Przepis na makaron soba z tofu i warzywami

Makaron soba z tofu to japoński klasyk zwany kitsune-soba. Jest to danie szybkie, łatwe i pyszne! Przepis dostępny jest poniżej.

Przygotowanie makaronu soba z tofu jest bardzo proste. Soba i tofu grają tu główne role. Makaron soba jest długi, cienki i brązowy. Robi się je ze zmielonej gryki, wody i innych dodatków. Gryka jest bogata w polifenole, które spowalniają proces starzenia. Tofu to twaróg sojowy bogaty w białko i roślinne oleje nienasycone. Można je marynować, smażyć na dużym ogniu lub jeść na zimno z czosnkiem.

Oryginalny przepis na makaron soba z sofu wzywa do zrobienia kostek sojowych w dowolnym kształcie, który lubisz. Możesz pokroić je na małe kawałki kawaki lub cienkie paski, a nawet usmażyć. Niech nasz przepis na makaron soba z tofu Cię zainspiruje. Można go ugotować w dobrze przygotowanym sosie. Nadaj mu tradycyjny azjatycki smak, aby przedłużyć swoją młodość!

Lista zakupów:

  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 torebka zielonej fasolki
  • 200g naturalnego tofu
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • Ząbek czosnku (zmiażdżony).
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki suszonego chili
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 150 g makaronu soba
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Sposób przygotowania

Paprykę przekroić na pół. Końce fasolki szparagowej należy odciąć. Ziarna sezamu uprażyć na patelni żaroodpornej. W misce wymieszać składniki sosu. sos sojowy, cukier trzcinowy, ząbek czosnku, sok z limonki, chili, kurkuma.

Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować makaron. Odcedź makaron i połącz z sosem.

Podsmaż warzywa na oleju, aż będą chrupiące. Dodaj pokrojone w kostkę tofu. Wymieszaj tofu z makaronem i gotuj przez kilka minut. Posypać danie ziarnami sezamu.

Autor

Redakcja "Tydzień Azjatycki"

tydzienazjatycki.pl