Redakcja "Tydzień Azjatycki"
tydzienazjatycki.pl
Makaron soba z tofu to japoński klasyk zwany kitsune-soba. Jest to danie szybkie, łatwe i pyszne! Przepis dostępny jest poniżej.
Przygotowanie makaronu soba z tofu jest bardzo proste. Soba i tofu grają tu główne role. Makaron soba jest długi, cienki i brązowy. Robi się je ze zmielonej gryki, wody i innych dodatków. Gryka jest bogata w polifenole, które spowalniają proces starzenia. Tofu to twaróg sojowy bogaty w białko i roślinne oleje nienasycone. Można je marynować, smażyć na dużym ogniu lub jeść na zimno z czosnkiem.
Oryginalny przepis na makaron soba z sofu wzywa do zrobienia kostek sojowych w dowolnym kształcie, który lubisz. Możesz pokroić je na małe kawałki kawaki lub cienkie paski, a nawet usmażyć. Niech nasz przepis na makaron soba z tofu Cię zainspiruje. Można go ugotować w dobrze przygotowanym sosie. Nadaj mu tradycyjny azjatycki smak, aby przedłużyć swoją młodość!
Lista zakupów:
Paprykę przekroić na pół. Końce fasolki szparagowej należy odciąć. Ziarna sezamu uprażyć na patelni żaroodpornej. W misce wymieszać składniki sosu. sos sojowy, cukier trzcinowy, ząbek czosnku, sok z limonki, chili, kurkuma.
Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować makaron. Odcedź makaron i połącz z sosem.
Podsmaż warzywa na oleju, aż będą chrupiące. Dodaj pokrojone w kostkę tofu. Wymieszaj tofu z makaronem i gotuj przez kilka minut. Posypać danie ziarnami sezamu.
tydzienazjatycki.pl
Interesuje cię kuchnia azjatycka? Szukasz pomysłów na pyszne dania kuchni orientalnej? Chcesz dowiedzieć się gdzie kupić produktu do potraw azjatyckich? To wszystko i wiele więcej znajdziesz na portalu tydziensmaku.pl
Serdecznie zapraszamy!