej pasty na bazie pieprzu . To jedyny sposób, aby cieszyć się tym pysznym daniem. Koreański ryż z warzywami, jajkiem i plastrami wieprzowiny smakuje wyśmienicie, ale sprawdza się również z owocami morza, kurczakiem lub tofu. Przepis na bibimbap zazwyczaj zawiera następujące warzywa: marchew i kiełki fasoli, bakłażan, dynia, szpinak, różne rodzaje kapusty, domowe Kimchi, rzodkiewka i ogórek, a także cukinia, bakłażan, dynia i inne odmiany kabaczka.

Koreański ryż z warzywami i jajkami jest tradycyjnie podawany na kolację w przeddzień Chińskiego Nowego Roku. Gospodarz chętnie zużywa wszelkie resztki składników przed świątecznymi obchodami. Gospodarz podaje wtedy koreański ryż, warzywa i jajka w tradycyjnym kamiennym naczyniu. Przepis na bibimbap różni się pod wieloma względami. Chodzi nie tylko o smak, ale także o sposób przygotowania.

Lista sklepów:

Składniki:

  • 350g kiełków fasoli mung (lub innej)
  • ok. 1 litr wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki prażonych nasion sezamu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 olej marchewkowy do smażenia
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 9 suszonych grzybów Shiitake
  • 3-4 jajka
  • 3-4 miseczki gotowanego ryżu
  • Koreański prasowany glon Kim (może być 1 arkusz sushi nori)

Sposób przygotowania:

Przepłucz kiełki zimną wodą. Zagotować 6 szklanek wody. Dodaj szczyptę soli do smaku. Wymieszać z kiełkami i gotować przez 2 minuty. Odcedzić je i przepłukać zimną wodą. Odsączone przełożyć do miski. Wymieszaj pół cebuli, pokrojonej w cienkie piórka, 1 łyżeczkę nasion sezamu, pieprz i 2 łyżki oleju sezamowego.

Umyj szpinak. Zagotuj 6 szklanek wody. Dodaj szczyptę soli. Szpinak umieścić w misce i pozostawić na 30 sekund. Należy go odcedzić i opłukać w zimnej wodzie. Należy go dobrze odcisnąć. Powinien być rozdrobniony na małe kawałki. Pozostałą połowę cebuli, pokrojoną w cienkie piórka, posiekany ząbek czosnku i 1 łyżeczkę nasion sezamu wymieszać z 1 łyżką oleju sezamowego i sosu sojowego.

Marchewki obrać i pokroić w cienkie paski (julienne). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać marchew i sól. Smażyć przez 2-3 minuty, często mieszając.

Cukinię pokroić w pół plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać na patelnię cukinię i smażyć przez 3-4 minuty.

W misce wymieszać 2 łyżki pasty gochujang, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i 1 łyżkę cukru. Dodaj 1 łyżkę wody, 1 łyżeczkę nasion sezamu, 1 ząbek czosnku, 1 szklankę octu jabłkowego i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Pozwól, aby składniki przez chwilę "zazębiły się".

Pozwól grzybom shitake zmięknąć w gorącej wodzie. Następnie za pomocą noża pokrój cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj grzyby i sól. Smażyć przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Przygotować jajka sadzone.

Umieść ryż w miseczkach. Na wierzchu ułożyć sałatki z kiełków i liści. Usmażyć obok siebie: marchew, cukinię, grzyby shitake i ostry sos. Umieść jedno jajko na wierzchu. Udekorować ziarnami sezamu, algami i nożyczkami. Podawać natychmiast

Smacznego!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl