Ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem jest proste, pyszne i łatwe do zrobienia. Każdy będzie się cieszył tym ciastem, ponieważ jest łatwe do wykonania i prawdopodobnie masz już wszystkie składniki w domu. Ten przepis jest również bardzo adaptowalny. Jeśli chcesz eksperymentować, spróbuj zastąpić cytrynę imbirem lub skórką pomarańczową. Możesz również spróbować wersji, która zawiera orzechy, suszone owoce lub kawałki czekolady.

To ciasto jest idealne na popołudniową herbatę lub kawę, ale sprawdza się również podczas świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy.

var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=594885&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4680&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)

Czym można udekorować tort z makiem?

Ten tort nie wymaga od Ciebie bycia mistrzem cukiernictwa. Nie trzeba go nawet dekorować. Możesz użyć zwykłego cukru pudru. Jeśli szukasz czegoś nieco bardziej odważnego, spróbuj prostego lukru ze skórką cytrynową. Możesz użyć polewy z roztopionej mlecznej czekolady lub zwykłej polewy z masła kakaowego i cukru pudru. Tę wersję polecam szczególnie tym, którzy tak jak ja uwielbiają połączenie czekolady i cytrusów.

var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnersapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=595834&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4691&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script;)

Jak przechowywać ciasto cytrynowe z makiem

Z tego przepisu powstaje ciasto, które jest wilgotne i świeże przez długi czas. Warto trochę pomóc, odpowiednio przechowując ciasto. Unikaj pozostawiania ciasta bez przykrycia, aby zapobiec jego wysychaniu. Najlepiej użyć przykrytego talerza lub szczelnie zamkniętego pojemnika. Jeśli takiego nie posiadasz, można użyć folii klingowej lub zwykłej ściereczki. W dwóch ostatnich przypadkach należy uważać, aby polewa nie przywarła do ściereczki lub folii clingowej. Odpowiednio zabezpieczone ciasto wytrzyma co najmniej tydzień.

Czy ciasto cytrynowe z makiem może być lukrowane?

To ciasto zawsze znika ze stołu. Jeśli tak się nie dzieje, to warto wiedzieć, że ciasto doskonale znosi mrożenie. Ciasto nie zawiera kremów, które mogą się rozpaść po rozmrożeniu, więc nie musisz się martwić, że zmieni swoją konsystencję.

Dobrym pomysłem, przed zamrożeniem tortu, jest pokrojenie go na kawałki, a następnie oddzielenie każdego kawałka małymi kawałkami papieru do pieczenia. Możesz wtedy rozmrozić dokładnie taką ilość ciasta, jakiej potrzebujesz.

Ciasto cytrynowe z makiem

Przepis na ciasto cytrynowe z makiem

Składniki na ciasto cytrynowe z makiem

Dla formy do pieczenia 28cm x12cm

  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 2 średniej wielkości jajka
  • Cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • 140 g jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Soda oczyszczona, 1/3 łyżeczki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Mak, suchy: 2,5 łyżki stołowe
  • Starta skórka z 1,5 cytryny
  • Sok z 2 cytryn

Jak zrobić ciasto cytrynowe z makiem

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem, cukrem waniliowym i solą.

Do suchych składników dodać mak, jogurt, sok i skórkę z cytryny oraz olej. Całość wymieszać na wysokich obrotach mikserem, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Podłużną patelnię na placki z owocami wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Można też wyłożyć ją pergaminem do pieczenia. Wlej ciasto do foremki i delikatnie walnij foremką o blat kilka razy, aby ciasto było równomiernie rozprowadzone.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ciasto przez 50-60 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w środek wyjdzie czysty. Możesz zrobić lekkie nacięcie w górnej części ciasta, aby pomóc mu równomiernie wyrosnąć. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ciasto całkowicie ostygnie.

W międzyczasie przygotuj lukier. Wymieszaj 2 łyżki soku z cytryny z 5 łyżeczkami cukru pudru. Powinien on tworzyć gęstą, jednolitą masę. Wylej lukier na wierzch ciasta. Można też posypać startą skórką z cytryny.

Zobacz również inne przepisy na ciasta

  • Ciasto orzechowe
  • Ciasto Maxi King bez pieczenia
  • Ciasto Kawosz
  • Tort dla pijaków
  • Sernik wiejski
  • Sernik cytrynowy

Nowe Przepisy

UWAGI

#wpdevar_comment_1 span,#wpdevar_comment_1 iframe #wpdevar_comment_1 iframe

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl