Orientalne tofu przepis

Ten przepis na orientalną tofucznicę stanowi pyszne i zdrowe śniadanie. Tofu to produkt na bazie soi, z której się go wytwarza. Jego historia sięga II wieku p.n.e. Według chińskich legend zostało wynalezione przez Liu Ana dokładnie w 164 roku p.n.e. W Japonii odkryto ją jednak bardzo późno, bo w drugim tysiącleciu naszej ery.

Wygląd i konsystencja tofucznicy jest bardzo podobna do jajecznicy. Na pierwszy rzut oka można ją porównać do jajecznicy, ale nie będzie można jej odróżnić. Tofucznica może również świetnie smakować, jeśli użyjesz odpowiedniego przepisu!

Tofucznica może być przygotowana z aromatycznymi przyprawami i innymi przyprawami. Nabierze ona smaków składników, z którymi jest przyrządzana. Cały proces jest bardzo podobny do jajecznicy. Tofu należy najpierw rozbić, a następnie podsmażyć na oliwie. Zaleca się dodanie płynnych składników, takich jak kokos czy soja, aby nadać potrawie odpowiednią konsystencję. Pamiętaj o uwzględnieniu przypraw, zwłaszcza soli i pieprzu. Dla tych, którzy lubią ostre smaki, chili jest kolejną opcją. Kurkuma również działa dobrze - nada Twojemu daniu z tofu piękny żółty kolor, który sprawi, że będzie bardziej przypominać tradycyjną jajecznicę.

Tofucznica, czyli pyszne wegańskie śniadanie z tofu, to świetna propozycja na zdrowe śniadanie. Najlepiej podawać ją ze szczypiorkiem, ziarnami czarnego sezamu i kwaśną śmietaną. Wypróbuj nasz przepis na orientalną tofucznicę!

Lista sklepów:

Składniki:

  • 200g tofunaturalnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki 3 łyżki.
  • 2 łyżki aktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie).
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżeczki kurkumy
  • Sól i pieprz do smaku

Ulubione dodatki:

  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku lub
  • 2 łyżeczki nasion czarnego sezamu lub
  • pomidorki koktajlowe,
  • świeża kolendra lub
  • chili

Na patelni rozgrzej olej roślinny lub masło klarowane. Pokrój małą cebulę i podsmaż ją na złoty kolor. Dodaj na patelnię rozdrobnione w dłoni tofu. Możesz rozbić je na mniejsze lub większe kawałki, w zależności od tego, co wolisz.

Po zrumienieniu tofu możesz opcjonalnie dodać płatki drożdżowe - nadają mu serowy, niepowtarzalny smak. Dopraw danie sosem sojowym, kurkumą, solą i pieprzem. Aby uzyskać kremową konsystencję, dodaj 3 łyżki napoju roślinnego.

Mieszaj tofu, aż wszystkie smaki się połączą.

Następnie zdejmij je z patelni i dodaj ulubione dodatki.

Smacznego!

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl