Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Ten przepis wykorzystuje tylko kilka składników, aby uzyskać pyszny rezultat. To idealna przekąska na świąteczne przyjęcia i inne imprezy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do czerwonego barszczu jako alternatywa dla uszek, pierogów czy krokietów. Co jest najlepsze? Wszyscy goście je uwielbiają i są łatwe w przygotowaniu.
Aby zrobić gołąbki szybciej, użyj gotowego ciasta francuskiego zamiast robić własne ciasto. Wybieraj ciasto francuskie najlepszej jakości, czyli takie, które zawiera dużo masła, a nie oleju palmowego. Pamiętaj również, aby upewnić się, że nadzienie nakładane na ciasto ma temperaturę pokojową.
Kapuśniaczki doskonale komponują się z czerwonym barszczem. Nawet po wigilijnej kolacji są świetną świąteczną przekąską, do której można dodać resztki barszczu. Można je podać z zupą grzybową lub zjeść sam barszcz. Jeśli są wilgotne, będą smakować wyśmienicie.
Do zawijania gołąbków można stosować różne metody. Można skorzystać z metody opisanej poniżej. Innym sposobem jest rozwałkowanie ciasta i rozłożenie na nim nadzienia. Następnie zwinąć w roladę i pokroić na kawałki.
Kapuśniaczki to tradycyjna przekąska przygotowywana z kapusty. Nie trzeba jednak kurczowo trzymać się tej kapusty. Farsz może być różnorodny. Do kapusty można dodać np. grzyby, mieloną wołowinę lub suszone owoce (morele i śliwki), których słodycz pomoże zrównoważyć kwaśny smak. Można również eksperymentować, dodając różne przyprawy, aby zwiększyć poziom pikantności potrawy. Jeśli nie masz nic przeciwko mocnym smakom, możesz eksperymentować ze składnikami tej przekąski.
Tak, jak najbardziej! Najlepiej mrozić gołąbki podobnie jak pierogi. Zamraża się je najpierw na tacy, na dwie do trzech godzin. Zapobiegnie to sklejaniu się ciasta. Gdy ciasto zostanie wstępnie zamrożone, można włożyć je do torby lub opakowania. W ten sposób gołąbki pozostaną dłużej świeże niż w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Zamrożone placki można łatwo odgrzać w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.
KapuśniaczkiCiasto:
Nadzienie:
Dodatkowo do
Zacznij od przygotowania farszu. Namocz grzyby w 300-400 ml wody, a następnie gotuj przez 30 minut. Odcedź i posiekaj grzyby niezbyt drobno. Zachowaj płyn, w którym się gotowały, na później.
Na dużej patelni zrumienić drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej grubo posiekaną kapustę i gotuj wszystko przez około 10-15 minut. Zalej kapustę wodą, w której gotowały się grzyby, a następnie dodaj pokrojone grzyby. Gotuj, aż płyn odparuje. Odstawić do ostygnięcia i doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotować ciasto na gołąbki. W tym przypadku potrzebny będzie robot kuchenny lub urządzenie z funkcją pulsacyjną. W robocie kuchennym połącz wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta. Następnie miksuj szybko w trybie pulsacyjnym, aby składniki były dobrze wymieszane. Jeśli urządzenie jest małe, podziel je na dwie części.
Przenieś składniki na stolnicę i szybko zagnieć w kulę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Podziel schłodzone ciasto na trzy części. Każdą część rozwałkować na długi pasek o szerokości 5 cm. Rozłóż nadzienie równomiernie na środku każdego paska.
Następnie skleić dłuższe krawędzie, tworząc rulon. Pokrój go na kawałki o długości około 4-5 cm. Rozłóż paszteciki na dużej blasze do pieczenia tak, aby się nie stykały. Posmaruj paszteciki cienką warstwą roztrzepanego jajka i mleka. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, aby ciasto się zarumieniło. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i schłodzone. Są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu lub jako przekąska.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!